Військова зрада Януковича

Автор/джерело -  © Юрій Ніколов, «Наші Гроші» 



Дата публiкацiї - 18.03.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3078

У вересні 2013 року Янукович почав реформу армії, а його оточення – екстрено виймати мільярди з держбюджету. Після цього Путін напав на Україну.

Усі верховні головнокомандуючі військ України, яких ми мали за часів незалежності, цілеспрямовано нищили нашу армію. На те були об’єктивні і суб’єктивні причини – бюджетна бідність та особиста недолугість. Але у випадку з Віктором Януковичем маємо і дещо інше. На наш погляд це цілком можна назвати зрадою.

Для більш повного розуміння нагадаємо, за яким принципом була створена українська армія, яка дісталась нам від СРСР.

Київщина і Одещина тоді були територіями військових складів. Південне командування прикривало румунсько-молдавський напрям. Північне командування на Чернігівщині займалось в основному підготовкою резерву. Номінальний кордон між Україною і Росією за часів СРСР звісно ніхто не думав прикривати.

Найбільш боєздатні частини тоді дислокувались у Прикарпатському окрузі, забезпечуючи прикриття західного кордону держави від НАТО. Чорноморський флот виконував ту ж функцію на морі, однак з розпадом Радянського Союзу він майже повністю відійшов Росії. Тому все кримське військо України нині є меншим від російського контингенту, який продовжив своє базування на території нашої країни.

Так і вийшло, що найбільше солдатів ми маємо на Заході і в Центрі України.

За роки незалежності фактично нічого не мінялось крім одного – кількість солдатів невпинно скорочувалась під соусом переходу до контрактної армії. Однак професійну армію Україна так і не отримала, а те що мала – розгубила. Як нещодавно виявив новий міністр оборони Ігор Тенюх, у нас є лише 41 тисяча сухопутних бійців, з яких боєздатними є лише 6 тисяч. І це все про Україну, яка є другою країною Європи за розмірами території (після Росії, звичайно).

А тепер про Януковича. 2 вересня 2013 року він видав президентський указ №498. Тоді було оприлюднено лише загальні слова про новий військово-адміністративний поділ території України. Але що саме було змінено не повідомлялось – це було таємницею «для службового користування».

І ось днями журнал «Бизнес» привідкрив цю страшну військову таємницю. Виявилось, що Янукович звелів отаборити у Рівному оперативне командування «Північ», а «Південь» – у Дніпропетровську. Введення указу в дію мало відбутись 1 січня 2014 року.

«Таким чином, до початку агресії російських військ Збройні сили України, які знаходяться у стадії чергового реформування, виявились не в змозі хоча б висунутись назустріч росіянам, які заблокували півострів. Судячи з усього, дуже проблематично закрити військами і підходи до південно-східної ділянки державного кордону», – вважає «Бізнес».

«Наші Гроші» перевірили це припущення за допомогою «Вісника державних закупівель». Саме зараз Міноборони проводить тендери на харчування армії, і у конкурсній документації чітко визначено де і скільки у нас є військових. Картина виглядає наступним чином: проросійські кордони Сходу України фактично лисі.

 

Чисельність ЗСУ

Звісно, реформаторську сверблячку Януковича можна пояснити простим співпадінням. Хто ж знав, що Росія нападе на Україну, коли з легкої руки Януковича у нас проходить реформа армії на фоні посилення міліції за рік до президентських виборів (саме на 2013 рік Янукович різко збільшив фінансування правоохоронців).

Однак давайте поглянемо на цю ситуацію ширше.

Саме у вересні 2013 року «Нафтогаз» перестав платити «Газпрому» гроші за імпортований газ. Тобто всередині України мільярди за паливо збирались (нехай і не всі), але в Росію не перераховувалось взагалі ні копійки.

З початком Майдану гроші з України почали зникати і в інших сегментах.

У січні-лютому офіційні надходження від митниці були на 3,2 млрд грн. менші, ніж рік тому. З одного боку імпорт під час непевної ситуації у країні і справді впав. Але за даними «Бізнесу» є і ще один чинник – на митниці почався неконтрольований розгул «модних» фірм, які збільшили контрабандні потоки.

При цьому скорочення митних та податкових надходжень компенсував Нацбанк. Він за перші два місяці цього року просто надрукував майже 9 мільярдів гривень. І це не єдине чим відмітився НБУ. У грудні було неймовірне рефінансування банків на 27,6 млрд грн., що утричі більше від листопада. На чому неймовірні гроші заробили спекулянти, що мали доступ до дешевої гривні НБУ. Також Нацбанк провів акцію по рефінансуванню тонучого «Брокбізнесбанку». Йому злили 1 млрд грн., який миттєво зник через кредити фіктивним фірмам.

Тобто складається наступна ситуація:

  • У вересні Янукович починає реформу армії;

  • У вересні «Нафтогаз» перестає платити «Газпрому». Куди поділись зібрані в Україні мільярди – невідомо. Контроль над цією сферою ділили угрупування віце-прем’єра Юрія Бойко (голова «Нафтогазу» Євген Бакулін саме з цього табору) і міністра енергетики Едуарда Ставицького;

  • У грудні Нацбанк починає плавити рекордні мільярди на рефінансування, яке зникає у невідомих напрямках і обвалює гривню. Цю сферу контролював перший віце-прем’єр Сергій Арбузов;

  • У січні починається контрабандна вакханалія, яка дозволяє за рахунок недоплати бюджету заробити «модним» фірмам. Цю сферу контролював міністр зборів і доходів Анатолій Клименко.

Наразі відомо, що Янукович з синами зараз знаходиться у Росії. За неофіційними даними, там же переховуються Арбузов, Клименко, і екс-голова МВС Віталій Захарченко.

Навзаєм Україна має на своїй території російських солдат, та не має своєї армії і грошей.

 

Чисельність МВС


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.