Вікторові Ющенко заборонили командувати міністрами

Автор/джерело -  © Олександр Хорольський, «КомерсантЪ-Україна» № 150 від 30.08.2006 



Дата публiкацiї - 30.08.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=309

Учора перший віце-прем'єр Микола Азаров провів спільне засідання відразу трьох із п'яти урядових комітетів. Незважаючи на те, що засідання не протривало й 20 хвилин, на ньому було прийнято відразу два важливих рішення - зменшити повноваження президента, заборонивши йому давати доручення уряду, а також залишити основну базу інституту сухопутних військ в Одесі й не переносити її у Львів.

Перший віце-прем'єр Микола Азаров, зайнявши крісло Віктора Януковича, відразу приступив до рішення організаційних питань

Під час відсутності прем'єр-міністра Віктора Януковича, що, як відомо, зараз перебуває в короткочасній відпустці в Криму (див. Ъ від 26 серпня), що заміщає його перший віце-прем'єр Микола Азаров вирішив по-новому побудувати роботу урядових комітетів. Ранком на сайті Кабінету міністрів з'явився анонс про проведення замість засідання очолюваного Миколою Азаровим комітету з питань економічної політики спільного засідання з комітетом з питань правової політики, оборони й міжнародного співробітництва, що очолює Віктор Янукович, а також комітетом з питань гуманітарної й соціальної політики на чолі з віце-прем'єром Дмитром Табачником.

Припущення про об'єднання трьох комітетів у рамках одного засідання у зв'язку з важливістю розглянутих питань не підтвердили співробітники секретаріату уряду. "Там питань у всіх і на один комітет не набралося, так що, по-нормальному, комітети можна було б і не проводити взагалі",- зі сміхом розповів Ъ один зі співробітників секретаріату. Про те, що засідання обіцяє бути рядовим, говорив і первісний склад його учасників - ще за десять хвилин до початку засідання в залі не було ні одного міністра, були присутні лише їхні заступники. Однак за дві-три хвилин до його початку в залі з'явилися глава Мінпраці Михайло Папіев, міністр оборони Анатолій Гриценко, міністр освіти Станіслав Ніколаєнко, глава Міністерства з питань сім’ї й молоді Юрій Павленко й глава Міністерства охорони навколишнього середовища Василь Джарти. Побачивши своє начальство, заступники відразу забрали в охорони попередньо здані мобільні телефони й вийшли із залу.
Вважалося, що головним питанням засідання стане постанова про Одеський інститут сухопутних військ, що планувалося перенести у Львів. Про цей навчальний заклад, до речі, нещодавно говорив і Віктор Ющенко. 27 серпня в селі Нагуєвичи президент заявив: "Я, як головнокомандуючий, схвалив пропозицію, внесену Міністерством оборони, щодо створення відповідного інституту, і він буде створений". До початку засідання колеги заступника міністра оборони Леоніда Полякова розпитували його, чи збережеться вуз. "А куди він дінеться?!" - різко відповів він. Трохи пізніше це питання обговорювали вже добродії Ніколаєнко й Табачник. Вони довго про щось сперечалися, при цьому часто звучало слово "Одеса". Коли в коридорі з'явився, Микола Азаров, який запізнився на засідання, міністри підійшли до нього й по дорозі до залу засідань у чомусь його переконували.

Подальшу долю інституту оприлюднив запрошений на засідання глава комітету з питань нацбезпекии й оборони Верховної ради IV скликання Георгій Крючков (КПУ – ред.. «Аратта»), який, після ухвали, покинув залу засідань першим. "Рішення про створення на базі Одеського інституту сухопутних військ військового інституту в рамках Одеського технічного національного університету прийнято, головне - удалося зберегти кадри й базу", - повідомив він Ъ. При цьому, незважаючи на те, що у Львові буде створений інститут, головним залишиться одеський вуз. "Там буде факультет вишколу студентів за програмою підготовки офіцерів запасу, факультет післядипломної підготовки військових фахівців, підрозділ вивчення військовослужбовцями іноземних мов, центр адаптації звільнених зі служби в армії й членів їхніх родин, офіцерські курси Генштабу ВСУ, науковий центр бойового використання сухопутних військ і Одеський ліцей з посиленим вишколом", - розповів пан Крючков.

Трохи пізніше із залу вийшли й міністри. Анатолій Гриценко був явно чимось засмучений. "Ви собі уявляєте офіцерів Генштабу, навчених на курсах?!" - обурювався він, звертаючись до колег по уряду. Главу Міноборони намагався розвеселити Дмитро Табачник. "Тобі що, погано буде, якщо офіцери раз у рік із дружинами зможуть їздити на відпочинок в Одесу?" - під загальний регіт запитав він.

Однак, як з'ясувалося пізніше, головним питанням засідання стало скорочення повноважень Президента у зв'язку з положеннями нової редакції Конституції. "Ми позбавляємо Президента права давати доручення уряду, а також залишаємо за ним можливість припиняти рішення уряду одночасно зі зверненням до суду", - повідомив Ъ заступник міністра Кабінету міністрів Олександр Лавринович.

Спільне засідання комітетів не тривало й 20 хвилин, після чого в залі залишилися лише представники комітету, очолюваного Миколою Азаровим. Як стало відомо Ъ, на засіданні було зупинене виконання одного з останніх розпоряджень колишнього прем'єр-міністра Юрія Єханурова - про надання регіонам додаткових субвенцій у розмірі 1,5 млрд. грн. За словами учасників засідання, ключову роль у прийнятті цього рішення зіграла наступна фраза пана Азарова: "Що треба, - ми врахуємо при перегляді бюджету-2006". На засіданні також розглядався проект постанови "Про план негайних заходів щодо подолання кризових явищ в економіці й соціальній сфері України".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.