Одеса: весь Майдан за один день

Автор/джерело -  © Валерія Бурлакова, Український тиждень 



Дата публiкацiї - 3.05.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3119

2 травня одесити пройшли шлях від мирного проукраїнського мітингу до масової загибелі людей в результаті запеклих сутичок.

«Здається, весь київський Майдан пройшов в Одесі за один день», - констатує вранці третього травня один з одеситів. З ним не посперечаєшся...

Події другого травня у Південній Пальмірі почалися з мирного мітингу за єдність України. У планах його учасників, серед яких було чимало одеських та харківських ультрас, був зовсім не знос наметового містечка "колорадів". Після маршу вони планували потрапити на футбол. Одеський «Чорноморець» та харківський «Металіст» зіграли внічию. Втім, того майже ніхто не бачив…

Проросійські активісти (чи то, як вперто називають їх російські ЗМІ, «сторонники федерализации Украины) першими атакували ходу за єдність. Одеські міліціонери перейняли досвід донецьких та харківських колег й не перешкоджали «колорадам». Однак Одеса відреагувала інакше.

...Друга чи третя година бійні на вулицях міста. Вже є щонайменше один загиблий. Труп хлопця з вогнепальним пораненням прикривають українським прапором неподалік від Соборки. У п’яти хвилинах звідти, в районі Грецької тим часом «барикадуються» в одному з провулків проросійські тітушки. Вони вже не раді, що почали сутички. Втім, в них є несподівана підтримка...

«Вони забарикадувалися на Грецькій, їх щитами прикривали менти, - звітує у соцмережі 22-річний одесит Євген. – Наша Самооборона обійшла їх через Буніна, і ми вийшли до них у тил, до ТЦ «Афіна». Частина з них кидала каміння з боку огородженного будівництва, інша частина знаходилася з боку Преображенської. Нам дорогою попався старий «Форд» з емблемами «петушиної дружини»(так тут називають сепаратистських бойовиків - Ред.)... Він став частиною барикад. Після закидання камінням, петухи з лівого боку заспокоїлись трохи, і ми прорвалися на будівництво. Вони бігли від нас, втекли на Грецьку... Коли підбігаєш до Грецької – на тебе летить цілий дощ каміння. Але і цю засаду ми прорвали, проштовхуючи вперед металеві листи та сміттєві баки...»

Думка про те, що проукраїнські активісти мають відвідати Куликово поле – місце, де «окопались» сепаратисти – з’явилася у багатьох ще на початку атаки. «Наших явно більше, - розповідали Тиждень.ua одесити ще в першу годину сутичок. – Розбираємо бруківку. Настрої нормальні. Є ідея сходити на Куликове, знести наметове містечко «колорадів».

У «антимайданівських» групах міста, потенційні підписники яких й спровокували бійню в місті, тим часом вже ширилась істерія на тему «здачі» Одеси «фашистам». Номер не пройшов...



Гранати з вікон

На Куликовому полі активісти підпалили намети симпатиків Путіна. Серед речей, розповідають очевидці, були портрети Путіна, Сталіна та загиблих беркутівців. Поряд височів Будинок профспілок... «По нам почали стріляти з вікон та кидати коктейлі, фаєра та навіть гранати, – згадує Євген. – На Куликово – всюди пожежа та густий чорний дим...»

До палаючого будинку, що загорівся, судячи з усього, від «коктейлю Молотова» у відповідь, вже раптом «встигли» міліціонери, ВВшники та навіть «Альфа». Тут почали масово затримувати активістів та развозити їх по відділках області – щоб уникнути штурму.

... Серед заполонившої інформаційний простір звістки про те, що під час сутичок в Одесі загинуло близько 40 осіб (більшість з них – проросійські активісти, що загинули під час пожежі у будівлі), лунає й новина про те, що серед загиблих «антимайданівців» було чимало громадян Росії.

Наразі офіційного підтвердження чи спростування цієї інформації немає. Трупи ідентифікують. У лікарні тим часом помирає 55-річний одеський поет Вадим Негатуров.

«...Что на ратную службу их сам Вседержитель призвал.
Строго спросится с них – ведь избранники Божьи теперь они!

Будет сила дана им – прямая Небесная связь!
И простится им многое - честным Солдатам Империи –
– И войны неизбежная кровь, и окопная грязь...», – наголошує один з його останній віршів.

Ось вона – кров. Втім, хоча у місті біля моря оголошено жалобу, за загиблими «солдатами імперії» скорблять далеко не всі.

«Одеса – місто-герой», «2 травня – день звільнення Одеси від російських окупантів»... такі гасла поширюють сьогодні одесити. Та й не тільки вони.

Росіяни, тим часом, вже демонструють власний погляд на події: загибель людей під час сутичок особливо екзальтовані особи вже іменують «етнічними чистками», під час яких «бандерівці» не тільки «спалювали» людей, а й розстрілювали їх впритул.

Не бентежить авторів подібних заяв навіть той факт, що трапилось все це у багатонаціональній та переважно російськомовній Одесі.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.