Позиція Кремля не змінилася: Лавров вперто повторює міфи про насильство, яке нібито чинить Київ

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 7.05.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3122

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров заявив, що буде щонайменше “незвично” проводити вибори президента в Україні у той час, коли уряд у Києві проводить силову операцію у південно-східних регіонах країни.

Російські військові спеназівці не приховуючись в’їжджають у Солов’янськ на трофейній бронетехніці

Дострокові Клацнути президентські вибори в Україні заплановані на 25 травня.

На сході України, де під контролем проросійських сепаратистів перебувають кількадесят адмінбудівель, триває антитерористична операція.

У вівторок голова СБУ Валентин Наливайченко заявив про участь російських військових у боях з українськими силовиками, які здійснюють антитерористичну операцію на сході України. Кремль категорично заперечує свій вплив на події на Сході.

Не Афганістан

"Це все-таки не Афганістан, де йде війна, і, тим не менш, відбулися вибори", - заявив керівник російського зовнішньополітичного відомства по завершенню сесії Комітету міністрів Ради Європи у Відні.

Окрім того, він сказав, що нелогічно проводити вибори в Україна до того, як завершиться конституційна реформа, яка змінить повноваження президента.

Також, за словами пана Лаврова, одним із критеріїв, за якими Росія судитиме про легітимність президентських виборів в Україні, є відсутність насильства, а також майбутні референдуми у Донецьку і Луганську.
"Вибори, референдуми мають бути вільними, справедливими, повинні проходити в обставинах, які виключають насильство, і під об’єктивним і неупередженим міжнародним моніторингом", - сказав він.

Сергій Лавров наголосив, що зараз для деескалації ситуації в Україні слід припинити залучати силовиків на Сході і Півдні.

Дострокові вибори президента в Україні були призначені після відсторонення від влади Віктора Януковича, який востаннє з’являвся на публіці у російському Ростові-на-Дону.

Перемовини триватимуть

Говорячи про можливий подальший розвиток переговорів щодо ситуації в Україні, голова МЗС Росії заявив, що нова зустріч у Женеві "навряд чи щось додасть", якщо участь у ній не візьмуть опозиційні київській владі сили. І водночас додав, що західні партнери, на його думку, поки що не готові погодитися на рівноправну участь у національному діалозі південного сходу України.

Він також повідомив, що для подальших перемовин щодо вирішення кризи у вівторок зустрічатиметься з міністром закордонних справ Німеччини Франком Вальтером Штайнмаєром, а в середу Росію відвідає чинний голова ОБСЄ, президент Швейцарії Дідьє Буркгальтер.

"Ми обговорюватимемо, як можна допомогти почати загальнонаціональний діалог. Бо те, що могла зробити світова спільнота, висловлюючись модним терміном, а саме узгодити рамки, в яких ми бачимо вихід з української кризи, ми вже зробили, це насамперед Клацнути заява від 17 квітня", - сказав Сєргєй Лавров.

Зустріч європейських міністрів закордонних справ відбулася у Відні у той час, коли сили безпеки України проводять антитерористичну операцію на сході країни.
За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, внаслідок сутичок поблизу міста Слов’янськ на Донеччині вже загинули четверо військовослужбовців і приблизно 30 сепаратистів.

Він також заявив, що серед цивільного населення у місті переховуються приблизно 800 добре підготовлених бойовиків, озброєних великокаліберною зброєю і мінометами.

Київ звинувачує Москву у підтримці та озброєнні сепаратистів, хоча Кремль постійно заперечує ці звинувачення.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.