Маскованим представникам спецслужб не місце за столом переговорів в Україні

Автор/джерело -  © Микита Жолквер, DW 



Дата публiкацiї - 27.05.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3139

Заступник голови фракції партійного блоку ХДС/ХСС у Бундестазі Андреас Шоккенгофф розповів в інтерв’ю DW про очікування Берліна від обраного Президента України.

DW: Пане Шоккенгофф, чи була для Вас несподіванкою перемога Петра Порошенка вже в першому турі президентських виборів в Україні?

Андреас Шоккенгофф: Те, що він має найкращі шанси, було зрозумілим наперед, але його перемога в першому турі стала несподіванкою. Однак найголовніша несподіванка - настільки висока явка виборців. Такий результат президентських виборів - це чіткий сигнал, поданий українським народом. Очевидні підсумки голосування роблять Порошенка демократично легітимізованим президентом України.

Чи очікуєте Ви тепер деескалації напруження у відносинах між Україною та РФ?

Ми знову закликаємо Росію визнати результат цих виборів. Виборці дали недвозначне доручення йти шляхом правової держави, боротися з корупцією, а головне - забезпечити політичну та соціальну єдність країни. Заява обраного Президента Порошенка про намір першим ділом вирушити на схід України, щоб зайнятися зміцненням економіки і соціальними питаннями, є досить важливим сигналом. Росію запрошували взяти участь у спостереженні за виборами в рамках ОБСЄ, чим вона не скористалася, хоча і є членом цієї організації. Так що їй слід визнати результат цих виборів і розглядати Порошенка як легітимного представника України.

Як Ви вважаєте, чи є обраний Президент достатньо сильною фігурою для того, щоб реінтегрувати східні регіони?

Питання не в здібностях якоїсь конкретної особистості. Та це й не справа однієї людини. Зараз - час діалогу. У ньому мають взяти участь ті, хто представляють різні частини країни й різні групи населення. У ході голосування українці сказали рішуче " Ні!" сепаратистам і терористам. Тому ті, хто працюють відкрито і прозоро, хто не намагається прикритися обманом або масками, а прямо кажуть, кого вони представляють, повинні зібратися за столом переговорів. Зараз необхідно зупинити подальшу дестабілізацію України і дати їй можливість йти тим шляхом, який вона сама для себе визначила. Україна має зберегти свою єдність, її не можна більше розділяти і дробити на частини. З цим повинні погодитися і в Москві.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр дещо ухильно відповів на запитання журналіста, чи слід посадити за круглий стіл і сепаратистів. Водночас міністр закликав розширити коло учасників таких заходів. Як Ви вважаєте, чи має сенс залучити до діалогу хоча б поміркованих представників сепаратистів ?

У будь-якому випадку за круглим столом не повинні сидіти ті, хто не хочуть діяти прозоро і не готові відкрито заявити, кого саме вони представляють і з ким пов’язані. Якщо прибулі ззовні представники спецслужб приховують свої особи, то про жодне легітимне представництво певних груп населення не може бути й мови. Це невід’ємна частина демократії: публічна особа відкрито розкриває, з ким вона пов’язана і від кого залежить. Так що за столом повинні сидіти всі, хто має на те чіткий мандат. Спочатку не брати участь в демократичних процесах, а потім претендувати на право когось представляти - це не шлях, що веде до стабільного майбутнього.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.