Попри санкції. Бізнес Курченка процвітає у Німеччині

Автор/джерело -  © Євген Тейзе, DW 



Дата публiкацiї - 21.08.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3208

Бізнес Сергія Курченка, попри санкції ЄС, процвітає у Німеччині. Розслідування кримінальної справи про відмивання грошей затягується, жодних активів одіозного бізнесмена у ФРН не заморожено.

В Україні Сергія Курченка, наближеного до клану екс-президента Януковича, підозрюють у махінаціях з продажем зрідженого газу, які завдали державі збитків на понад три мільярди гривень. У коментарі DW Генеральна прокуратура України назвала групу компаній "СЄПЕК" (відома також за російськомовною абревіатурою ВЕТЭК - прим. Ред.), яку контролював Курченко, злочинною організацією, яка діяла під прикриттям низки фіктивних фірм.

Сам "младоолігарх", як його називає українська преса, нині переховується від слідства у Росії. Рахунки та активи Курченка у країнах ЄС мали бути заморожені ще у березні, адже він після повалення режиму Януковича потрапив у санкційний список Євросоюзу. Проти цих санкцій Курченко нині позивається у Суді ЄС. Утім, як з’ясувалося, санкції не заважають його бізнесу у Німеччині.

"У нас все гаразд"

Зокрема, продовжує працювати куплена торік групою "СЄПЕК" мережа газових автозаправок Sparschweingas. Відкриваються нові заправки, фірма навіть запустила оновлений сайт. "У нас все гаразд", - повідомив у телефонній розмові з DW представник фірми.

Розслідування кримінальної справи за підозрою у відмиванні коштів німецькою прокуратурою, вочевидь, ніяк не відбивається на діяльності компанії, яку Сергій Кученко придбав у той самий час, коли, за інформацією українських правоохоронців, під крилом клану Януковича процвітав його сумнівний бізнес в Україні.

Як повідомили DW у прокуратурі міста Гера, слідством досі не встановлено зв’язку між Курченком та компанією Sparschweingas. "Скеровуються запити про надання правової допомоги до Швейцарії та Австрії. Готується запит до правоохоронних органів України", - йдеться у відповіді прокуратури. За інформацією міністерства економіки Німеччини, активів оточення Януковича на території Німеччини досі ідентифіковано не було. За звичною для себе схемою, "младоолігарх" оформив свої активи у Німеччині на підставних осіб та "компанії-прокладки", які перебувають в управлінні одного міжнародного трасту.

Кінці у воду

Схоже, у розв’язанні офшорних "схем" Сергія Курченка не дуже просунулася і Генеральна прокуратура України. "Нещодавно люди з прокуратури неформально питали мене, чи немає у мене доказів того, що німецька мережа автозаправок належить Курченку", - розповів DW координатор роботи "Канцелярської сотні" Денис Бігус. Журналіст разом з командою волонтерів вже декілька місяців відновлює і аналізує порізані документи з офісів групи компаній "СЄПЕК", які намагалися знищити після втечі молодого бізнесмена. Попри те, що торік у "СЄПЕК" в офіційній відповіді на запит DW визнали купівлю мережі Sparschweingas, німецькі і українські слідчі досі не можуть звести "кінці з кінцями".

Не змогла цього поки зробити і команда Дениса Бігуса. "По цих заправках поки нічого немає. Є на даний момент інформація про кілька офшорних компаній, через які вони "ганяли" гроші. Можливо, вони виведуть нас на Німеччину", - сподівається активіст. Утім, шанси на це не вельми високі, зізнається Бігус. Адже, за його словами, всі сліди зазвичай губляться у "чорних офшорних дірах", таких як Сейшельські, Кайманові або Британські Віргінські острови.

Юридично оформити "схему" - не проблема

Розв’язати "схеми" відмивання коштів дуже важко через недосконале законодавство - не лише у Німеччині, але будь-де у країнах ЄС, зазначив у розмові з DW аналітик антикорупційної організації експерт Transparency International Каспар фон Гауеншильд. "Існуючі витяги з торгівельних реєстрів, які мають розкривати інформацію про власників, часто містять лише дані підставних осіб і фірм, подекуди дані застарілі. Навіть банки, які здійснюють транзакції, не мають інформації про клієнта, якщо він сховався за міноритарною часткою в компанії. Отже, достатньої прозорості немає", - критикує фон Гауеншильд. Разом з Transparency International експерт вже багато років домагається запровадження у Німеччині та інших країнах ЄС єдиного реєстру власників фірм, який спростив би роботу слідчих і контролюючих органів.

Денис Бігус переконаний, що лише законодавчими змінами проблему відмивання коштів в Україні не побороти. "В Україні є можливість за триста доларів винайняти десятеро людей, які дадуть свої паспорти, щоб на них оформили якусь юридичну особу", - нагадує журналіст. Він каже, що юридично оформити якісь нові "схеми" умовні "курченки" можуть у будь-який момент. Питання лише в тому, чи матимуть вони "політичний дах" і тотальне потурання в правоохоронних органах, як це було в Сергія Курченка за президентства Віктора Януковича.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.