У новій Верховній Раді домінуватиме спілка президента та прем’єра

Автор/джерело -  © Олександр Савицький, DW 



Дата публiкацiї - 29.10.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3269

Лідери українських парламентських виборів - пропрезидентський “Блок Петра Порошенка” та пропрем’єрська партія “Народний фронт” - мають намір сформувати нову правлячу коаліцію.

За підсумками екзит-полів на позачергових парламентських виборах в Україні, які відбулись у неділю, 26 жовтня, перемогли сім партій, серед яких лише одна об’єднує представників колишньої влади екс-президента Віктора Януковича. Таким чином українці схвалили оновлення політичної еліти своєї країни. Нова правляча коаліція стане союзом двох майже рівнозначних парламентських фракцій - "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту" прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Вперше за всю новітню історію української незалежності у парламент не пройшла Комуністична партія.

Прорив "Народного фронту"

Прес-центр виборчого штабу "Блоку Петра Порошенка" з позачергових парламентських виборів розташувався там же, де і на виборах президентських - у приміщенні Мистецького арсеналу в Києві. До оголошення результатів екзіт-полів тут відбувались досить мляві брифінги представників виборчого штабу й деяких політиків. У їхніх демонстративно бадьорих промовах проглядалась тривога щодо не надто високої явки виборців та невтішних перших сигналів про попередні закриті для широкого загалу результатів екзіт-полів.

Оголошення перших офіційних результатів екзит-полів у перші секунди після закриття виборчих дільниць приголомшило скромними відсотками, які отримав пропрезидентський блок: трохи більше 24 відсотків проти 21 відсотка, з якими фінішував найближчий політичний конкурент - партія прем’єра Яценюка "Народний фронт".

Найбільше на брифінгу керівника виборчої кампанії "Блоку Петра Порошенка" Юрія Луценка та першого номера у виборчому списку цього блоку - мера Києва Віталія Кличка журналістів цікавило, чому цей результат став значно меншим, ніж останні дані соціологічних опитувань.

Перемога курсу на ЄС

Юрій Луценко заявив, що цифри екзит-полів були "очікуваними" і збігаються з рейтингом популярності "Блоку Петра Порошенка" на старті виборчої кампанії. "Можливо, ми недобрали кілька відсотків тому, що не критикували своїх опонентів, хоча й було за що", - сказав Луценко. І він, і Кличко акцентували на тому, що "третина виборців України підтримує президентський курс з реалізації реформ заради вступу до Євросоюзу".

Головним результатом дострокових виборів до українського праламенту Луценко вважає те, що "вперше в парламенті буде більшість демократичних проєвропейських сил", які сформують правлячу коаліцію. Сили ж, які Луценко назвав "антиукраїнськими" - як от Компартія України, - мають менше п’яти відсотків, і у парламенті їх не буде. Колишня влада в особі "Опозиційного блоку", що об’єднав екс-членів Партії регіонів, буде представлена ​​"мінімально". "Було б дивно, якби жоден представник колишньої більшості не потрапив до парламенту", - сказав Луценко.

Коаліція демократів

Крім того, він назвав найбільш імовірних союзників його партії у парламенті: "Народний фронт", "Об’єднання Самопоміч" та "Батьківщину". Президент України Порошенко, який прибув до прес-центру за дві години після закриття виборчих дільниць, заявив, що його блок стане основою майбутньої коаліції, а депутати від партії Яценюка - основними партнерами. "У нас будуть відкриті пропозиції для дуже багатьох, але точно не для "Опозиційного блоку", - наголосив президент.

Він сподівається на те, що консультації зі створення парламентської коаліції почнуться уже в понеділок. І що на них запросять "усіх лідерів партій". А завершаться ці переговори, на думку Порошенка, за 10 днів після підбиття підсумків виборів.

Проект коаліційної угоди "Блоку Петра Порошенка", за словами президента, "не про посади, а про принципи, ідеали, про реформи і конкретні закони". Основою для нього буде президентська "Стратегія реформ 2020", що передбачає досягнення критеріїв членства України в ЄС до 2020 року. Порошенко пообіцяв, що внесе на затвердження парламенту ту кандидатуру прем’єр-міністра, яку запропонує коаліція.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.