Мода на коаліції

Автор/джерело -  © Газета СНГ 



Дата публiкацiї - 7.09.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=330

Питання про коаліції, точніше, про її склад, — наріжний камінь сучасного українського політичного життя. Економіка, соціальні питання відступають на другий план, коли політичні партії починають обговорювати формат парламентської коаліції.

Питання про коаліції, точніше, про її склад, — наріжний камінь сучасного українського політичного життя. Економіка, соціальні питання відступають на другий план, коли політичні партії починають обговорювати формат парламентської коаліції, пише Андрій Соколов у "Газеті СНД".

Для членів вже існуючої антикризової коаліції приєднання блоку "Наша Україна" є бажаним, але не принциповим. Якщо в ході переговорів, які начебто проведяться Партією регіонів, СПУ, КПУ і представниками блоку "Наша Україна", з’ясується, що сторони не в змозі прийти до компромісу, то навряд чи це засмутить Віктора Януковича. Скоріше, це буде удар по "нашеукраїнцям". З одного боку, їм дуже не хочеться йти в опозицію. І вони почнуть усе робити, щоб залишитися при владі. Недарма затятий противник комуністів міністр закордонних справ Борис Тарасюк допустив своє перебування в коаліції разом з Компартією. Та і то після того, як регіонали заявили, що "кидати" партнерів по коаліції вони не збираються. З іншого боку, у "Нашій Україні" розуміють, що питання про входження в коаліцію може призвести до розколу блоку, який і так тріщить під вагою внутрішніх конфліктів.

Для представників блоку "Наша Україна" ситуація ускладнюється ще і тим, що члени антикризової коаліції вже не мають наміру іти на принципові поступки. Про це, до речі, говорив і спікер Верховної Ради Олександр Мороз, який заявив, що в ході переговорного процесу щодо розширення коаліції не повинні висуватися ніякі ультиматуми і вимоги.

Максимально, на що можуть розраховувати "нашеукраїнці" — одержати ще одну-дві принципові посади до уже наявних , і бути допущеними до участі в "розпилюванні" бюджетного пирога. Тим більше що наближається час прийняття бюджету на 2007 рік. В іншому, їх участь у коаліції буде зведено до ролі статистів. Проте, регіонали все-таки будуть періодично робити їм поступки, оскільки наявність в уряді і у коаліції представників пропрезидентської політичної сили дозволить Віктору Януковичу говорити про "зшивання" політичного простору України в єдине ціле. Крім того, як зазначив Олександр Мороз, існує велика доцільність присутності "Нашої України" у коаліції, оскільки вона представлена у виконавчій галузі влади.

У той же час говорити про те, що для Партії регіонів взагалі нецікава участь у коаліції представників "Нашої України", було б невірно. Крім бюджетного процесу, який знаходиться на самому початку свого тернистого шляху, існує поточна законотворча діяльність. Крім того, в умовах законодавчих пробілів у відносинах між урядом, президентом і Верховною Радою мати в союзниках пропрезидентську політичну силу для Партії регіонів буде зовсім не зайвим.

До нашеукраїнців, не згодних з курсом на входження блоку в нинішній склад коаліції, і до соціалістів, які незадоволені діями Олександра Мороза, підбиває клини БЮТ. Лідер фракції Юлія Тимошенко заявила, що її політична сила веде переговори з представниками Соціалістичної партії і "Нашої України" про перехід в опозицію. Однак навряд чи БЮТ і частини СПУ і "Нашої України" можуть розраховувати на створення нової коаліції. Для цього в них занадто мало депутатів. А от блокувати роботу Верховної Ради, заважати уряду - це опозиція зможе.

Для БЮТ відхід в опозицію став єдиною можливістю збереження своїх прихильників. Зібравши під свої прапори всіх затятих противників Партії регіонів, Тимошенко може почати спробу перехопити лідерство у Віктора Ющенко через ряд важливих для електорату західних областей України питань. Серед них — проблема вступу в ЄС, проведення економічних реформ, розвиток демократії. З огляду на здатність Юлії Тимошенко пояснювати свої невдачі підступами ворогів України, можна не сумніватися, що вона буде мати серйозні шанси на успіх в очах населення західних областей країни.

Можна констатувати, що коаліційна тематика потрібна всім політичним партіям для відстоювання власних інтересів, у яких є мало спільного з інтересами виборців.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.