Пенсії в “ДНР”: де сепаратисти беруть гроші?

Автор/джерело -  © Сергій Коваль, DW 



Дата публiкацiї - 17.12.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3309

З 1 грудня у самопроголошеній “ДНР” почали видавати пенсійну допомогу. Максимальна сума становить тисячу гривень. Сепаратисти обіцяють і далі виплачувати гроші, але експерти налаштовані скептично.

Виплачувати гроші пенсіонерам у самопроголошеній "республіці" почали на початку грудня, повідомляють у самопроголошеній "ДНР". Максимальна сума - 1000 гривень. Це менше середньої пенсії по Донецькій області, яка, за даними Пенсійного Фонду України, минулого року становила 1783 гривні. За півтора тижня гроші виплатили десяти тисячам пенсіонерів із понад 750 тисяч, відзвітували на сайті "ДНР". "Це не пенсія, це пенсійна допомога і її виплати проходять по території всієї республіки", - розповів в інтерв’ю DW так званий "перший заступник міністра праці та соціальної політики" "ДНР" Сергій Третяков.

Але, за його словами, отримають соціальну допомогу лише ті пенсіонери, які не зареєструвались поза межами "республіки". Усі інші претендувати на гроші не можуть, хоча раніше голова "ДНР" Олександр Захарченко в інтерв’ю російським ЗМІ рекомендував жителям регіону скористатися пропозицією Києва та оформити пенсії поза межами "ДНР". Чому ж тепер ця категорія жителів окупованих територій Донецької області не може отримати гроші на місцях, в "ДНР" не пояснили. "Люди, які переоформили пенсію, і далі отримуватимуть її в Україні", - каже Сергій Третяков. "Ми заплатимо всім, коли запрацює економіка", - каже представник "уряду" сепаратистів.

Складна процедура

Тим часом в Пенсійному Фонді України відзвітували, що до грудня виплатили пенсії 640 тисячам жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей. Усього поза межами "республік" зареєструвались 740 тисяч пенсіонерів із 1,2 мільйона. Про це повідомляє "Радіо "Свобода" із посиланням на виконуючого обов’язки голови ПФУ Миколу Шамбіра. "Якщо всі бажаючі не встигнуть перереєструватись до 1 січня, Кабмін працює над питанням подовження строку перереєстрації, і всі зможуть отримати свої пенсії", - зазначив Шамбір.

Виїхати з "ДНР" та переоформити соціальні виплати дуже складно, кажуть жителі окупованих територій. "На це є свої причини, відсутність грошей на проїзд, страх потрапити під обстріл по дорозі, власне здоров’я, - розповідає 67-річна мешканка Донецька, яка представилась Валентиною. "Треба бути присутнім під час перереєстрації, а я сама ледве хожду, в мене чоловік частково паралізований, а люди там мало не декілька днів у чергах стоять, нам це просто не витримати. Довелось піти до "ДНР", на цю тисячу зможемо хоч якось прожити".

Спростити перереєстрацію пенсіонерів з окупованих територій намагається керівництво регіону. "Ми звернулись до Кабінету Міністрів України, надіслали листа президенту з власними пропозиціями щодо спрощення процедури, особливо для маломобільних пенсіонерів, які не мають можливості виїхати з міста та бути присутніми під час перереєстрації", - розповів голова Донецької ОДА Олександр Кіхтенко під час прес-конференції у вівторок, 9 грудня.

Сумнівні джерела походження грошей

Після того, як Київ припинив перераховувати гроші в Донецьку область, виникає питання, де в "ДНР" знайшли готівку для виплати пенсій. З огляду на економічний крах на територіях, підконтрольних сепаратистам, щодо походження грошей висловлюються найнеймовірніші версії. Зокрема, голова Національного Банку України Валерія Гонтарева заявляла, що росіяни завезли до Донбасу гривню з Криму після анексії півострова. А очільник Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль висловив думку, що в сепаратистів є станок для друку фальшивих грошей.

Всі ці версії можуть мати під собою підстави, кажуть експерти. За інформацією керівника громадської ініциативи "Права Справа" Дмитра Снєгірьова, який посилається на власні джерела, до окупованих територій під прикриттям російських гуманітарних конвоїв дійсно прибуло обладнання для друку фальшивої гривні. "Цю інформацію підтвердили МВС України та РНБО. Тому частина грошей, яку зараз виплачують пенсіонерам, то, напевно, саме фальшива гривня, яка друкується на територіях "ЛНР" та "ДНР", - припускає Дмитро Снєгірьов в інтерв’ю DW.

"Без України не впоратись"

Жителям окупованих територій, які не хочуть переоформити пенсію, не варто сподіватись на безперебійну виплату грошей з боку сепаратистів у майбутньому, кажуть економісти. На виплату лише пенсійної допомоги кожного місяця "ДНР" необхідно близько 750 мільйонів гривень. Як сказали самі представники невизнаної "республіки", гроші на соціальні виплати взяли з власного бюджету, що формується з податків, які сплачує населення. В "ДНР" минулого місяця повідомили, що у "республіці" зареєструвались близько третини підприємців Донецької області. Але точної кількості людей, яка сплачує податки в "ДНР", немає.

За оцінками різних експертів, лише у Донецьку не працює близько 60-70 відсотків малих і середніх підприємств, а в інших практично немає клієнтів. "Є лише приблизні дані, зараз оцінити ситуацію майже неможливо", - зазначив у розмові з DW економіст Юрій Макогон. "Але на Донбасі дуже велика кількість пенсіонерів, і я маю величезні сумніви, що "ДНР" вдасться зібрати бюджет. За умов незалежності, без взаємодії з Україною та Європою, а ще й через санкції, які неодмінно введуть, ці республіки не зможуть себе забезпечити, навіть за умов торговлі з Росією. У нас є приклади Абхазії, Осетії, Придністров’я", - підкреслив економіст.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.