Дорогий бензин попри дешеву нафту: У чому проблема?

Автор/джерело -  © Галина Стадник, DW 



Дата публiкацiї - 10.02.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3351

Через знецінення гривні ціна на бензин в Україні зростатиме й надалі, прогнозують експерти. Дешева нафта на світових ринках не в силі вплинути на ціноутворення.

З падінням гривні, лише за минулі вихідні, роздрібна ціна на бензин марки А-95 на українських АЗС зросла майже на дві гривні. Станом на ранок вівторка (10 лютого) вартість одного літра бензину сягнула майже 19,5 гривень. І це на тлі зниження цін на світовому ринку нафтопродуктів.

Однак вартість нафти на світових ринках не надто впливає на ціну дизпалива та бензину в Україні, каже в коментарі DW співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. У структурі собівартості бензину визначальними є два фактори - курс долара чи євро і податок, тобто акцизний збір, який нафтотрейдери сплачують у казну, пояснює експерт. При цьому з січня цього року запроваджено додатковий збір з роздрібного обороту підакцизних товарів, який складає 5 відсотків. Проблема ще й у тому, що податок з нафтотрейдерів стягується в євровалюті, пояснює Марунич.

Бензин по 23 гривні?

85 відсотків палива на українському ринку - імпортне, відтак, курс іноземної валюти стає визначальним, каже Марунич. Основними країнами постачальниками є Польща, Білорусь та Литва. "На жаль, ціни підвищено об’єктивно, і думаю, що це тільки початок, - зазначає експерт. - Подорожчання можемо очікувати в наступні 7-10 днів". І зупинити його, на думку Марунича, може лише зміцнення гривні та боротьба з девальвацією.

Якщо курс долара зростає на одну гривню, то ціна бензину підвищується в середньому на 55 копійок, наводить розрахунок директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. Експерт запевняє, якщо обмінний курс становитиме 25 гривень за долар, враховуючи поточну ситуацію на світовому ринку нафтопродуктів, реальна вартість бензину та дизпалива в Україні має становити 23 гривні. "Це наші розрахунки. Така ціна встановиться за тиждень. Тобто подорожчає на 4 гривні. Сьогодні на новий курс зреагував лише оптовий сегмент, а роздріб ще синхронізується", каже Сергій Куюн. Причому, 40 відсотків у ціні палива становить податок, зауважує експерт. Тобто якщо один літр коштує 20 гривень, то 8 гривень йде до бюджетів різних рівнів, пояснює він.

"Беззубий" антимонопольний комітет

Однак в Антимонопольному комітеті України є претензії до основних українських нафтотрейдерів. В комітеті переконують, що ціни завищені, а оператори ринку в змові. "Комітет може за матеріалами розгляду справи накласти штраф і надати рекомендації зменшити ціну до економічного обґрунтування, але не може змусити оператора знизити ціну", - каже голова Львівського обласного територіального відділення АМКУ Андрій Басараб в коментарі українським ЗМІ. За його словами, відомство уже порушило понад 70 справ про зловживання монопольним становищем основних операторів, серед яких є ПП "ОККО", "Лукойл", ТОВ "Альянс Холдинг" та інші.

Експерти категоричні: антимонопольному комітету немає що закинути нафтотрейдерам. "Балачки про якусь змову точаться уже рік, але жодної справи в суді немає. Ані експерти, ані оператори не почули доказів. Це наразі словесні інтервенції й не більше. Бо встановлені ціни є реальними", - каже в розмові з DW Дмитро Марунич.

Дороге пальне як гальмо економічного розвитку

З огляду на ціни, обсяги споживання пального в Україні скоротилися більш як на 20 відсотків за показниками минулого року, зазначає Сергій Куюн. Більше того, дороге пальне гальмує економіку загалом, додає він.
Самі нафтотрейдери називають минулий рік одним з найскладніших для вітчизняного ринку нафтопродуктів. Приміром, мережа автозаправок WOG на свій офіційній сторінці намагається донести до споживача, що високі ціни на пальне не в її інтересах, бо тоді падають продажі. Але вплинути на курс вони, мовляв, не в силі, а все пальне у їхній мережі - винятково імпортний продукт.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.