Про що свідчать Ваші вади: тлумачення прихованих тенденцій людини

Автор/джерело -  © «Гармонія» 



Дата публiкацiї - 11.03.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3370

Негативні якості людини приховують в собі, як не дивно, позитивні тенденції, які і є їх основою, коренем, і, якщо розвивати ці позитивні тенденції, це призводить до гармонійного і щасливого життя.

«Наші недоліки - це зворотній бік наших чеснот».

Людина в основі своїй хороша, і будь-які наявні погані риси характеру не є її істинною природою. Іншими словами, початкові позитивні прагнення і схильності людини під впливом різних обставин матеріального світу (навколишнього середовища) можуть спотворюватися, трансформуючись з часом в негативні якості. І ця трансформація, звичайно ж, зворотна.

Можна сказати, що різні негативні схильності людини (наприклад, випивка, паління, пліткарство, хвалькуватість і т.д.) - це своєрідні замінники чеснот, які були у людини раніше.

У цій статті ми розглянемо деякі вади характеру разом з позитивними тенденціями, які приховані в них, що дозволить нам проаналізувати самих себе (та інших), виявити свої хороші схильності і прагнення, а потім розвивати їх, - і таким чином поліпшити своє життя.

Будь-яка негативна тенденція з перерахованих нижче - це неправильне використання енергії душі, що, природно, викликає не менш негативні наслідки. Однак, з поганими якостями не потрібно боротися, їх не потрібно придушувати, потрібно просто змінити напрям зусиль. Не можна просто взяти і припинити потік енергії, але її можна перенаправити, куди нам потрібно. Це подібно до того, як неможливо зупинити річку, яку б греблю ми не побудували, але можна пустити річку в інше, потрібне нам, русло. Часто людина намагається боротися з негативними рисами характеру, пригнічуючи їх в собі, і на якийсь час це може спрацювати, але потім греблю прориває, що несе ще більше руйнувань. Тому, розумний вихід тільки один - трансформувати енергію, поміняти вектор руху, і ця стаття допоможе зрозуміти, як це зробити.

Тлумачення вад і прихованих тенденцій людини

Алкоголізм

Це прихована тенденція (прагнення, потяг, схильність) до мудрості, яка має на меті занурення в глибину проблеми задля її вирішення. У стані сп’яніння людина жадає спілкування (третім будеш?), тому що правильне спілкування - це розчинник проблем (але не в п’яному стані). Знайшовши співрозмовника, вона встановлює фундамент для спілкування, (ти мене поважаєш?) і починає виливати наболіле. Звичайно ж, в такому стані проблеми не вирішуються, так як алкоголізм є лише грубим сурогатом мудрості і філософії. Це - спотворене бажання спілкуватися з мудрими людьми, замінник такого спілкування. Трохи змінити напрямок зусиль - і людина може досягти висот у філософії і стати мудрецем.

Куріння

Схильність до чесності. Людина, що курить, зазвичай досить чесна перед собою, тому відчуває дискомфорт, вчиняючи недостатньо правильно, а це викликає бажання покурити (зняти напругу). Ця погана звичка виникає у людей, які схильні оцінювати правильність своїх дій, але не вміють налаштовуватися, медитувати. Куріння сигарет є замінником медитації. Трохи зусиль в потрібному напрямку, і людина може досягти успіхів у медитації і пізнати всі таємниці світобудови.

Егоїзм

Спотворений прояв персоналізму. Егоїст зосереджений на самому собі - на власних інтересах, бажаннях і насолодах. Він бачить свою відмінність від інших і, трохи проаналізувавши, може усвідомити, що кожна людина - неповторна індивідуальність, з унікальним світоглядом, набором бажань та інтересів. Зрозумівши це, людина зможе легко будувати взаємини, які принесуть благо всім, включаючи й її саму. Егоїзм є прихованою тенденцією бути вчителем (у сфері персоналізму), але щоб ним стати, потрібно трансформувати це негативне якість, спілкуючись з тими, хто позбавлений егоїзму.

Гнів

Вказує на схильність до духовного лідерства. Людина гнівається, коли їй не подобається погана поведінка. Але їй варто як слід проаналізувати і зрозуміти, що ж насправді є розумним, а що поганим. Якщо гнів направити в потрібне русло (на свою власну дурість), він може принести користь, так як підштовхне вивчати мудрість. Ця якість (гнів) є протилежністю бажання врятувати людей від деградації і саморуйнування.

Невдячність

Це - спотворена стриманість і смиренність. Коли людина не вважає себе гідною чужої турботи і уваги (усвідомлюючи чи не усвідомлюючи цього), вона уникає відповідати на проявлену кимось турботу. Вона відчуває, що поки що не готова до таких особистісних стосунків, так як не може дати нічого натомість, а «в борг брати» соромиться через власний егоїзм (небажання віддавати). Такій людині не вистачає розуміння і щастя, але її невдячність може бути трансформована в істинне смирення завдяки спілкуванню в товаристві персоналістів. Смирення - це найважливіша духовна якість людини, що веде до справжнього щастя, однак зараз мало хто правильно розуміє істинний позитивний сенс цього терміна, тлумачачи його абсолютно неправильно.

Заздрість

Вказує на приховану тенденцію послідовника - ідеального учня, який бажає володіти тими ж якостями характеру, що і його вчитель. Коли ми заздримо не тому, чому реально варто було б позаздрити, наше життя стає не кращим, а гіршим. Вибравши правильний об’єкт заздрості і змінивши вектор наших дій, ми зможемо прогресувати (отримувати успіхи в духовній практиці), і тоді ця якість трансформується в позитивну, яка змінить наше життя на краще.

Жадібність

Спотворена спрямованість до духовного збагачення. Трохи трансформувавши цю якість, людина стане жадібною до вивчення мудрості і спілкуванню з розумними духовними людьми. Кращий вид збагачення - це накопичення у свідомості висловлювань великих мудреців і святих, бо така позитивна жадібність дозволяє нам духовно прогресувати, для чого і створена людська форма життя. Звичайна матеріальна жадібність - це замінник бажання навчатися і накопичувати мудрість.

Хвастощі

Це тенденція надихати інших, розпалюючи в них бажання досягти того ж. Хвалько в майбутньому може стати ідеальним проповідником або натхненником, потрібно тільки вибрати гідну сферу діяльності. Наприклад, якщо така людина буде реалізовувати свою якість в духовній сфері, вона може стати справжнім духовним лідером, за яким підуть інші, що принесе величезне благо всьому людству.

Злодійство

Приховане прагнення допомагати людям (духовне лікування). Така людина підсвідомо знає, що матеріальні речі прив’язують людину до цього світу страждань і скорботи. Позбавлення цінних речей змушує нас замислитися про те, що насправді нам нічого не належить в цьому світі; цей факт злодій і доводить своїми діями, хоча в наш час такий підхід неефективний. Змінивши вектор своїх зусиль, злодій може навчитися усувати прихильність людей до речей, знайти здатність надихати на здоровий спосіб життя і зречення від непотрібного. Він може стати успішним проповідником, своїм прикладом показуючи, що щастя не в грошах, і що просте життя (без надмірностей) підносить нашу свідомість і приносить справжню радість - духовне щастя, яке недосяжне матеріалістам.

Хитрість (як вада)

Прихована тенденція піклуватися про інших. Хитрість є протилежністю батьківської любові та вміння правильно виховувати. Дуже сприятливо використовувати хитрість для щирої турботи про інших (тоді це позитивна якість), але якщо людина хитрує заради отримання власних зисків, вона неминуче деградує.

Критика

Дуже цікава прихована тенденція уважності, яка може принести багато користі і змінити долю, якщо її розвивати. Критикан зауважує найменші деталі, які не помітно іншим, і якщо він перемкне увагу на позитивні сторони явища або ситуації, він також побачить безліч того, що недоступно іншим. Такі люди можуть стати великими першовідкривачами і навіть геніями. Вони можуть вирішувати проблеми, які іншим не під силу, знаходити вихід з тупикових ситуацій і бачити глобальні перспективи. Потрібно тільки змістити фокус своєї уваги.

Лінь

Це схильність терпіти. Ледача людина терпить незручності або відсутність якихось благ, аби не робити якихось «зайвих» дій. Трансформуючи цю рису характеру в позитивну, людина буде продовжувати свою справу (або свій шлях), незважаючи на нестатки, і обов’язково доб’ється бажаного.

Марнотратство

Спотворений прояв щедрості. Все, що потрібно для трансформації цієї якості - розібратися, що, кому і коли потрібно жертвувати, щоб це приносило благо всім. Марнотратство не приносить реального блага нікому, бо це нерозумна дія. Але якщо проявити щедрість в правильному місці, в потрібний час і гідним людям, це принесе величезну користь всім, включаючи того, хто жертвує.

Гидливість

Така якість вказує на схильність до чистоти, зовнішньої і внутрішньої. Чистота є необхідною умовою для щасливого (духовного) життя. У глибині душі людина розуміє, що чистота тісно пов’язана зі щастям, але може ще не усвідомлювати, що якщо немає духовності, то чистота сама по собі не зробить її повністю щасливою. Бридлива людина шукає духовність за вторинними ознаками, відкидаючи все нечисте. Вона тягнеться до світла знання, уникаючи темряви неуцтва, воліючи позитив негативу. Спілкуючись з духовними людьми, людина забезпечує трансформацію гидливості в розбірливість. Завдяки цьому її життя очищається від усього нечистого і непотрібного, і людина починає розуміти, що означає бути щасливою.

Хамство

Вказує на схильність захищати, але зараз ця тенденція спотворено проявляється як спроба самозахисту (захисту своїх егоїстичних інтересів). Хамство є протилежністю покровительства, і якщо обрати гідний об’єкт захисту, ця якість зазнає трансформацію і стає позитивною і корисною.

Лицемірство

В основі цієї якості знаходиться забута здатність відрізняти істину від ілюзії, душу від тіла, духовне від матеріального. Людина, яка сама вела подвійне життя (в будь-якому його прояві), може зрозуміти, що кожна людина хотіла б бути хорошою, проте часто життя змушує грати за іншими правилами. Таке бачення робить людину терпимою і розуміючою, здатною легко зрозуміти глибину різних психологічних проблем і допомогти їх вирішити. Такі люди, трансформувавши лицемірство в глибокодумність і гармонійність, стають хорошими психологами і консультантами. Потрібно навчитися знаходити баланс між духовним і матеріальним, між різними сферами діяльності, між зовнішнім і внутрішнім, що зробить наше життя гармонійним і позитивним.

Зрада і зрадництво

Ці негативні якості вказують на здатність, що лежить в їх основі, легко відмовлятися від гіршого заради кращого. Відмова від поганого заради гарного є основоположним принципом розвитку людини. Розумні люди відмовляються від брудного заради чистого, від негативного заради позитивного, від дурості і невігластва заради здобуття знання і мудрості. З боку це може виглядати як зрада і зрадництво, однак розумні люди, які відмовляються від шкідливого ​​заради корисного, не будуть керуватися думкою тих, хто знаходиться нижче їхнього рівня розвитку. Тим не менше, потрібно намагатися не псувати стосунки, відмовляючись від чогось одного заради іншого, якщо ці взаємини можна зберегти, щоб принести благо вашому оточенню. Мистецтво розвитку людини і полягає в тому, щоб відмовлятися від дурниць таким чином, щоб не образити тих, хто ще не готовий наслідувати наш приклад. Зрада і зрадництво є протилежністю позитивних якостей - рішучості та цілеспрямованості.

Жага слави

Це прихована тяга бути ефективним. Відома людина, що овіяна славою, притягує маси людей, які копіюють її слова та дії. Люди схильні наслідувати знаменитостей. Питання тільки в тому, якими якостями володіє такий суспільний лідер, бо завдяки йому змінюються долі людей, - в кращу або гіршу сторону, і він отримає «свій відсоток» від цього вкладу в соціум, відповідно до закону карми. Якщо така людина володіє хорошими якостями, тоді це дуже ефективний спосіб поліпшити життя суспільства в цілому.

Як трансформувати свої якості

Секрет трансформації дуже простий: потрібно більше спілкуватися з людьми, у яких є ті чесноти, яких вам не вистачає. Іншими словами, більше контактуйте з тими, у кого яскраво проявлені позитивні тенденції. Не дарма кажуть «з ким поведешся, від того й наберешся»: під впливом позитивного оточення наші власні негативні якості трансформуються в початкові позитивні. Крім того, потрібно намагатися уникати спілкування з людьми, у яких виявлені негативні якості, так як це дає протилежний ефект - ми заражаємося негативом і переймаємо поганий характер.

Трансформація якостей відбувається в ті моменти, коли ми контактуємо з відповідними якостями іншої людини або людей, причому незалежно від того, усвідомлюємо ми це, чи навіть поняття не маємо про те, що і як відбувається. Просто більше спілкуючись в суспільстві хороших людей, ми починаємо помічати, як відбувається наша внутрішня трансформація, як в нашому серці відроджуються позитивні тенденції, як змінюється наш характер. Крім того, ми починаємо розуміти вищу мету і йти до неї.

За матеріалами - esoteric-land.ru
Переклад українською - «Гармонія»

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.