«Погано, коли політик обіцяє і обіцяє, як Дід Мороз» – реформатор Бальцерович

Автор/джерело -  © Яна Полянська, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 2.04.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3394

Дієві реформи не є «шоковою терапією» для держави, утім, повинні комплексно і крок за кроком змінити механізми, за якими Україна функціонує.

Так польський економіст і автор радикальних реформ у Польщі Лєшек Бальцерович пояснив зміни, які зараз має впроваджувати уряд. За його словами, «погано, коли політик поводить себе, як Дід Мороз: обіцяє і обіцяє». На зустрічі з українськими депутатами Бальцерович, якого президент Петро Порошенко закликав допомогти реформувати Україну, озвучив покрокову стратегію успіху.

Перш за все, каже Лєшек Бальцерович, слід повернути довіру до національної валюти, банківської системи та держави загалом. Довіра ж базується на тому, що економіка держави є «здоровою», стійкою до стресів та привабливою для інвесторів. Найперше, радить експерт, слід стабілізувати бюджет: скорочувати витрати та нарощувати прибутки – саме в такому порядку. Україна, додає він, має «роздуту» сферу соціального захисту, зокрема на субсидії. За його словами, Польща теж має подібний досвід, проте поступово намагається скорочувати ці витрати.

«Треба скорочувати дефіцит, без цього не буде довіри. Але якщо вже витрати надто великі, треба, перш за все, їх скоротити шляхом реформ. Простір для реформ величезний. Деякі з них уже розпочаті. Судячи з того, що я читав у звіті МВФ», – каже Бальцерович.

Водночас, він застерігає українських політиків від практики виправдовуватись Міжнародним валютним фондом. Бальцерович наголошує, що МВФ – це партнер і фінансовий донор. Тож політики мають пояснювати свої непопулярні рішення суспільству не вимогами кредиторів, а тим, що цього потребує держава.

Потрібно позбавити «Нафтогаз» і перевізників монополії на ринку – експерт

Скоротити дефіцит та «оздоровити» держбюджет допоможе дерегуляція, тобто зменшення державного регулювання над ринком. За словами Бальцеровича, саме такий крок зменшить регуляторні механізми, що породжують корупцію в Україні. До того ж, каже він, слід сприяти конкуренції, зокрема у монополізованій галузі перевезень. Позбавити панування на ринку радить і «Нафтогаз», що є, фактично, одноосібним власником ринку – понад 97% нафти та газу в державі видобувається саме цим підприємством. Експерт додає, що «позиція Антимонопольного комітету в цьому питанні має бути міцною, не залежною від приватних і політичних інтересів».

Натомість, аби реформувати митницю, каже експерт, можуть знадобитись радикальніші кроки. Наприклад, окремий незалежний орган, що слідкуватиме за прозорістю стягнення митних платежів – це може суттєво наповнити бюджет. Ще одне джерело фінансування – зовнішні інвестиції, що приходять у ту державу, де є зовнішня лібералізація: скасування надмірних обмежень у зовнішній торгівлі, зниження ставок ввізного та вивізного мит, надання тарифних пільг під час зовнішньоекономічних операцій.

Бальцерович: Гривня все одно б обвалилась

Польський економіст зауважує: ситуація, що склалась в Україні упродовж останніх півтора року, «обвалила» б гривню і сприяла б інфляції в будь-якому випадку. За словами Бальцеровича, зараз фінансова та банківська стабільність держави напряму залежать від ефективності Нацбанку. Рішення «відпустити» гривню він схвалює і радить триматись такої політики. За його словами, «більш гнучкий курс менше ризикований, ніж фіксований курс».

«Але від таких неприємностей, я думаю, є і позитивні ефекти. У вас конкурентоспроможність експорту зросла і скоротився дефіцит по платіжному балансу. Вам треба, щоб процентні ставки не були занадто низькими, і тут треба орієнтуватися на США», – радить Бальцерович.

Депутати запитували, чи дійсно треба їм знижувати зарплати

Депутати від провладної коаліції, які прийшли на зустріч із Лєшеком Бальцеровичем, розпитували про приватизацію, ефективні податки та популізм владної верхівки. Кілька разів зачепили також тему децентралізації як механізму для збалансування місцевих бюджетів.

Наприкінці 1990-х років Польща провела одночасно адміністративно-територіальну реформу та реформу місцевого самоврядування. Тоді експерти Ради Європи визнали, що вона є зразком здійснення таких перетворень серед країн континенту. На думку Бальцеровича, децентралізація потрібна і Україні.

Він не уточнив, яким чином держава має перерозподіляти нові права та обов’язки на рівні регіонів, якщо частина її територій окупована, а керують там люди, що незаконно прийшли до влади.

Якою повинна бути зарплата у чиновників, щоб це не породжувало корупцію в державі, що на шляху реформ, – поцікавився депутат від «Народного фронту» Георгій Логвінський. Він послався на те, що у програмі реформ, яку Бальцерович презентував у 1989 році в Польщі, був також закон про зниження рівня зарплати держчиновника. Логвінський вагається, чи це спрацює в Україні, чи породить, натомість, ще більше хабарництво.

«Я не бачу, як цей дисбаланс простимулює розвиток нашої країни. А водночас, корупцію в Польщі, якщо і не викорінили, то вона на низькому рівні. Дайте рекомендації», – сказав депутат на зустрічі з реформатором.

Лєшек Бальцерович вважає, що невисокі зарплати політиків не є головною причиною корупції. Польський економіст радить викорінити цю проблему не з «низів», а з чиновницьких «верхів». За його словами, достатньо, щоб команда професіоналів, які керують державою, була готова міняти систему. Він додає, що складно знайти тисячі нових держуправлінців, потрібно, щоб нові очільники держави перевчили їх новим правилам роботи.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.