Мозговий перейшов межу. Громадянська війна «по-луганськи»-5

Автор/джерело -  © Андрій Діхтяренко,Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 26.05.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3424

Командир бригади «Привид» Олексій Мозговий напередодні своєї загибелі оголосив про створення ультранаціоналістичного військово-патріотичного руху «Свята Русь» і вимагав від Федеральних зборів Російської Федерації скликати російські народні збори.

Командир бригади тероритів «Привид» Олексій Мозговий

Хто вбив Мозгового?

«В одну воронку снаряд двічі не падає?» 23 травня ця приказка була спростована невідомими вбивцями, які розстріляли кортеж командира бригади «Привид» неподалік від селища Михайлівка – практично на тому ж самому місці, де в перебігу загострення «громадянської війни» в «ЛНР» 7 березня вже намагалися підірвати автомобіль Олексія Мозгового.

Цього разу опальний лідер бойовиків від замаху загинув. За словами представників «генеральної прокуратури» угруповання «ЛНР», позашляховик Мозгового спочатку підірвали керованим фугасом, а потім автомобіль розстріляли з автоматів і кулеметів з чотирьох точок. Разом із командиром «Привида» загинули ще сім осіб.

Відразу після інциденту висловлювали безліч припущень про виконавців і замовників цього теракту. Мозговий активно критикував верхівку «ЛНР», і версія про «луганський слід» швидко стала основною. Вона добре укладалася в логіку «зміцнення вертикалі» Плотницького – процесу централізації, розпочатого одразу після резонансного вбивства «Бетмена» у січні.

Зрозуміло, що представники «ЛНР» того ж дня заявили про свою непричетність до розстрілу командира «Привида». За словами ватажка угруповання «ЛНР» Ігоря Плотницького, «смерть Мозгового могла бути вигідна тільки київському керівництву, яке замість руху до миру в рамках Мінських домовленостей прагне підірвати політичну стабільність усередині «республік» Донбасу і зіштовхнути нас на хиткий шлях нової ескалації військового конфлікту». На думку ватажка «ЛНР», винні українські диверсійно-розвідувальні групи.

У свою чергу, народний депутат Антон Геращенко заявив, що за наявними у нього даними, Мозгового ліквідував спецназ ГРУ Росії за «небажання підкорятися командам із Москви».

Іншими словами, як у хорошому детективі: у всіх зацікавлених сторін був мотив прибрати командира бригади «Привид».

Із антифашиста – у російські націоналісти

Відразу після минулого замаху в березні Олексій Мозговий, який завжди був передусім публічною постаттю, на кілька місяців прибрав свою політичну активність. Здавалося, що непокірний бойовик зрозумів натяк і слідом за ще одним представником «опозиції» до «ЛНР», «казаком» Павлом Дрьомовим влився зі своєю бригадою «Привид» до складу територіальних підрозділів «народної міліції» угруповання «ЛНР», що визнане в Україні терористичним.

За це Мозговому залишили можливість контролювати Алчевськ та прилеглі території, а також верхівка луганських сепаратистів дозволила йому деякі «вільності», як, зокрема, право бійцям «Привида» не носити шеврони «ЛНР». Бойовики Мозгового завжди використовували «новоросійську» символіку – синій косий хрест на червоному тлі.

Однак дуже скоро амбіції Мозгового, який не бажав погоджуватися на роль алчевського коменданта і бачив себе спадкоємцем Ігоря Гіркина-Стрєлкова, привели його до чергового конфлікту з Ігорем Плотницьким.

На початку травня Мозговий вирішив знову нагадати про себе світові – разом із місцевими комуністами запросив до Алчевська представників європейських ультралівих партій на «міжнародний антифашистський форум». Згідно з його власними коментарями в соціальних мережах, це рішення викликало істерику в Луганська – представники політичної сили Плотницького «Мир Луганщині», поставили Мозговому ультиматум: або він відмовляється від «форуму», або йому загрожує перспектива арешту й розстрілу.

Мотивувалося це негласною забороною на альтернативні «правлячій» політичні партії в «ЛНР». Мозговий погрози проігнорував.

За словами джерела автора, яке спілкувалося з бойовиком непередодні вбивства, Олексій Мозговий був упевнений, що «лнрівцам» не вистачить духу його ліквідувати – адже це означало поставити під удар ділянку фронту, яка входила в зону відповідальності «Привида». До того ж, у Мозгового були впливові покровителі в Росії – він підтримував зв’язок з кураторами «Новоросії» навіть після офіційного оголошення про «замороження» цього політичного проекту.

Тільки зовнішнім впливом можна пояснити дивний політичний кульбіт командира «Привида». За день до вбивства, 22 травня на своєму офіційному сайті Мозговий оголосив про створення ультра-націоналістичного «військово-патріотичного руху «Свята Русь».

Символіка – древньоруський стяг із ликом Христа. Цілі і завдання руху – на головній сторінці в мережі «ВКонтакте»:

 


 

«Об’єднання православних, російських людей в одну організацію для злагодженої визвольної боротьби; звільнення України від жидо-бандерівських окупантів; протидія глобалізму (ІПН, електронні ідентифікатори особистості, НАТО, ЄС ...) як антихристовій системі; захист чистоти православної віри та протидія екуменічному рухові; відродження російської православної монархії, на чолі з майбутнім російським православним Царем і підготовка народної свідомості до її ухвалення».

Нагадаємо, що ще в квітні Мозговий казав зовсім інше.

«В Україні немає фашизму», – заявив він в інтерв’ю російському телеканалу. – «Це як вірус, а вірус створює той, хто продає антивірус. Все це лише бізнес – і «фашизм», і «антифашизм».



Вочевидь, Мозговий вирішив розлучитися з образом «новоросійського Че Гевари» і різко перекваліфікувався в чорносотенця-монархіста.

Важливий момент: не йдеться про створення «погромної» політичної сили виключно в межах «ЛНР» і «ДНР». У Мозгового були великі плани: схоже, що на нього зробили ставку політичні сили, які підштовхують Кремль до націоналістичного «правого повороту».

«Російський проект» відправили в шухляду?

20 травня в мережі інтернет з’явилися скан-копії «Звернення лідерів ополчення до Федеральних зборів Російської Федерації». Документ відправили тамтешнім політикам – Валентині Матвієнко та Сергію Наришкіну, а підписали його популярні в Росії бойовики «Новоросії» за сумісництва головні критикани режиму Плотницького – Олексій Мозговий і Павло Дрьомов

«Звертаємося з проханням до російського сенатора і Вас особисто про підтримку «Російського проекту». Як відомо, пройшовши узгодження у низці міністерств, він зазнав критики від керівника Комітету у справах національностей Державної думи і був залишений без руху.

На першому етапі цього проекту пропонується створити Комісію з проблем російського народу при Федеральних зборах Росії і Законодавчих зборах її суб’єктів. А після формуванні цих комісій – скликати Російські народні збори, більша частина делегатів яких були б члени цих Комісій – депутати регіональних Законодавчих зборів.

Час показав, що тільки за наявності Національного проекту і консолідації російського народу можна відповідати на сучасні загрози. Ні в рамках партійного проекту ні, тим більше, на базі конфесійного собору вирішення таких завдань не можливе.

Надаючи збройну протидію геноциду російського народу на території колишньої України, ми як ніхто відчуваємо відсутність правових норм щодо найбільшого в світі розділеного народу. І не дивлячись на різницю словосполучень «клятий москаль» і «російськомовне населення», тенденція застосування одна: знеособлення і дезінтеграція російського народу. Такий підхід бачиться помилковим, а в деяких випадках – злочинним.

Просимо членів Ради федерації і особисто Вас підтримати «Російський проект».

Однак, проявити себе в новій ролі – вже як професійний російський політик, який експлуатує тему захисту «знеособленого і розділеного російського народу» – Мозговий не встиг. Його розстріляли неподалік від Алчевська.

 


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.