Чим закінчиться конфлікт навколо Наливайченка

Автор/джерело -  © Віталій Червоненко, BBC 



Дата публiкацiї - 17.06.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3441

Українські експерти схильні бачити за ситуацією навколо можливого звільнення керівника СБУ Валентина Наливайченка бажання президента мати віддану людину на цій посаді.

Цього тижня Верховна Рада може ухвалити рішення про звільнення голови Служби безпеки Валентина Наливайченка.

Відповідне подання, як заявив заступник голови президентської фракції БПП Ігор Кононов, Петро Порошенко може передати в Раду в середу чи четвер.

За словами співрозмовників ВВС Україна, у коаліції може вистачити голосів для відставки керівника СБУ, хоча "Радикальна партія" та група "Удар", скоріше за все, відставку не підтримають.

Мер Києва та лідер "Удару" Віталій Кличко вже виступив на захист Валентина Наливайченка, який очолив службу за поданням партії пана Кличка.

У ЗМІ вже з’явились кілька несподіваних версій щодо причин конфлікту: від конфлікту Петра Порошенка з олігархом Дмитром Фірташем до можливих президентських амбіцій Валентина Наливайченка.

У фракції президента вказують, що за керівництва чинного глави СБУ відомство не впоралось із боротьбою з корупцією та контрабандою, а пану Наливайченку президент нібито запропонував зайняти посаду голови зовнішньої розвідки або віце-прем’єра з європейської інтеграції.

Формально конфлікт розпочався у п’ятницю, коли Валентин Наливайченко оголосив про відсторонення від посад кількох генералів, які займаються в СБУ боротьбою з корупцією, а також заявив про корупцію нещодавніх посадовців прокуратури.

Одразу після цього Генпрокуратура викликала Валентина Наливайченка на допит.

ВВС Україна розпитала політичних експертів, які причини конфлікту вони бачать і чим це може закінчитись.

Зв’язки з Фірташем?

Наприкінці квітня бізнесмен Дмитро Фірташ заявив, що він з паном Порошенком та Кличком узгоджував у Відні зняття Кличка з президентської гонки у 2014 році.

Президент це заперечував, проте у ЗМІ одразу заговорили, що Петро Порошенко може звільнити усіх чиновників, які могли б мати якийсь стосунок з паном Фірташем.

Тезу про зв’язок Наливайченка та Фірташа озвучував депутат від БПП Сергій Лещенко.

"Зв’язок з Фірташем у глави СБУ, про який зараз пишуть, не зараз з’явився. Раніше це критично не впливало на ситуацію й стосунки з президентом", - розповів ВВС Україна політолог Володимир Фесенко.

Сам Валентин Наливайченко відмовився коментувати будь-які політичні підґрунтя свого звільнення.

Політолог Віктор Небоженко за звинуваченнями Наливайченка у зв’язках з Фірташем бачить саме адміністрацію президента.

"Звинувачення Наливайченка, що він людина Фірташа – це робота іміджмейкерів АП. Натомість Наливайченко якраз і пишається тим, що йому не можуть зателефонувати Ахметов, Фірташ чи Коломойський і сказати, що робити. Цим він усім незручний, але так і має бути", - вважає Віктор Небоженко.

Лінія захисту Наливайченка

На думку пана Фесенка, картинка конфлікту СБУ та прокуратури зараз у пресі створюється штучно, аби відволікти від справжніх причин протистояння.

"Це спосіб самозахисту для Наливайченка", - додає пан Фесенко.

Подібну тезу підтримує й експерт Вадим Карасьов.

"Це не конфлікт, а політично правильна реакція Наливайченка на своє звільнення. Наливайченко намагається зняти публічні дивіденди зі своєї відставки й привернути увагу. Думаю, що Наливайченко націлюється на похід у політику", - заявив ВВС Україна Вадим Карасьов.

Політологи погоджуються, що головна причина можливої відставки – прагнення президента мати на посаді більш віддану людину.

"Президент розуміє, що за кілька місяців почнеться найскладніший період розвитку країни. Порошенку потрібні силові структури. МВС йому не підконтрольна, а Генпрокуратура не має оперативного ресурсу", - вважає Вадим Карасьов.

Експерт нагадав, що Валентин Наливайченко став головою СБУ після Майдану саме за квотою "Удару" Віталія Кличка.

"Президенту потрібні спецслужби в оперативному підпорядкуванні перед складними часами, у цьому причина, а не якась помста Фірташу", - резюмував Вадим Карасьов.

Віктор Небоженко вказує, що всі президенти України прагнули контролювати СБУ, проте після Майдану ситуація мала б змінитись.

"Я розумію президента Порошенка, але зараз інша ситуація, спецслужби мають працювати не тільки на одну людину. Пан Наливайченко також був рівновіддалений від усіх олігархів", - вважає пан Небоженко.

На зауваження, чому ж тоді на захист голови СБУ виступили телеканали провідних олігархів, пан Небоженко відповів, що ніби це якраз і підтверджує його незалежність.

"Олігархи знають, що зараз він однаково відсторонений від усіх. Розуміють, що після відставки прийде генерал, який буде відданим президенту і СБУ перетвориться на інструмент боротьби з незгодними", - вважає пан Небоженко.

Владний розкол?

Експерти не схильні серйозно сприймати дивні версії конфлікту Порошенка та Наливайченка, як от американський слід чи президентські амбіції.

"Керівник СБУ відсторонив керівників відділів з боротьбі з корупцією за спиною президента. Це був виклик президенту. Це ігнорування президента, адже він політично є куратором сфери безпеки", - додав Володимир Фесенко.

Окрім того, на думку експерта, є ще глибинний внутрішній конфлікт, про який публічно не говорять.

Хоча серйозної політичної кризи Україні від конфлікту президента і голови СБУ, скоріше за все, чекати не варто.

"Глобальної політичної кризи, кризи коаліції чи уряду не буде. Трохи "поштормить" і все", - вважає Вадим Карасьов.

Як приклад експерти вказують, що група "Удар" у фракції БПП, а також чиновники від "Удару" в адміністрації президента не влаштували демарш.

Володимир Фесенко найбільшу небезпеку бачить у тому, що подання президента про звільнення Наливайченка не набере голосів.

"Тоді президенту треба думати про дострокові парламентські вибори, якщо коаліція не підтримає. Війна відомств – це вже небезпечно для держави, плюс якщо президент не довіряє керівнику спецслужби, це може призвести до кризи", - прогнозує найнебезпечніший сценарій пан Фесенко.

Експерти погоджуються, що цю кризу влади в Україні не варто порівнювати з конфліктом президента Ющенка з прем’єром Тимошенко 2005 року, адже посада глави СБУ "не дотягує" до прем’єрської, а Валентин Наливайченко не "людина війни".

"Не виключаю, що західні друзі мають порадити Наливайченку погодитись на пропозицію президента", - резюмував Володимир Фесенко.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.