Піарбудівництво. Росія будує «неправильні» мости через Керченську протоку

Автор/джерело -  © Володимир Земляний, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 23.07.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3470

На околицях Керчі почалося будівництво мосту через Керченську протоку.

Про це в середині травня радісно повідомляла інтернет-спільнота «Мій Сімферополь» і додавала: «Роботи з будівництва мосту вже тривають на узбережжі Краснодарського краю і косі Тузла».

Ми щиро раді за кримчан, краснодарців і всіх росіян. Але оптимізм наш глибоко стриманий. Радіти початку будівництва мосту – все одно, що радіти міражу в пустелі. Ось кілька маленьких етапів великого керченського шляху.

Минулого літа президент Росії Владімір Путін заявив, що буде два мости: автомобільний і залізничний. Щоправда, російські компанії не горіли патріотизмом і не поспішали боротися за престижне замовлення. Тож міст хотіли навісити китайцям. Але ті, побоявшись міжнародних санкцій, відмовились. Та все одно в липні, хоч і не було проекту і підрядника, президент Владімір Путін заявив: керченський міст має бути відкритий до кінця 2018 року – і пообіцяв, що роботи з будівництва мостового переходу почнуться найближчими тижнями. Запам’ятайте дати: кінець 2018 року і початок робіт – «найближчими тижнями».

Найближчі тижні розтягнулись на найближчі місяці. «Роботи з будівництва мосту в Крим через Керченську протоку почалися», – про це ми почули від міністра транспорту Росії Максіма Соколова у вересні минулого року, про що теж радісно повідомило російське інформагентство «Новости». Через два місяці, на початку листопада, ті ж РИА «Новости» і міністр Соколов повідали радісну новину: будівництво керченського мосту почалось. Щоравда, що саме почали будувати, міністр пояснити не зміг: за його словами, в листопаді лише взялись за техніко-економічне обґрунтування.

Підіб’ємо підсумки. До листопада минулого року керченський міст, за повідомленнями членів російського уряду, починали будувати тричі: у серпні, вересні та листопаді. Тепер питання: а який міст, за повідомленням інтернет-спільноти «Мій Сімферополь», почали будувати в Керчі до початку нинішнього літа? Бо ж, дорогі друзі, торік тричі починали будувати той міст, який мали закінчити, за вказівкою Путіна, до грудня 2018 року. А цього літа почалось будівництво того Керченського мосту, закінчення якого намічено на середину вже 2019-го! Просто минулого року починали будувати неправильні мости, а от цього літа розібрались і взялись за правильний міст, у нього і дата закінчення інша. Чому ж ті мости, що кілька разів починали будувати минулого року, неправильні? А тому, що їхнє будівництво не освячувалось.

Як повідомили в лютому все ті ж РИА «Новости», в Севастополі відслужили молебні про благополучне будівництві мосту. А це зовсім інша справа. Одне незрозуміло: чому молебні відбулись лише в Севастополі, потрібно б і в Керчі, у Сімферополі, у Краснодарі. А то будівництво розпочали, але треба б його і закінчити.

Відомий німецький інженер Хольгер Свенсон, фахівець у галузі вантових мостів, вважає, що на спорудження мосту через Керченську протоку піде не менше 5 років. Вже вимальовується середина 2020 року. Тож православну пильність потрібно кріпити і продовжувати. Усе ті ж російські «Новости» якось повідомляли, посилаючись на торгового представника Росії в Австрії: «Австрійська фірма пропонує побудувати канатну дорогу через Керченську протоку між Краснодарським краєм і Кримом». Цілком можуть бути ще не один початок і не один молебень. Якщо не за міст, то за канатну дорогу, не за канатну дорогу – то за тунель. Головне – дотримуватись техніки безпеки і лоб не розбити в поклонах.

Скільки не кажи «халва» – в роті солодше не стане. Неправда, керченський міст не гірше за халву всім кримчанам уже поперек горла стоїть.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.