Приємний самообман або пастки свідомості

Автор/джерело -  © “Творчість і натхнення” 



Дата публiкацiї - 24.07.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3473

Існує думка, що мозок людини, все ще «розумніший» за будь-якого найрозумнішого комп’ютера. В цілому. При цьому, для основної маси людей, характерно робити неймовірні дурниці, на які нездатна проста обчислювальна машина. Машина ніколи не ігнорує закладені в неї логічні алгоритми.

Чому ж людина впадає в самообман? Все дуже просто - люди створюють зручні стереотипи поведінки і мислення. Ми самі будуємо пастки для власної свідомості.

І я пропоную поговорити про самообман і про деякі досить поширені пастки свідомості.

ПАСТКА СВІДОМОСТІ - «КУДИ КОТИТЬСЯ СВІТ!»

Життя стає все гірше та гірше. Ви згодні з таким твердженням? Я не буду стверджувати, що це самообман. Давайте міркувати.

На Землі зростає кількість жителів, переможені багато страшних хвороб, які століттями просто викошували країни і навіть континенти. На більшій частині Землі переможений голод. Зросла тривалість життя людей.

Це - об’єктивні факти.

Тоді, звідки береться думка про постійне погіршення якості життя? Цю пастку свідомості створює ефект негативності - наша здатність акцентувати свою увагу на негативних новинах і подіях, і ігнорувати (повністю або частково) позитивні події. Людська підсвідомість автоматично класифікує «погане», як більш важливе. І ці негативні акценти, з плином життя, накопичуються.

Звідси і пастка, і самообман - сьогодні гірше, ніж учора.

ПАСТКА СВІДОМОСТІ - «ЗНЕВАГА РЕАЛЬНІСТЮ АБО ЙМОВІРНІСТЬ»

Ви боїтеся літати на літаку? За статистикою, найбільше половини людей, що перебувають на борту літака, бояться прийдешнього польоту.

Ви відчуваєте панічний страх під час поїздки на автомобілі або в автобусі?

Якщо перед посадкою в літак ви дізнаєтеся про технічну несправність лайнера, ви погодитеся летіти або здасте квиток? Кожен день тисячі людей сідають у несправні «маршрутки». Більше того, їх складно з цього маршрутного таксі висадити. Чому?

Статистика стверджує (і це об’єктивно), що найбезпечніший вид транспорту - це літак. Імовірність розлучитися з життям в автокатастрофі в 10 разів вище.

Від терористичних дій гине велика кількість людей, але на порядок більше помирає від тютюнопаління.

Все, про що я говорив вище, - це загальновідома статистика. І цю статистику перемагає феномен зневаги ймовірністю. Самообман, проти якого статистика безсила.

ПАСТКА СВІДОМОСТІ - «Я ПРАВИЙ, НАВІТЬ ЯКЩО І НЕ ПРАВИЙ»

Згадайте своїх друзів, згадайте улюблені телепередачі, згадайте, нарешті, сайти, які вам приємні. Що вам в них (у всіх) подобається? Вам подобається те, що всі вони (люди, передачі, сайти) поділяють ваші уподобання, погляди, судження.

А якщо вони не солідарні з вами? Якщо вони змушують вас сумніватися у своїй правоті?

Психологи говорять про когнітивний дисонанс - людина чудово сприймає тільки ту інформацію, що не суперечить і не спростовує її власні установки. І ця ж людина дуже легко ігнорує або применшує значення інформації, яка не відповідає її «особистій правоті». Навіть якщо ця інформація дійсно істинна і корисна.

Пастка свідомості полягає в тому, що «особиста правда» важливіша за істину.

ПАСТКА СВІДОМОСТІ - «ЖИТТЯ СХОЖЕ НА ГРУ»

Поширений самообман або помилкове переконання - окремі події з минулого зумовлюють ймовірність сьогодення. Щоб було краще зрозуміло, я пропоную вам гру: в моїх руках колода з 36 карт. Я пропоную вам вгадати карту: чорна або червона. Потім, я починаю відкривати карти - три рази поспіль випадає чорна масть.

Якої масті буде четверта карта?

Більшість скаже - червона. Чому? Тому, що чорна масть випадала вже три рази. Меншість скаже (невпевнено) - чорна. Чому? За законом підлості. З протиріччя. І т.д.
Які шанси випадання червоної масті? Відповідь: 50 на 50. Нагадую, в колоді 36 карт, а значить чорної масті - 18. Я витягнув всього три. І колоду тасував я.

Але, це карти. А якщо я кидаю монету - орел або решка?

Ця пастка свідомості називається помилкою позитивного очікування. «Найулюбленішою» пастка людей, які страждають від ігроманії. Вони переконані, що після низки програшів настане «великий виграш».

ПАСТКА СВІДОМОСТІ - «ПЕРЕБІЛЬШЕННЯ ЦІННОСТІ»

Ви пішли в магазин і купили щось дуже коштовне і абсолютно непотрібне. Знайома ситуація?
Можна було б віднести куплену річ назад, але ви швидко переконали себе в тому, що саме ви гідні цієї коштовної речі.

Постшопінговая раціоналізація - ось як це називають фахівці. Ви самі програмуєте себе на неминуче виправдання. Спочатку самообман, а потім - готова пастка свідомості. Ви робите чергову дурість, - мозок відповідає на неї порцією розрад. З часом розради перетворюються на переконання, а людина, наприклад, - в шопоголіка.

ПАСТКА СВІДОМОСТІ - «ДРУГ МОГО ДРУГА - МІЙ ДРУГ»

Людина - скотинка колективна. Так уже склалося тисячоліттями, що людині потрібні собі подібні. Для спілкування. І для власної ідентифікації.

Працює гормон окситоцин. Його ще називають молекулою кохання. Цей самий окситоцин допомагає нам будувати дружні зв’язки. Це одна сторона медалі. А інша - цей же доброзичливий гормон спонукає нас до того, щоб уникати або відштовхувати тих, хто не входить до кола «наших».

Люблю - не люблю, друг - ворог. Хто не друг,- той ворог. Всі свої - хороші, все чужі - дуже погані. Проста логіка. І цілком реальна. А що маємо в результаті?

«Свої» наділяються неіснуючими позитивними достоїнствами, а «чужі» отримують неіснуючі в реальності гріхи.

Фахівці називають цю пастку ефектом внутрішньогрупової упередженості.

ПАСТКА СВІДОМОСТІ - «ВСІ БІЛЯВКИ У ЖОВТИХ СПІДНИЦЯХ»

Раптом трапляється абсолютно містична річ, - з вами починають відбуватися події, які несуть певне смислове навантаження і яких раніше не було. Ви вважаєте, що виникає якийсь ефект переслідування. А фахівець скаже - ефект вибірковості спостереження.

Наприклад, брюнетка вирішила стати блондинкою. І раптом, на вулиці, блондинок стало більше. Або, купили жовту спідницю. Вчора вам було все одно, і ви не звертали уваги на блондинок в жовтих спідницях. А сьогодні вони зустрічаються на кожному кроці.

Вагітна жінка скаже, що на вулиці вагітних, - якщо не кожна друга, то кожна третя жінка. Точно.

ПАСТКА СВІДОМОСТІ - «СТАДО КЛИЧЕ»

Людина, особистість та індивідуальність, просто обожнює бути частиною великого і цілого. Наприклад, натовпу. І коли натовп створює собі кумира, то у індивідуумів просто «відрубується» особистість. Виникає «групове мислення», як наслідок ефекту повального захоплення.

Як приклад, - мода. «Народ» визнав, а ви визнаєте це модним в результаті роботи створеної пастки свідомості - стадо визнало, а я член стада.

Якщо стало прикро, то назвемо стадо колективом.

ПАСТКА СВІДОМОСТІ: «МОВЧАННЯ - ЗНАК ЗГОДИ»

Ця пастка заснована на такому дуже поширеному ефекті, як ефект перенесення. Я впевнений у своїй правоті і вважаю, що всі розумні люди повинні розділяти мою позицію. Хто не поділяє, - то сперечається. А якщо не сперечається, - отже, - згоден.

Виникає пастка свідомості - ефект помилкового консенсусу.

Але, мовчання не означає згоди. Протест може бути виражений у найрізноманітнших формах. У тому числі й у вигляді мовчазного протесту. Або «голосування ногами».

ПАСТКА СВІДОМОСТІ: «ЗНИЖКА НЕ ОЗНАЧАЄ ДЕШЕВО»

Професійний продавець знає, що покупці, в першу чергу, звертають увагу не на порядок чисел, а на різницю між числами. Річ коштувала 5000, а зараз коштує 1 500. Мозок фіксує не ціну 1500, а знижку 3500.

Ефект виробляє не вартість товару, а розмір знижки. Для цього товару і 1500 висока ціна, але покупець бачить 3500 економії, якої реально немає.

Або, меню в ресторані. Є страви з абсолютно позамежними цінами. На їхньому фоні решта ціни здаються не просто прийнятними, а непристойно низькими. І покупець обирає золоту середину.

Так працює пастка порівняння або ефект якоря.

ПАСТКА СВІДОМОСТІ - «ЗАВТРА БУДЕ КРАЩЕ, НІЖ СЬОГОДНІ»

Вчені провели цікавий експеримент - вони запропонували покупцям скласти меню на тиждень. Переважна більшість (74%) обрали для свого меню «корисні» продукти.

А потім покупцям запропонували купити продукти «на сьогодні». «Корисні» обрали тільки 30% покупців.

Спрацював ефект поточного моменту - ми вважаємо, що прекрасне завтра настане само собою. І відповідати за це завтра повинен завтрашній «я». А сьогоднішній «я» живе не замислюючись про день прийдешній. Людині складно зрозуміти, що і вчорашній, і завтрашній «я» - це одна й та сама людина.

Ви звернули увагу на те, що у всіх пасток існує єдина основа або єдиний корінь - несвідоме слідування за ситуацією. Сформувалася модель поведінки - самообман. І ця модель передбачає проходження певними поведінковими шаблонами. І в цих шаблонах немає місця роботі мозку. Пастка тому й називається пасткою, що вихід з неї вимагає вольових і розумових зусиль.



Переклад українською - «Гармонія»

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.