Що сталося в Іловайську: версія Генштабу

Автор/джерело -  © Святослав Хоменко, ВВС 



Дата публiкацiї - 14.08.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3484

Керівництво Збройних сил України основною причиною втрат у боях під Іловайськом наприкінці серпня минулого року вважає вторгнення підрозділів Збройних сил Російської Федерації на територію України.

Про це стверджується у документі, який підготував Генеральний штаб ЗСУ. Цей звіт вже розкритикували інші дослідники подій під Іловайськом.

У документі вказується приблизна кількість "російських військових", які нібито перешли тоді кордон з Україною. Це вісім батальйонно-тактичних груп і конкретні частини, які брали участь у операції.

Це вторгнення було неочікуваним для штабу АТО, підкреслюють автори звіту – фахівці Генштабу та Центрального науково-дослідного інституту ЗСУ.

Початкові розрахунки Генштабу станом на середину серпня свідчили про те, що успішно завершити АТО можна вже у вересні.

Цього місяця СБУ повідомила про підозру у "плануванні, підготовці та розв’язанні воєнного конфлікту" на території України начальникові російського Генштабу Валєрію Гєрасімову та "десятьом російським військовослужбовцям, щодо яких достеменно встановлено, що вони перебували на території України під час Іловайських подій".

Офіційна Москва послідовно відкидає звинувачення в участі своїх військовослужбовців у бойових діях на території Донбасу.

Кремль визнає, що у боях можуть брати участь тільки добровольці з Росії.

За допомогою 24-сторінкового звіту про хід АТО у серпні-вересні 2014 року ВВС Україна відтворює події під Іловайськом у баченні керівництва Збройних сил України

У Міноборони обіцяють до кінця місяця ще оприлюднити детальніший звіт щодо тих подій.

Положення звіту вже протягом першої доби після публікації піддалися критиці з боку інших дослідників цих подій.

Генеральна прокуратура України продовжує своє розслідування з цього приводу.

Перед Іловайськом

Станом на серпень минулого року ЗС та інші боєздатні формування України були задіяні у проведенні АТО фактично всім своїм боєздатним складом, йдеться у звіті Генштабу.

Сили АТО взяли під контроль чимало міст та сіл, які до цього утримувалися бойовиками.

Крім того, були створені умови для повного блокування ключових непідконтрольних Києву міст регіону: Горлівки, Алчевська, Стаханова, Луганська та Донецька.

Станом на середину серпня ці обставини "дозволяло сподіватися на успішне завершення АТО до середини вересня", стверджують автори документи.

Згідно з планами штабу АТО, українські сили повинні були створити своєрідну "буферну зону" вздовж кордону з Росією, яка простягалася б від Луганська до Савур-Могили.

Командування мало намір перекрити канали для постачання військової техніки та бойовиків збройним формуванням самопроголошених "республік" з Росії, йдеться у документі. Крім того, цей задум мав захистити українських військових від артилерійських обстрілів з території Росії, оскільки "лінія ізоляції була віддалена від кордону на відстань, недосяжну для більшості артилерійських засобів".

Росія офіційно заперечує інформацію про те, що вона постачає зброю бойовикам на Донбасі.

Претензії до добровольців

Взяття Іловайська планувалося як одне з тактичних завдань підрозділів, які діяли у секторі Б – районі бойових дій поблизу Донецька.

До цієї операції крім регулярних підрозділів Збройних сил і Нацгвардії були залучені добровольчі батальйони, які на той час ще не були введені до складу "офіційних" армії та МВС.

Звіт Генштабу містить певні докори на адресу добровольців: їхні бойові можливості та перспективи застосування було неможливо об’єктивно оцінити, "оскільки вони не входили до складу сил і засобів АТО".

"Хоча вони називали себе батальйонами, насправді це були підрозділи, що реально налічували кілька взводів або кілька рот (від 20 до 150 чоловік)", - пишуть автори документу.

"Попри високу вмотивованість бійців, рівень їх навченості… був низький… Добровольчі підрозділи входили та виходили з бою на розсуд їх командирів. Вони, зазвичай, заходили в населений пункт і, наразившись на опір противника, виходили. Це повторювалося декілька разів… В таких умовах взяти під контроль Іловайськ не вдавалося", - продовжують вони.

"Російський чинник"

У звіті Генштабу йдеться про те, що "кадрові російські військові" заходили на територію України ще до Іловайських подій. Ще в першій половині серпня розвідка виявляла "особовий склад підрозділів ЗС РФ, які були без документів та розпізнавальних знаків". Крім того, непоодинокими були випадки артилерійських обстрілів території України з-за російського кордону, стверджують автори документу.

Однак 24 серпня, вказує звіт, вторгнення російських військ набуло масованого характеру.

У цей самий день зі своїх позицій поблизу кордону з Росією – з району Кутейникова та Мокроєланчика на південний схід від Іловайська – відійшов 5-й батальйон територіальної оборони.

Після "артобстрілу з території РФ" він "залишив район бойових дій і самовільно повернувся до місця постійної дислокації в Івано-Франківській області".

Пізніше військовослужбовці 5-го батальйону розкажуть ВВС Україна, що після обстрілів фізично не могли виконувати бойові завдання. У січні цього року батальйон розформували.

Так чи інакше, звіт Генштабу стверджує, що відхід цих бійців утворив прогалину на державному кордоні, і цим скористалися російські війська.

"Їхнє приховане вторгнення розпочалося 24 серпня 2014 року. Практично не зустрічаючи опору, вони через Амросіївку та Кутейникове просунулися в напрямку Іловайська. З цього моменту співвідношення сил і засобів сторін змінилося на користь противника. При цьому російські військовослужбовці не мали документів та розпізнавальних знаків на обмундируванні і військовій техніці", - констатує цей документ.

Інформацію про перетин кордону колонами російської техніки розвідка донесла в штаб АТО і Генштаб 25 серпня, йдеться у звіті.

Приблизно тоді само у полон потрапили десятеро російських десантників, про яких згодом Владімір Путін скаже, що вони "заблукали" під час навчань.

Всього на територію України ввели вісім батальйонно-тактичних груп ЗС РФ, стверджує звіт, - чотири на луганському напрямку і ще чотири на донецькому.

Бої за Іловайськ

Протягом 25-26 серпня в районі Іловайська сили АТО піддавалися масовим вогневим обстрілам противника, твердить документ.

У той же час, деякі інші підрозділи ЗСУ, що їх штаб АТО направляв під Іловайськ на підмогу, "затягували та уникали під будь-яким приводом виконання визначених завдань", йдеться у звіті.

"Дві гаубичні артилерійські батареї 55-ї артилерійської бригади, які були направлені в район міста Старобешеве для підтримки Іловайського угруповання, не здійснили жодного пострілу і внаслідок відсутності маневру та тривалого знаходження на одному місці, були практично знищені противником", - наводять приклад таких дій автори звіту.

Разом з тим, втрати у важких боях під Іловайськом підштовхнули формування, що діяли на боці самопроголошених "республік", до пошуків дипломатичних шляхів виходу з цієї ситуації, пишуть у документі.

Звіт "Путін. Війна", презентований у травні цього року соратниками покійного російського опозиціонера Бориса Немцова, стверджує, що у боях за Іловайськ "була зафіксована значна кількість загиблих солдатів".

"За найскромнішими оцінками, до Росії повернулися не менше 150 трун з поміткою "Вантаж-200", - стверджують його автори.

"Не припиняючи обстрілювати українські війська, російська сторона запропонувала їм припинити опір, скласти зброю, здати військову техніку і вийти з оточення. Такі умови були відхилені", - йдеться у звіті Генштабу.

Однак командування сектору Б таки зуміло домовитися з представниками супротивника про відхід сил АТО з технікою та зброєю, констатує документ.

Зранку 29 серпня українські сили двома колонами за двома маршрутами мали вийти з сіл Многопілля та Агрономічне поблизу Іловайська до рубежу Старобешево – Новокатеринівка, який контролювався силами АТО.

Кривавий коридор

Про один з найдраматичніших моментів тим подій звіт пише наступне:

Зранку 29 серпня "російський офіцер", який прибув до Многопілля, заявив українському командуванню, що умови виходу міняються - виходити потрібно буде таки без зброї і техніки і лише за одним маршрутом.

На запитання українських офіцерів про те, в чому причина такої зміни, "російський офіцер" нібито не відповідав, а затягував час, комусь телефонуючи.

Зрештою, домовилися про вихід сил АТО з зачохленим озброєнням.

"За цей час підрозділи ЗС РФ зайняли вигідні позиції та під час виходу впритул розстріляли колони українських військ, які виходили з Іловайська. Незважаючи на надзвичайно критичні обставини, багато українських бійців прийняли цей нерівний бій", - констатує звіт.

"Генеральний штаб ЗСУ наголошує, що це не був прорив із оточення. Інакше українські війська не йшли б колонами, а проривалися б найбільш безпечними напрямками та здійснювали його вночі декількома маршрутами у відповідному бойовому порядку на широкому фронті. На практиці цього не було, оскільки це був вихід під гарантії російської сторони. Таким чином, ці дії військових РФ повинні кваліфікуватися як військовий злочин", – додають автори документу.

Оприлюднений у четвер звіт не дає відповіді на питання про кількість загиблих у боях під Іловайськом.

Утім, цієї п’ятниці головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що "втрати особового складу українських ЗС, Нацгвардії, МВС складають 366 загиблих, 429 поранених, 128 потрапили в полон, 158 вважаються до цього часу зниклими безвісти", - сказав він, пославшись на результати комплексної експертизи.

Рейд по тилах

Тим часом штаб АТО ще перед домовленостями про вихід українських сил з Іловайська зібрало угрупування, яке мало вдарити по місту, розблокувавши оточені там підрозділи.

Після подій 29 серпня ця операція втратила сенс. Але протягом кількох днів на початку вересня бійці 79-ої та 95-ої бригади за підтримки інших частин ЗСУ здійснили рейди по тилах противника.

"Під час проведення цих дій було виявлено та знищено велику кількість військових ЗС РФ, їхнього озброєння та військової техніки", - констатує звіт.

Якби у Мінську не досягли домовленості про перемир’я з шостої години вечора 5 вересня минулого року, сили АТО могли б до кінця виконати завдання рейду, отримавши контроль над приморським містечком Новоазовськ, що в лічених кілометрах від кордону з Росією, припускають автори документу Генштабу.

Критика звіту

Оприлюднений Генеральним штабом звіт розкритикували інші дослідники подій під Іловайськом.

Проміжний звіт створеної у вересні минулого року тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, датований жовтнем минулого року, зазначає, що "в основі причин, що призвели до Іловайської трагедії, полягають фундаментальні проблеми в організації оборони країни".

Крім того, у документі йдеться про те, що до "Іловайської трагедії" призвели "неадекватні дії" тодішнього міністра оборони Валерія Гелетея та начальника Генштабу Віктора Муженка.

Її голова, депутат від "Батьківщини" Андрій Сенченко цього четверга закликав громадськість запобігти спробам засекречування судового розгляду справи про події під Іловайськом, які, на його думку, матимуть місце.
"Це буде основна технологія уникання відповідальності", - заявив він.

"Фальсифікованою" називає доповідь Генштабу журналіст Юрій Бутусов. Він, зокрема, стверджує, що військова розвідка доповідала керівництву сил АТО про російське вторгнення ще на початку серпня.

"Потрібен суд, якнайшвидший суд, розгляд справи і судовий вирок. Щоб на суді оголосили всі документи й накази – і тоді всім стане зрозуміло, що сталося і хто винен", - написав він.

Представники Росії і самопроголошених "республік" заперечують всі заяви про участь російських кадрових військових у бойових діях на сході України і, зокрема, в подіях під Іловайськом.

У збройних формуваннях "ДНР" кажуть, що події під Іловайськом стали результатом успішного "контрнаступу ополчення".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.