Дружини, не вбивайте своїм контролем мужність власних чоловіків!

Автор/джерело -  © Ольга Валяєва 



Дата публiкацiї - 5.09.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3503

Сімейне життя має одну проблему, про яку говорити не прийнято. Сила-силенна жінок скаржаться на те, що чоловік з роками став менш мужнім. Що його нічого не цікавить, що він п’є та лежить на дивані. Жінки навіть забувають, що колись самі його обрали та покохали. За щось. А за що - вже й не згадаєш. Тому що це «щось» раптом кудись поділося... А можливо, не раптом?

Чи потрібно його приручати?

Коли ми зустрічаємо чоловіка, коли ми перебуваємо в моменті початку взаємин, нас надто приваблює його чоловіча сила, чоловіча енергія. Ми пишаємося, якщо він безстрашно ганяє на мотоциклі. Ми натхненні його перемогами в кулачних боях. Ми з захопленням розповідаємо подругами про те, як він їздить на перегони в інше місто, на змагання, займає перші місця. І навіть якщо таких явних проявів сили немає, ми пишаємося іншими.

Нам подобається, коли залицяльник жорстко позначає свою позицію - ти туди не йдеш і крапка. Всередині може навіть піднятися легкий бунт, але від такого удару кулаком по столу все заспокоюється всередині. Захищена. Він сильний. Він справжній чоловік.

Цього ж часто ми чекаємо в сімейному житті - що він візьме відповідальність, гримне кулаком, прийме самостійно рішення, заспокоїть розбурханий розум. Ми мріємо про сильне плече, забуваючи про те, що в цьому випадку нам потрібно відмовитися від дечого у своїй власній поведінці.

Справжній чоловік у певному сенсі дуже близький до природи. Він такий же незламний, неприборканий, дикий. І небезпечний. Небезпечно такий вулкан зайвий раз турбувати, розігрівати, провокувати, пиляти, придушувати...

 

Коли чоловік одружується, його світ різко змінюється. Я знаю багатьох чоловіків, яких весілля змінило кардинальним чином.

Один мій знайомий за велінням дружини, - через кохання до неї, - порвав відносини з усіма друзями. Залишилася тільки парочка «прийнятних» варіантів - з якими можна було вихідними тільки пити пиво на дачі. У цей же момент зникла з його життя і його пристрасть - походи, альпінізм, гори. Це було дуже небезпечно для батька сімейства. Тому все спорядження було роздане друзям і знайомим.

Ультиматуми ставилися жорстко: «Або я, або це», далі були аргументи про те, що потрібно дорослішати, про те, що він повинен думати про сім’ю. І з любові до своєї дружини, він погоджувався. Він не хотів залишити її вдовою, не хотів бачити її сліз і переживань. Він кохав її - і робив вибір. Важкий вибір.

Він став домашнім, турботливим батьком. При цьому усередині глибоко нещасним. Це було помітно багатьом. Він намагався реалізувати свою чоловічу частину у вихованні сина - гартувати його, займатися з ним спортом. Але і це було дружиною заборонено. Він занадто малий.

Через декілька років вона сама пішла до іншого. До божевільного каскадера, - ганяти на мотоциклі нічним містом. Вона говорила про пристрасть, що зникла, про те, як сильно він змінився, що його нічого не хвилює і не цікавить.

 

Але хто зробив його таким? Хто заборонив йому бути чоловіком у цій родині? Хто шантажем відібрав у нього все те, що допомагало йому бути чоловіком?

Зараз він відновився - і знову став таким, як колись. Все так само підкорює вершини, спускається на сноуборді там, де не ступала нога людини. Він сповнений енергії, його очі знову світяться. Він знову подобається жінкам. От тільки тепер для нього сім’я - це щось страшне. Те, що може знову відібрати його силу і мужність.

Саме так часто буває. Жінка після весілля намагається чоловіка одомашнити. Для власної зручності. Щоб не переживати, де він і як. Щоб не залишитися вдовою. А ще щоб він менше цікавив інших жінок. Чим більше він ручний, тим менш він цікавий іншим.

Чоловіки на це погоджуються. Тому що вони не бачили інших прикладів - багатьох з них ростили тільки матері. Інші виросли з таким же одомашненим батьком, позбавленим своєї сили. Вони не розуміють, яку ціну за це платять, і називають це просто - «зробитися розсудливим». А ще тому що вони кохають нас і хочуть бачити нас щасливими.

Але душа все пам’ятає і знає. І тужить за минулою силою. Чоловік як лев, що замкнений у клітці, ніколи не стане домашнім котом. Він може стати просто приниженим і дресированим левом. Бачили коли-небудь такі очі лева в зоопарку або цирку? Те ж саме діється в чоловічих серцях. Серцях, які позбавлені своєї сили.

Чи не випадково в середньому віці майже кожен чоловік намагається скинути з себе цей тягар і діяти, не рахуючись ні з чим, - пуститися у всі тяжкі? Купити спортивну машину, кинути дружину, зайнятися чимось екстремальним? А якщо це неможливо, то хоча б вдаритися в комп’ютерні ігри, і стати героєм там...

 

У Європі найчастіше в спортивних машинах типу «Феррарі» за кермом сидять дідусі. І на педаль газу з величезною насолодою натискають теж вони. Згадуючи, що вони все ще чоловіки. Вони все ще сильні і небезпечні.

Отже, виходить, що ми хочемо заміж за супермена, який підкорив нас подвигами і відвагою. А жити нам зручніше - підкреслю це слово «зручніше» - з домашнім тюхтієм, який займається чимось нудним і безпечним, миє посуд, підлогу - і нікому нецікавий. Навіть нам самим. За зручність доводиться платити повагою і власним щастям...

Чоловіча сила потрібна обом

Як би не пручалися жінки, вони таємно мріють про те, щоб чоловік знову став таким само, як раніше. Неприборканим, сильним, диким, небезпечним. Щоб прийшовши додому раптово, він обійняв її так, що перехопило дух. Щоб у момент сварки, коли жінку несе, він рішуче сказав своє «ні» і знову ж-таки, - кулаком по столу! Щоб його очі палали вогнем сили і пристрасті.

 

Складність тільки у тому, що поряд з таким чоловіком потрібно стати іншою. Його можна дражнити і провокувати, підливати масло у вогонь, коли він злиться.

Нещодавно чула історію про те, як під час сімейної сварки чоловік зламав навпіл ноутбук дружини. Це один із проявів чоловічої сили - з нею потрібно бути дуже обережною. Але вже краще комп’ютер, ніж щось інше.

Уявіть, що ви - хімік на виробництві. Ви повинні точно знати, що з чим можна змішувати, а що, - в жодному випадку. Інакше це загрожує проблемами. Кожну баночку ви берете акуратно і продумуєте, - а що буде потім? У вас є якась інструкція, як поводитися з баночками, як їх зберігати, як переміщати.

З чоловіком потрібно точно так само. Проблема тільки в тому, що цієї інструкції у нас немає. І ми ставимо експерименти. Одне підірвали. Інше розплавили. Тут покалічилися. І все б нічого, якби ми запам’ятовували, які дії призводять до таких результатів.

Наприклад, чоловіка не потрібно злити, коли він не в дусі. Про це багато хто знає. А хто так робить? Хто намагається спочатку умиротворити милого і привести його у добрий гумор, а вже потім вирішувати проблеми?

Найчастіше роздратований чоловік отримує підживлення тут же докорами дружини, її образами, гнівом. І відбувається вибух. Його сила коливається залежно від самого чоловіка і того, скільки оливи у вогонь підлила дружина. Але руйнування і жертви завжди є.
Або чоловіка, натхненого чимось, не потрібно відволікати і заважати. Нарешті він сів із задоволенням прибивати цвях - відійдіть. Тому що поради «не туди» і «не так» не тільки виведуть його з себе, а й призведуть до того, що більше жодного цвяха він не заб’є.

Чоловіки небезпечні?

Чоловіки дійсно небезпечні. Але коли жінки намагаються їх приручити і знешкодити, - вони підкладають собі свиню. Самій собі. Тому що від домашнього тюхтія їм вже не хочеться дітей. Заради нього не хочеться готувати або бути красивою. Він викликає скоріше жалість і презирство. Поважати його теж неможливо.

 

Коли в чоловікові є чоловіча сила, жінці непросто. Їй потрібно вчитися поводитися з чоловіком правильно, щоб це було безпечно. Їй частіше потрібно хвилюватися за нього. І вчитися йому довіряти безроздільно. А ще розуміти, що такий чоловік дуже привабливий і для інших жінок. Тому потрібно завжди залишатися для нього най-най. Найкрасивішою, найкохаючою, найніжнішою, найбільш непередбачуваною.

Це інший вибір і інше життя. Перестати його контролювати. Перестати перевіряти його телефони і не змушувати його приходити завжди вчасно. Не вказувати йому, з ким йому спілкуватися і чим займатися. Чи не оцінювати його хобі за мірою небезпеки. Знову і знову відроджувати в ньому пристрасть до життя.

Так, нехай він вирішить почати займатися тріатлоном. Мій чоловік в наступному році збирається брати участь у IronMan. Для мене це звучить моторошно - цілий день бігти, плисти і їхати на велосипеді. Це вимагає багато сил, витривалості, часу. Йому потрібно буде тренуватися, купувати обладнання, брати участь у марафонах. А мені доведеться змиритися з його відсутністю, зайнятістю, фізичною втомою.

Але це дурниця в порівнянні з тим, як блищать його очі, коли він про це розповідає і щось робить. Коли він пробігає десять кілометрів або пропливає кілометр-півтора. Це робить його сильніше - не тільки фізично, а й морально.

Хтось із чоловіків мріє про мотоцикл. Мій чоловік - серед них. І я готуюся морально до того, що одного разу це станеться. Мені доведеться іноді хвилюватися за нього. І більше довіряти. Я знаю одну дівчинку, яка дуже боялася, але погодилася на покупку мотоцикла чоловіком. При нашому русі та повазі на дорогах - це надто екстремальна покупка. Але минуло кілька років, і чоловік з найманого працівника перетворився на успішного бізнесмена. Дружину він возить на машині. А сам все так само щовечора сідлає свого залізного коня. І хоча вони одружені більше десяти років, нещодавно вона зізналася, що пристрасть не вщухла і не зникла. З мотоциклом цієї пристрасті стало більше.

Захоплення гірськими лижами, гонками, альпінізмом, спортом, відрядження, подвиги, небезпечні подорожі, екстремальні заняття, спілкування з іншими мужиками і багато іншого, від чого ми хочемо чоловіків захистити - насправді дають їм сили. Силу залишатися чоловіком поруч з нами. Силу брати відповідальність. Силу аскетизму і витривалості. Справжню чоловічу силу. Яку ми так цінуємо і за якою так нудьгуємо.

І наостанок, хочу поділитися з вами однією цитатою з книги Джона Елріджа «Неприборкане серце». Яка і надихнула мене на написання цієї статті.

«Так, чоловіки справді небезпечні. Але скальпель теж небезпечний. Він може поранити, а може врятувати вам життя. Ви не намагаєтеся зробити його безпечним, затупити його; ви вкладаєте його в руку тому, хто знає, як з ним поводитися.

Якщо ви коли-небудь спостерігали за кіньми, то ви знаєте, що жеребці можуть завдавати безліч проблем. Вони сильні, дуже сильні, і вони собі на думці. Жеребці зазвичай не люблять вузди і можуть поводитися дуже агресивно - особливо якщо поруч є кобили. Жеребця важко приборкати.

Якщо ви хочете мати більш спокійну, що не являє небезпеки тварину, існує простий вихід: його треба каструвати. Мерін набагато більш лагідний. Ви можете буквально водити його за ніс; він буде робити те, що ви йому скажете, не виказуючи жодного протесту. З ним у вас буде лише одна проблема: мерин не здатний дати життя. Він не може зробити того, що може жеребець. Так, жеребець - небезпечна тварина, але якщо вам потрібне життя, яке він може дати, вам потрібно змиритися з тим, що він небезпечний. Одного без іншого не буває...»


Цінуйте у чоловіках їхню чоловічу силу. І допомагайте їм ставати сильнішим і мужнішим. Немає нічого страшного в тому, що він не миє посуд вдома. Купуйте посудомийку - або навчіться любити цей процес. Нехай він займається чоловічими справами, які без нього ніхто не зробить. Справами, які наповнюють його силою і енергією.

Тому що після подвигу він прийде до вас і покладе до ваших ніг всі трофеї. А вас обійме так, що хруснуть кісточки. Від насолоди. Нарешті ви за чоловіком....

Переклад українською - «Гармонія»

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.