ВАС ТУТ НЕ СТОЯЛО

Автор/джерело -  © Юрій Тимчук 



Дата публiкацiї - 15.09.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=351

Нещодавно топ-новиною всіх телеканалів України та закордонних медіа були можливі призначення Віктора Пинзеника й Юрія Єханурова в апарат РНБО. Політики, аналітики вже прогнозували нові розклади політичних сил й перспективи у геополітичному контексті... Насправді ж, все виявилося банальніше...

На нараді у Президента України.

"Бомба" таки валялася під ногами. Здавалася, от ще хвилина - і український політичний Олімп одержить ще одну вершину, мало не таку ж серйозну, як у часи Віктора Володимировича Медведчука. На перший погляд усе виглядало філігранно, і чисто "по-візантійськи".

Минулого тижня газета "Коммерсантъ-Украина", посилаючись на інформацію із Секретаріату Президента, "розкрила" багатоходівку, що народилася в надрах оточення глави держави. Мовляв, екс-прем'єр-міністр, а тепер член парламентського комітету з питань освіти й науки Юрій Єхануров, стане Секретарем Ради Національної безпеки й оборони, а колишній міністр фінансів (у кабінеті все того ж Юрія Івановича) Віктор Пинзеник стане його заступником. І все логічно - два не останніх у країні економіста стануть противагою "регіоналам", які підім'яли під себе промислово-економічний блок в уряді. І от у такій здоровій конкуренції "помаранчеві" і "біло-блакитні" повели б вітчизняну економіку до досягнення нових висот. Як говориться, усі щасливі, усі сміються.


А "бомба" взяла й виявилася без ґнота й із відвологлим порохом. Ніхто не очікував від тимчасово виконуючого обов'язки Секретаря Радбезу патріарха української політики Володимира Горбуліна, риторики Олександра Волкова. Пам’ятаєте, як колишній "директор Верховної Ради" заявив, що представляє партію "херів-бубликів"? У партійні й геополітичні дискусії Горбулін не вступав, а просто мальовничо прокоментував інформацію, що з’явилася, "із кулуарів": "Х.. с ними, із цими чутками. Можете сказати де завгодно - х.. з ними, із цими чутками. Я продовжую працювати, як нормальна людина, віддана своїй справі. Чутки мене не цікавлять". Потім аксакал, щоправда, отямився, і розповів, що в Радбезі проходить реформування, розпочате ще 24 травня, коли Горбуліна туди призначили на роботу, і стати цей орган повинен "аналітичним центром стратегічного планування - авторитетним органом, що покладається на свій розум, принциповість і совість, а не на повноваження". Не виключив Володимир Павлович і можливості того, що апаратам РНБО й Секретаріату Президента доцільно стати "двома серйозними складовими, які виключили б недолік інформаційної й аналітичної роботи, необхідної Президентові".


І от тут вималювалася друга складова тієї згаданої альтернативної вершини вітчизняної версії політичного Олімпу - Секретаріат Президента. Шеф цієї структури Олег Рибачук днями заявив, що ніякого указу про призначення Юрія Єханурова Секретарем РНБОУ в природі не існує, а все це – плід хворої уяви журналістів, які, похваляючись крутими зв’язками "у верхах", насправді вигадують усілякі нісенітниці. Для точності процитуємо наперсника Віктора Андрійовича: "Це його (видання "Коммерсантъ-Украина" - прим. "ВД") піар-технологія. Швидше за все, ніяких джерел інформації в цього видання в Секретаріаті Президента не існує".


Не будемо акцентувати увагу на тому, що Олег Борисович, виявляється, не в курсі, що діється в підвідомчому йому господарстві - ну що це за "швидше за все", "ніяких джерел"? Однак складається враження, що Рибачук власноручно провів нескладну операцію з нейтралізації друга-конкурента. Зроблено все просто, але ефективно, у кращих традиціях вітчизняної підковдрової політики. Якщо відбувається "злив" інформації про те, що когось кудись призначать, то з величезною ймовірністю цей "хтось", саме туди призначений не буде. Згадайте хоча б нещодавнє мусування теми "Червоненко - міністр внутрішніх справ".


А Олег Борисович у такий нехитрий спосіб намагався підстрахуватися від зазіхань на займану ним посаду. Якщо в нього вийде, то, напевно, бути Юрію Івановичу народним депутатом із Комітету з освіті й науці, а Рибачук і Горбулін продовжать реформувати довірені їм відомства. Якщо ж ця комбінація не пройде, то Рибачуку доведеться терміново шукати собі нове робоче місце.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.