Зміна караулу

Автор/джерело -  © Дмитро Бондаренко 



Дата публiкацiї - 18.09.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=355

Новий глава Секретаріату президента Віктор Балога винен не тільки реформувати Банкову, але й істотно укріпити президентську вертикаль влади. Олег Рибачук, при якому президент істотно втратив владу в країні, пішов у відставку, заявивши, що “його місія виконана”.

Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога

Призначення Балоги — глави МІНЧС (а раніше двічі губернатора Закарпаття) — лобіював односелець, друг дитинства, а нині радник президента Михайло Дорошенко. Ще на початку липня Дорошенко заявив, що новим главою президентського Секретаріату міг би стати саме Балога. “Можливо, не ідеальний, але оптимальний варіант, щоб запрацював Секретаріат президента”, — говорив Дорошенко....

Балога почав кар'єру як керівник закарпатської фірми “Барви”, яка з часом, переросла в одну з наймогутніших бізнес-структур в регіоні.

Просунутися у велику політику Балозі допомогла Соціал-демократична партія (об'єднана), членом якої він був до 2000 року. На сьогодні Балога — безпартійний.

Новий рульовий Банковою вже заявив, що Секретаріат президента чекають істотні кадрові зміни. “У Секретаріаті буде істотне поповнення. Я запрошу на роботу багато колег, з якими працював в уряді Єханурова”, — пообіцяв Балога.

На думку колишнього однопартійця Балоги члена СДПУ(о) Ігоря Шурми, призначення Балоги означає те, що “Наша Україна” не підпише коаліційний договір. “Виникне питання, що робити з тими міністрами, які працюють за квотою “Нашої України” й поки що тримаються в уряді Віктора Януковича, — говорить Шурма. — Призначення Балоги означає, що в Секретаріат прийде людина, яка наповнить новим кадровим складом й новим змістом всю структуру. І перехід туди інших міністрів буде повністю логічним”».
На думку Шурми, з призначенням Балоги, слід чекати чергового гвитка напруги між окремими впливовими керівниками Секретаріату. “Я не думаю, що “сірий кардинал” Васюник (Іван Васюник — перший заступник розділу Секретаріату. — авт.), який сьогодні є головним “регулювальником” в доступі до “тіла” і ухваленні рішень Президента, погодиться на те, щоб Балога грав ключову роль”, — говорить Шурма.

Призначення Балоги Главою президентського Секретаріату стало для українських політиків несподіванкою.

Колишній соціаліст Йосип Вінський сказав, що здивований призначенням. “Мені важко зрозуміти таку логіку. Мені здається, що повинен бути інший підхід до комплектації керівництва Секретаріату. Там міг би бути Порошенко, Єхануров, Кінах або Безсмертний”, — говорить Вінський.

За словами губернатора Запорізької області Євгена Червоненка, Балога — “сильний організаційно і по силі волі керівник”, і його призначення було пов'язане з тим, що “Секретаріату не вистачає чіткої організації”.

Сам Балога, одразу ж після свого призначення вже встиг обсмикнути прем'єр-міністра Віктора Януковича за його перешкоду курсу на євроатлантичну інтеграцію. “Сподіваюся, що в майбутньому не буде таких відхилень, які мали місце під час поїздки до Брюсселя. Ми дотримуватимемося пунктів Універсала”, — сказав Балога.

Призначення Балоги в Секретаріаті — не останнє в кадрових рокіровках Президента. Віктор Ющенко заявив, що має намір підписати ще декілька кадрових указів. “Вони будуть направлені на поліпшення якості і ефективності роботи Секретаріату президента”, — сказав Ющенко.

За півтора роки президентства Віктора Ющенка Балога — вже третій керівник Секретаріату. Наступного дня після інавгурації Ющенка, цей пост зайняв теж колишній есдек Олександр Зінченко. Потім — близький друг президента ще по роботі в Нацбанку Олег Рибачук.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.