Архітектор Олександр Бородін: «Ніколи Ваш будинок не буде потрібний Вашим дітям»

Автор/джерело -  © kp.by 



Дата публiкацiї - 10.02.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3621

Білоруський архітектор Олександр Бородін провів лекцію для дизайнерів, архітекторів, проектувальників і постарався розповісти їм, у чому проблема будівництва приватних будинків в Білорусі.

Спочатку присутні дивувалися: як можна говорити, що замовники погані, як можна з ними сперечатися? Але через півгодини залою лунали смішки - архітектори упізнавали ситуації, в які потрапляли самі.

Правило 1: Будинок будується для двох

- За останні 15 років я побудував приблизно 500 будинків. Досвід показує, що люди в 95% випадків не знають, чого хочуть. Подружжя сперечається одне з одним до бійок, затуляють одне одному рота. Намагаються з’ясувати, який фасад краще. А архітектура, плани і фасади - 99-й і 100-й пункти серед ста питань, які потрібно вирішити при проектуванні будинку. Найскладніше - вміти в будинку собі відмовити.

Основний посил з яким Олександр проектує всі будинки, - це те, що вони повинні бути одноповерховими, з нульовим цоколем і дахом з великим виносом - мінімум на 1,5 метра. Технічно все пояснюється. Але як розмістити такий будинок на маленькій ділянці? І куди в невеликому будинку дітей поселити?

- Ніколи ваш будинок не буде потрібний вашим дітям. Час нині такий, динамічний. Це раніше ми родові «маєтки» проектували. Циганський табір мені в моєму будинку не потрібен. Я не збираюся чекати, коли приїде вмирати тато, мама, коли діти одружаться. Навіщо будувати будинок на 300 років, якщо у тебе немає грошей і він не потрібен наступному поколінню?

 

Правило 2: Заощаджуємо на дрібницях, але покращуємо побут

На думку Олександра, побудувавши одноповерховий будинок, об’єднаний в комплекс, тобто під одним дахом, можна заощадити близько 50 тисяч доларів на 100 - 120 квадратах. При цьому важливо все передбачити так в будинку, щоб було зручно там жити.

- Що таке котельня-пральня? Це друга після кухні кімната дружини. Там є душовий технічний піддон, де ми можемо помити лапи собаці, де я мию чоботи, замочую ковдру, мию помідори. Згадуйте, де лежать ваші пакети з магазинів? Хто-небудь в будинку задумав спеціальний відсік для кульків? Ми їх бережемо, а потім приходимо в магазин і купуємо нові. Недбалість, - і ми в першу чергу говоримо не про фасад, а про організацію свого життя. Якби я зараз побудував свій будинок одноповерховим, а не з мансардою, заощадив би 50 тисяч доларів, а це вартість нової гарної машини.

Знаєте, чим у нас закінчується будівництво будь-якого будинку? Приходить замовниця в салон плитки, показує дизайн-проект, який обійшовся їй в 5 тисяч доларів, але виявляється, що саме такої плитки в наявності немає. І вона вибирає іншу і каже: а мені подобається! А чоловік їй: Марійко, так навіщо ми платили за дизайн? А їй все одно подобається. Або інша ситуація. Замовляють найдешевший проект за 500 доларів, знижку випрошують, а потім йдуть і купують душову кабіну за 1,5 тисячі євро. У цьому проблема.

Окремо зазначає архітектор нездатність людей оцінити свої сили.

- Розраховуйте свої сили і ресурси правильно, не будуйте будинок по 10 - 15 років.

 

Правило 3: Ретельно вибирайте тих, хто будуватиме ваш будинок

- Білоруські будівельники мають звичку ганьбити попередню бригаду. Приходять штукатури: боже, хто вам стіни робив? При цьому самі працюють абияк, але гроші вимагають наперед. За штукатурами приходять плиточники: боже, хто вам штукатурку робив? Такого ставлення я не бачив ні в рідному Івано-Франківську, ні в Ульяновську, де 15 років прожив і пропрацював. У нас, у Білорусі, приїжджають чотири людини на вбитому «Пасаті» о 10 ранку, а вже о 5 вечора їдуть додому, хоча повинні працювати з 6 ранку і до заходу сонця. Ні, є пристойні будівельники, але, на жаль, їх мало. Я не розумію, чому могильовські хлопці, які хочуть заробити, не приїдуть до Мінська на вахтовий метод? Приїжджають лише українці, які тяжко працюють зранку і до 10 вечора як роботи.

 

Правило 4: Грамотно організовуйте простір

Архітектура будинку, на думку Олександра Бородіна, це в першу чергу вміння грамотно організувати простір, і лише в останню - фасади, плани, красиві стіни. Наприклад, вікна кухні повинні виходити на дорогу - щоб, коли ви миєте посуд, могли бачити, що йде сусідка і треба поставити чайник і заварити каву. А барбекю треба робити так, щоб можна було милуватися заходом.

- Це тому, що жінкам увечері холодно і доводиться возитися з пледами, піджаками, куртками. І навіть якщо захід Сонця видно тільки з дороги - робити шашличну потрібно там. І нехай люди бачать, як ти, задоволений, в домашньому, їси шашлик і насолоджуєшся життям. Мені один чоловік на виставці сказав: Сашко, у тебе всі будинки безсовісно однакові. Так, вони однакові. І нічого страшного в цьому немає. Вони зручні!

Люди просять зробити красиво, але при цьому не розуміють, навіщо їм потрібен той чи інший елемент.

- Ось, наприклад, чим закінчуються епопеї з басейнами? Перший тиждень сім’я ходить в басейн щодня по два рази. Другого тижня кожен другий член сім’ї ходить в басейн через день. Через місяць басейн відвідують раз на тиждень. Через 3-4 місяці в басейн ходять раз на місяць. Зрештою басейн використовують в якості водойми для пожежогасіння. Це тільки у дружин олігархів стільки часу, що вони можуть дозволити собі плавати в басейні щодня, а не ми, звичайні люди.

Та сама проблема і з гаражами.

- Лише 5% людей ставлять машину в гараж. Чому? Ліньки! Тому що ворота декілька разів на день не піднімеш. Гараж перетворюється на барахолку з плоскогубцями, сокирами, велосипедами, газонокосарками. У мене самого чотири гаражі і хоч би одна машина там стояла. До мене приходять і кажуть: зробіть нам гарний будинок. Я питаю: вам для себе або для красивого фасаду? Ой, ні, нам світитися не треба. Протиріччя. Ти для кого робиш будинок - для себе чи для людей? Неправильно робити паркан коричневим назовні, а білим собі. Найкрасивіше має бути людям. Ти все одно на той паркан дивитися не будеш.

 

Всі фото: alexborodin.by

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.