Суд над Савченко - процес сталінського зразка

Автор/джерело -  © Інтерв'ю провів Захар Бутирський, DW 



Дата публiкацiї - 10.03.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3638

Показовий процес над українською льотчицею Надією Савченко має на меті сіяти страх, вважає євродепутатка Ребекка Гармс. Вона хоче привернути увагу всієї Європи до “сталінського” правосуддя у Росії.

Ребекка Гармс

Група євродепутатів виступила з ініціативою запровадження персональних санкцій ЄС проти росіян, причетних до викрадення Надії Савченко та фабрикування кримінальної справи проти неї. На першому місці у проекті списку стоїть російський президент Путін.

Про те, як виник цей список і які шанси на його затвердження, DW розпитала одну з ініціаторок створення санкційного "списку Савченко" євродепутатку з Німеччини від партії "Союз 90/Зелені" Ребекку Гармс.

Deutsche Welle: Наскільки реально, щоб Путіну та іншим російським можновладцям заборонили в’їзд до ЄС та заморозили рахунки?

Ребекка Гармс: - Ми надіслали цей список у додатку до листа на адресу Європейської ради. Список осіб, проти яких має бути запроваджено санкції, був складений не нами. Його підготували адвокати Надії Савченко і російські правозахисники. Цей список засвідчує, наскільки справа Савченко важлива для тих людей, які відстежують її долю, наскільки серйозною стала ситуація, в якій вона опинилася. Ми вважаємо, що треба говорити про санкції на кшталт "списку Магнітського". Але треба розглядати й інші можливості тиску з вимогою звільнення Надії Савченко.

- Що потрібно зробити, щоб "список Савченко" запрацював? І коли це може статися?

- Мушу вам сказати, що я не вельми оптимістична, що такий санкційний список буде запроваджено. Водночас, нам у Європарламенті йдеться про те, щоб нагадати, що в Росії відбуваються такі показові судові процеси, які не мають жодної правової основи. Які мають як у часи Сталіна лише сіяти страх. Скажімо, серед жителів Криму, східної України чи Росії. Наші європейські інституції мають докладати більших зусиль, аби ці показові процеси припинилися. А такі українці як Надія Савченко або Олег Сенцов, які незаконно опинилися за ґратами, були звільнені. У випадку Савченко достатньою підставою для звільнення є Мінські угоди.

- Які інструменти впливу не використали політичні лідери Євросоюзу, щоб допомогти Савченко? Поки у захисті Савченко дуже активні лише євродепутати, та й то 57 із 751 члена Європарламенту.

- Це ще не все, але це чимала група депутатів. Їх буде більше, якщо збирати підписи більш системно.

Найважливіше для нас, звернути увагу на те, що в Росії відбуваються суди як за часів Сталіна. У тих, хто постав перед таким судом, немає жодного шансу на щось подібне до пристойного процесу. Я вбачаю реакцію на це хоча б у тому, що тут у Брюсселі і Страсбурзі поступово перестають говорити про зняття існуючих санкцій з Росії. Росія дуже далека від того, щоб можна було констатувати намагання втілити Мінські угоди. Справа Савченко - доказ цього.

- Як Ви вважаєте, учасники саміту ЄС наступного тижня вас почують?

- У ЄС триває дискусія, якою має бути надалі політика відносно Кремля й Владіміра Путіна. Разом з іншими депутатами я працюю над тим, аби наша позиція в питанні санкцій, які мають сприяти реалізації мінських домовленостей, залишалася єдиною і солідарною. На мою думку, тут йдеться не лише про захист України, але й про те, щоб ми, європейці, самі себе захистили.

- А Ви особисто вірите, що Савченко невдовзі вийде на волю?

- Я сподіваюся, що ми зможемо допомогти, щоб Надія Савченко не ставала у в’язниці дедалі більш хворою. Я дуже стурбована станом її здоров’я. Вона сильна, але ж не настільки. Я дуже сподіваюся, що вже невдовзі я зможу випити кави у Києві з Надією і її сестрою Вірою, з якою ми вже не раз бачилися.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.