Примарне «ні»

Автор/джерело -  ©  Віталій Рибак, Український тиждень 



Дата публiкацiї - 7.04.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3668

Чому українцям не варто переживати через програш на нідерландському референдумі.

Отже, нідерландці таки сказали «ні» Угоді про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. За попередніми даними, які повідомив телеканал NOS, 61,1% учасників референдуму вирішили сказати «ні», а от позицію «так» підтримали 38,1%. Цікаво, що весь день явка була нижчою за потрібний поріг у 30%, і лише наприкінці дня, коли нідерландці почали голосувати після роботи, досягла показника у 32%. Результат був доволі непередбачуваним, адже різні екзит-поли показували розрив між позиціями «так» і «ні» від 3 до 11 відсотків за 30% тих, хто не визначився.

Але сумнозвісної #зрада не сталось. Програш на референдумі завдасть мінімальної шкоди Україні, і то не прямо — він радше тільки долиє палива російській пропаганді. Мовляв, бачите, любі менші брати, ніхто на вас у Європі не чекає. І то це буде брехнею, бо більшість тих, хто обрали відповідь «ні», голосували не проти України, а висловлювали свої євроскептичні настрої. Багато громадян Нідерландів помилково вважали, що Угода про асоціацію є першим кроком України на шляху до членства в ЄС. Це хибне уявлення і схилило до позиції «ні» євроскептиків, які не бажають розширення, а їх у Нідерландах чимало: це політичні сили Партія свободи, Соціалістична партія та Реформістська партія, які мають на трьох 30 зі 150 місць у нижній палаті парламенту. Чудовим доказом цьому є той факт, що кількість тих, хто підтримував позицію «так», поступово збільшувалась — всі кампанії українських активістів на НГО у Нідерландах дали свій результат, хоч і не змогли схили терези на нашу користь.

Зрештою, українці повинні пам’ятати, що відповідь «ні» на цьому конкретному референдумі має обмаль впливу — адже він має не обов’язковий, а консультативно-коригувальний характер. З 1 червня 2015 року, за законом про дорадчий референдум, таке волевиявлення можна оголосити для того, щоб вивчити реакцію суспільства на будь-який закон, за винятком актів у таких царинах, як національний бюджет, Конституція, королівська сім’я, а також тих, які були ухвалені за результатами референдуму раніше. За іронією саме сьогоднішній реферндум став першим в історії Європейського Союзу, що відбувся за цією моделлю.

Що для нас важливо: і парламент, і король Нідерландів схвалили Угоду. ЇЇ би вже остаточно затвердили та повідомили про це Генеральний секретаріат Ради ЄС, якби євроскептична організація GeenPeil не ініціювала референдум стосовно України. Таким чином, офіційний Амстердам все одно схвалить Угоду. Нідерландські євроскептики заявляли, що це було б недемократично. Але у все насправді буде виключно демократично, адже законно обрані представницькі органи решти 27-ми країн-членів ЄС схвалили цю угоду, тому меншість нідерландців просто не можуть перекреслити це рішення. Саме тому не варто звертати надмірної уваги на слова Гаррі ван Боммеля, депутата від опозиційної та євроскептичної Соціастичної партії Нідерландів, який після перших екзитполів по закриттю дільниць сказав, що уряд має скасувати ратифікацію Угоди та поновити переговори щодо її змісту. Забагато Європейський Союз вклав у цей проект, аби зробити Росії подарунок наприкінці.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.