Чому турецький переворот зазнав невдачі?

Автор/джерело -  © Пол Кірбі, BBC News 



Дата публiкацiї - 18.07.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3716

Впродовж кількох годин в ніч на суботу сотні турецьких військових утримували контроль над Анкарою і Стамбулом, і вже здавалося, що переворот вдався. Однак невдовзі ситуація змінилася докорінно.

Присутність президента Реджепа Ердогана в країні не відчувалася, заколотники захопили контроль над ключовими будівлями і телеканалами. Їм було вкрай важливо заручитися підтримкою громадян і, найголовніше, більшості військових.

Здавалося, що заколоту протистоїть прем’єр-міністр Біналі Їлдирим, але, як відомо більшості турків, влада перебуває саме в руках президента Ердогана.

Для успішного перевороту організаторам змови треба було зробити так, щоб президент повністю зник з інформаційного простору. І їм цього не вдалося.

"Я тут верховний головнокомандувач", - пізніше заявив пан Ердоган.

Поворотний момент

Протягом кількох годин нічого не було відомо про місцеперебування президента. За деякими даними, він був у відпустці на курорті Мармарис на південному заході Туреччини.

Ситуація докорінно змінилася, коли президент приземлився в аеропорту Ататюрка в Стамбулі і дав прес-конференцію. Коли його літак торкнувся землі стамбульського аеропорту, стало зрозуміло, що уряд зберігає контроль в країні і має підтримку ключових військових.

Перебувати в Анкарі, де розташований палац президента і будівлі уряду, все ще було небезпечно, тому зі зверненням до турецького народу пан Ердоган виступив у Стамбулі.

Під час прес-конференції він сказав журналістам, що заколот став "актом бунту і зради". Старший радник президента пізніше в інтерв’ю ВВС повідомив, що переворот був придушений, тому що цього захотів народ Туреччини.

"Те, що сталося, було спробою державного перевороту, але ситуація швидко змінилася, і президент закликав жителів вийти на вулиці Анкари і Стамбула, що вони і зробили", - каже радник.

На його думку, саме народ відстояв стамбульський аеропорт і державні ЗМІ, захоплені військовими заколотниками.

Контроль над ЗМІ

Насправді військові, які захопили студію державного телеканалу TRT, придушили громадянське протистояння і змогли передати своє повідомлення в прямому ефірі.

Вони заявили, що влада перейшла до "Ради миру", і в країні запроваджена комендантська година.

Інший телеканал, CNN Turk, також тимчасово припинив мовлення після того, як солдати зайшли в студію.

Але військові не змогли довго утримувати контроль над ЗМІ. Ще до появи у стамбульському аеропорту, президент Ердоган зв’язався з журналістами CNN Turk і вийшов у прямий ефір по відеозв’язку з мобільного телефону, закликавши турецький народ вийти на вулиці.

Ердогану пощастило: він каже, що покинув готель незадовго до того, як його почали бомбити, а генеральний секретар його партії був викрадений.

Чи мав заколот широку підтримку серед військових?

Для успішного державного перевороту була необхідна підтримка армії. Величезна кількість солдатів в кількох турецьких містах повинні були бути частиною змови.
Танки вийшли на вулиці, військові взяли під контроль міст через Босфор у Стамбулі.

Але ані начальник генштабу генерал Хулусі Акар, якого взяли в заручники, ані голова армії, який прийняв командування замість Акара, не були частиною змови.

Командири ВМФ і спецназу також не підтримали переворот, а винищувачі F-16 потім атакували танки заколотників.

"Цей державний переворот зазнав невдачі, навіть не розпочавшись", - сказав Фаді Хакура, експерт британського Інституту міжнародних відносин.

На його думку, спробу перевороту здійснили любителі, які не змогли заручитися підтримкою військової більшості.

Крім того, у заколотників не було підтримки ані серед громадськості, ані серед політиків. Світська опозиційна Республіканська народна партія заявила, що Туреччина бачила достатньо військових переворотів і не хоче їх повторення.

Ультраправа Партія націоналістичного руху також підтримала уряд.

Хто такі бунтівники?

Це фракція всередині армії. За словами військових, це маленька група в складі Першої армії, штаб-квартира якої розташована в Стамбулі.

"Вони не були представниками більшості", - вважає Фаді Хакура. Він вважає, що план заколотників провалився тому, що військові перевороти в Туреччині підтримує набагато менше людей, ніж раніше.

Останні кілька років уряд цілеспрямовано проводив чистку в армії і поліції, аби позбутися супротивників правлячої Партії справедливості і розвитку. Президент Ердоган передбачав можливість військового перевороту.

Чи міг заколот бути спланований у США?

Президент Ердоган неодноразово звинувачував свого колишнього союзника Фетхуллу Гюлена, який вже давно живе в добровільному вигнанні в США, у підготовці змови.

Цього разу Ердоган майже одразу поклав провину за підготовку путчу на "паралельну державу", маючи на увазі Гюлена.

Але той заперечує свою причетність до події. Його соратники назвають спробу перевороту дивною і заперечують будь-яку атаку на демократію, оскільки побоюються подальшого переслідування руху "Хізмет", який очолює Гюлен.

Втім, за інформацією турецького інформаційного агентства Анадолу, уряд вже тимчасово відсторонив від посад 5 генералів та 29 полковників, які пов’язані з "паралельною державою".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.