Чому Україна програє інформаційну війну на Донбасі?

Автор/джерело -  © Світлана Дорош, ВВС 



Дата публiкацiї - 27.07.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3720

Громадське об’єднання “Інформаційний майдан” звернулося з листом до президента та уряду України з проханням розібратися в ситуації з відновленням телевізійної вежі на горі Карачун поблизу Слов’янська Донецької області, яку було зруйновано під час бойових дій влітку 2014 року.

Активісти вважають, що спорудження нової вежі саботує Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ), у той час як місцеві жителі вже близько двох років не мають змоги дивитися українські телеканали.

На початку липня президент Петро Порошенко побував на горі Карачун, де почалися ремонтні роботи.

"Відновлення трансляції українських телеканалів у Луганській та Донецькій областях є завданням державної ваги", - заявив тоді Петро Порошенко.

Два роки поспіль українського радіо- та телемовлення на Донбасі практично немає. Натомість, там присутні десятки телеканалів Росії та так званих ДНР/ЛНР.

Вежа спотикання

Телевежа під Слов’янськом була знищена у липні 2014 року під час бойових дій.

Як повідомила ВВС Україна заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова, завершення будівництва планується у вересні.

"Я також не задоволена тим, що строки відновлення телевежі переносяться. Спочатку йшлося про травень, тепер КРРТ, який не підпорядковується міністерству, називає кінцевою датою будівництва кінець вересня", - зазначила вона.

Після відновлення вежі та встановлення сучасного обладнання площа мовлення становитиме понад 60 кілометрів. Планується, що жителі підконтрольних українській владі міст і сіл зможуть дивитися 15 аналогових телевізійних каналів та слухатимуть п’ять радіостанцій.

У той же час, колишній генеральний директор КРРТ Анатолій Антоненко заявив на прес-конференції, що висота відновленої вежі становитиме 180 метрів, і це на 50 метрів нижче від зруйнованої. Тому, вважає він, нова споруда не забезпечить належного сигналу.

Такої ж думки притримується і лідер громадської організації "Інформаційний майдан" Павло Білоножко. Він каже, що з такою висотою вежі сигнал мовлення не сягатиме окупованих територій і їхні жителі не бачитимуть українських телеканалів.

За словами Анатолія Антоненка, для поширення якісного сигналу на значну відстань - як на підконтрольні, так і на тимчасово не підконтрольні Україні території - висота вежі на Карачуні має становити 280 метрів.

"Немає особливих складнощів у тому, щоби вежа була доведена до цієї висоти", - твердить він.

КРРТ, який не підпорядковується міністерству інформаційної політики, ще раніше відкидав усі звинувачення у затягуванні будівництва. Але колишній голова уряду Арсеній Яценюк навіть призначав службове розслідування діяльності концерну на території АТО.

У той же час, за інформацією міністра інформаційної політики Юрія Стеця, для забезпечення повного покриття трансляції українських телевізійних каналів в Донецькій області потрібно не лише відновити зруйновану вежу на Карачуні, але й додатково встановити ще дві.

Він також повідомив, що у Луганській області ведуться роботи зі встановлення однієї радіотелевізійної вежі, яку передали Україні американські партери.

Інформаційний вплив

"Українські канали є на контрольованих територіях, але сигнал дуже слабкий. Натомість, сигнал із території так званих "республік" дуже сильний. У хорошій якості - російські канали і 3-4 сепаратистських. Ці канали можна бачити навіть на кордоні Запорізької і Донецької областей", - розповідає журналіст Ліна Кущ, яка часто буває на Донеччині.

"Багато людей шукають на старих приймачах українські радіостанції, у Донецьку на кімнатні антени намагаються зловити українські канали, але це все важко, бо якість дуже погана. До того ж, як і по всій Україні, люди користуються кабельними мережами", - додає вона.

Громадська організація "Антикризовий медіа-центр" у травні-червні провела дослідження про стан інформаційного покриття вздовж лінії розмежування. Експерти роблять висновок: "Більшість населених пунктів, розташованих уздовж лінії розмежування, перебувають під інформаційним впливом антиукраїнських ЗМІ, які ведуть мовлення з території Росії або так званої ДНР".

"Причому чим ближче до лінії розмежування – тим ситуація гірша. У населених пунктах поблизу лінії розмежування антени ловлять тільки канали Росії і так званої Новоросії - загалом це понад 30 каналів. Жителі прифронтових міст і військові на передовій можуть дивитися тільки канали так званої "ДНР", - ідеться у дослідженні.

Передавачі та глушилки

За словами Тетяни Попової, на новій вежі у Карачуні стоятиме понад 20 передавачів.

Загалом у зоні АТО зараз вже працює близько 60 передавачів, але усі вони - на невеликих вежах. Заступник міністра наголосила, що практично усі кошти на обладнання надали західні партнери - на суму понад 60 мільйонів гривень. У той час як Кабінет Міністрів минулого року виділив лише два мільйони гривень, та ще й з великою затримкою.

Однак ситуація не виглядатиме дуже оптимістично навіть після того, як у вересні вежа на Карачуні відновить роботу.

"На передовій ситуація не зміниться. Бо вежа працюватиме лише на північ Донецької області і покриватиме близько 60 кілометрів території. Для того, щоби нам змінити ситуацію на захід від Донецька, де у нас реально "біла пляма", маю на увазі Мар’їнку, Авдіївку, Димитрів, Красногорівку, Селідове, Вугледар, Добропілля - нам слід побудувати у тій частині Донецької області ще одну, як мінімум 180-метрову вежу", - розповідає ВВС Україна Тетяна Попова.

Вона також каже, що невисокі вежі - менше ніж 100 метрів - встановлені у кількох населених пунктах, але вони значно поступаються тій, з якої транслюються російські канали та канали так званих ДНР/ЛНР.

"У Донецьку на 360-метровій вежі висить 30 передавачів, які покривають усю територію області", - каже Тетяна Попова.

Глушити сигнал цієї вежі урядові структури не будуть, оскільки відповідно до законодавства, мінінформполітики та інші державні органи не мають права створювати перешкоди будь-якому мовнику, а можуть лише встановлювати потужніші передавачі, розповідає Тетяна Попова.

У той же час, наголошує вона, міністерство отримує відмови від мінфіну і мінекономіки на прохання виділити кошти для розвитку телемовлення на Донбасі.

Комітет парламенту з питань свободи слова та інформації нещодавно провів виїзне засідання у Донецькій області, після якого вирішив звернутися до Ради нацбезпеки та оборони та президента України.

"Досі не створено ефективної системи нейтралізації сигналу російських телерадіокомпаній, що мовлять на захоплених терористами у містах Донецьк і Луганськ передавачах українських ТРК і радіочастотах, що належать українським мовникам. Провайдери сервісів телебачення в мережі інтернет ігнорують вимоги українського законодавства щодо заборони поширення на території України телерадіопрограм країни-агресора і пропонують споживачам пакети програм з пропагандистськими телеканалами Російської Федерації", – йдеться у рішенні Комітету свободи слова.

За його даними, у населених пунктах Донецької і Луганської областей "процвітає бізнес піратських контор, які за демпінговими цінами облаштовують домогосподарства пристроями безкоштовного приймання супутникового телебачення і налаштовують ресивери на російські супутникові телеканали".

У той же час, український ефір глушать із території ДНР/ЛНР.

"Глушилки проти наших телеканалів сепаратисти використовують постійно. Як тільки ми вмикаємо новий канал, навіть місцевий, приміром, радіо "Пульс", Плотницький (лідер самопроголошеної "ЛНР" Ігор Плотницький. - Ред.) через тиждень його заглушив. Ввімкнули місцевий канал "Лот" у Широкому, за 50 кілометрів від Луганська, де наша вежа усього 50 метрів, тут же він дає розпорядження - терміново глушити", - розповідає ВВС Україна Тетяна Попова.

Комітет виборців України, який реалізовує проект "Фабрика думки "Донбас" і досліджує медійну ситуацію на Донбасі, вказує, що неефективна інформаційна політика України на Сході України матиме непоправні наслідки.

"Якщо не почати діяти негайно, через три-п’ять років ми можемо досягти точки неповернення, коли ми остаточно втратимо наших співгромадян на непідконтрольній території", - підсумовують експерти.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.