Чи скасує Київ безвізовий режим з Росією

Автор/джерело -  © Лілія Гришко, DW 



Дата публiкацiї - 5.10.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3746

Після арешту українського журналіста Романа Сущенка у Києві знову заговорили про запровадження візового режиму з Росією. Більшість українців проти, а відповідь Москви може бути болючішою, попереджають експерти.

Верховна Рада хоче розглянути постанову про запровадження візового режиму з Росією. Цей крок ініціює спікер українського парламенту Андрій Парубій з фракції "Народний фронт". Після арешту в Росії кореспондента українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" Романа Сущенка голова Верховної Ради України запропонував депутатам повернутися до зареєстрованої ним у лютому цього року постанови про денонсацію угоди між урядами України та Росії про безвізові поїздки громадян.

Незважаючи на те, що цей документ вже дев’ять місяців як зареєстрований, досі він жодного разу так і не виносився на розгляд депутатів у сесійні залі. Депутати увесь час пояснювали це тим, що не було слушної нагоди. Сьогодні вона, на думку голови Ради, з’явилася. "За останні кілька місяців фактично відбулися кілька подій, які для всього світу показали нинішню РФ, яка на державному рівні проводить міжнародний тероризм", - сказав Парубій в ефірі одного з українських телеканалів, коментуючи власну ініціативу. Відповідну постанову Ради ще навесні цього року схвалив профільний комітет парламенту. Голосування за документ заплановане вже на найближчий четвер, 6 жовтня.

Більшість українців - проти

Думки українців у цьому питанні розділилися. Останнє соціологічне опитування на цю тему, проведене у вересні 2016 року Центром Разумкова, засвідчило, що проти запровадження віз росіянам виступає 52,1 відсотка українців. При цьому кількість тих, хто підтримує запровадження віз для громадян РФ, у порівнянні з березнем 2015 року ,зменшилася з 46,7 до 29 відсотків, йдеться у результатах опитування. Найбільше ідею запровадження візового режиму з Росією підтримують жителі заходу і не підтримують більшість жителів сходу та півдня України. У центральних регіонах країни прибічників запровадження віз для росіян більше, але і тут вони в меншості.

Експерти вказують на те, що суспільство нині надзвичайно дезорієнтоване, оскільки політика влади щодо конфлікту на Донбасі є дволикою. "Популізм в Україні ніхто не скасовував. Зважаючи на те, що запровадження візового режиму непопулярне зараз в Україні, то вважаю, що питання не буде зараз проголосоване. Депутати не будуть зайвий раз дратувати свій електорат", - припускає заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий.

Про негативне ставлення до ідеї скасування безвізового режиму з Росією вже заявили в лавах опозиції. Депутатка від партії "Опозиційний блок" Наталія Королевська, очевидно, прогнозуючи дзеркальні дії Москви у відповідь на скасування безвізового режиму Києвом, заявила, що такий крок влади ускладнить життя 4 мільйонам українців, які зараз працюють в Росії. А представники фракцій "Батьківщина" та Радикальної партії Олега Ляшка вважають, що запровадженню віз має передувати розірвання дипломатичних відносин з Росією.

Примітно, що вагаються в цьому питанні навіть представники влади. "Варто все прорахувати, перш ніж приймати подібні рішення. У нас так склалося історично, що багато родин мають в тій країні родичів, багато людей працюють тощо. Ми не можемо не враховувати ці факти", – заявив народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка" Олексій Гончаренко.

Побоювання реакції Москви

І політики, і експерти переконані: якщо Україна запровадить візи для громадян РФ, то у відповідь отримає дзеркальні дії Москви, які матимуть для українців значні негативні наслідки. "Це може бути не тільки запровадження віз для українців, але "пакетні" санкції, репресії. Росія може знову використати "газову трубу" у відповідь", - припускає співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

У прихильників візового режиму свої аргументи. Вони вказують на те, що після запровадження для росіян в’їзду в Україну за закордонними паспортами навесні 2015 року Росія не пішла на симетричний крок. "Візи - це один із запобіжників. Без цього не можливо зупинити потік в Україну бандформувань з Росії", - вважає депутат від фракції "Народний фронт" Юрій Береза.

Експерти ж вказують на те, що зважаючи на відкриті кордони на Сході України, візи не зупинять "небажаних туристів" з Росії. Окрім цього, Україна не має достатньої консульської мережі в Росії та достатньо прикордонних пунктів для швидкого запровадження візового режиму з РФ. "Україні спочатку треба готуватися, а потім оголошувати такі ініціативи", - вважає Сергій Солодкий.

Олексій Мельник наголошує, що Києву варто було б подумати про більш м’яку, але від цього не менш дієву форму контролю в’їзду російських громадян на кордоні. Він вказує на те, що електронна реєстрація та сплата за в’їзд на територію України можуть стати альтернативою візовому режиму для росіян.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.