Як будують дороги в Європі

Автор/джерело -  © «Аратта. Вікно в Україну» 



Дата публiкацiї - 27.10.2017 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3850

Всі напевно чули - які чудові дороги в Європі. Давайте дізнаємося як ВОНИ будують дороги на прикладі Чехії та Німеччини.

Отже, з яких доданків складаються якісні дороги в Чехії?

Пункт 1

Заборонені підряди. Дорогу будує/ремонтує тільки та фірма, яка виграла тендер. Тобто не можна виграти тендер і потім перезамовити укладання асфальту в іншій фірмі.

Пункт 2

Дороги розділені на 4 класи (категорії). Відповідно, кожній категорії присвоюється гарантія. Якщо дорога розвалилася - фірма ремонтує дорогу за ВЛАСНИЙ рахунок.

1. Пішохідні доріжки в парках, скверах, прибудинкові доріжки - 5 років
2. Сільські дороги та інші малонавантажені дороги - 7 років.
3. Регіональні дороги, що з’єднують міста - 8 років.
4. Федеральні, високонавантажені дороги - 10 років.

Пункт 3

Фірми мають класність від 1 до 4, відповідно категоріям доріг. Будівництво та ремонт доріг - діяльність підпадає під ліцензування. Щоб отримати ліцензію, фірма повинна мати на балансі обладнання (тобто своє обладнання) плюс певну чисельність персоналу, в т.ч. навченого, з дипломами. Всі починають з 1 класу, тобто всі нові фірми мають право робити тільки доріжки в парках. Підвищити класність можна тільки після успішного проходження гарантійного терміну.
Припустимо:

1 клас - 1 коток, 5 осіб

2 клас - 2 котки, грейдер, скрепер, асфальтоукладальник, фрезер, 15 осіб

3 клас - 3 котки, 2 котки з вібрацією, грейдер, скрепер, 2 асфальтоукладача, 2 фрезера, 30 осіб

4 клас - 5 котків, 4 ковзанки з вібрацією, 2 грейдера, 2 скрепера, 4 асфальтоукладача, 4 фрезера, 60 осіб

 

Для збільшення класності, фірмі необхідно докуповувати обладнання та наймати додатковий персонал. Якщо впродовж гарантійного терміну дорога розвалюється, - фірма зобов’язана відремонтувати дорогу за свій рахунок. У разі, коли дорога розвалюється, - фірму можуть не підвищити в класності, а то і зовсім понизити, або взагалі відібрати ліцензію і занести до чорного списку. Фірми дорожать ліцензією і класністю, тому що якщо вони схалтурили, - у них більше не буде замовлень.

Дорожнобудівельні фірми як правило старі, - їм по 20-50 років. У тендерах основне значення має ціна і гарантія, фірма може тільки збільшити державний гарантійний термін. Скажімо, замість 5-ти років призначити 7 років.

 

Георешітки

Пункт 4

Громадський контроль. За будівництвом дороги стежать 3 сторонніх спостерігача: один від місцевого самоврядування (типу нашого старшого по будинку), другий від місцевої автомобільної спілки (щось на зразок нашого "Дорожного контролю", тільки там їх багато і вони є в кожному селі), 3-й - від дорожньої профспілки (комітету чи щось на зразок того). Кожному представнику видають протокол, - якщо хоча-б ОДНОМУ представнику обґрунтовано не сподобається як покладена або відремонтована дорога, - фірма зобов’язана цю ділянку переробити за свій рахунок.

Пункт 5

Дороги будуються і ремонтуються влітку, фірми стежать за прогнозом погоди. За укладання асфальту в дощ - ліцензію відбирають.

Пункт 6

Ямковий ремонт якщо має місце бути, - допускається виключно як тимчасова і вимушена міра. Вигризання ямок і закладення їх асфальтом повинні бути зроблені за ОДИН день. При цьому стінки і дно ямки в старому асфальті розігрівають спеціальним пальником, щоб новий асфальт краще пристав до старого. Через декілька тижнів ділянку дороги з латками повністю ремонтують, здираючи асфальт до щебінки і укладаючи новий. Стики старої і нової ділянки прогрівають спеціальним пальником до пластичного стану, щоб не було помітно межі.

Пункт 7

Під час ремонту дорогу перекривають ПОВНІСТЮ. Автомобілісти користуються дублюючими трасами, їх там багато.

 

Як будують дороги в Німеччині

Як відомо, німецькі дороги вважаються найкращими у всьому світі. Про їхню якість і неймовірні характеристиках буквально складають легенди. Але які ж чудодійні технології застосовують для їхнього будівництва німці?

Насправді, німецькі автобани роблять з точнісінько таких само матеріалів, як і в усьому іншому світі - з бетону і асфальту. Але їхньою головною особливістю є незвичайна «подушка», яку розміщують під дорожнім покриттям. У товщину вона може досягати 2 метрів, і складається з декількох шарів будівельних матеріалів.

Перш ніж побудувати дорогу, спочатку на її місці землерийна техніка вибирає від 1 до 2 метрів ґрунту. Потім в отриману траншею пошарово укладають подушку з гравію, піску і глини (іноді в георешітку), ретельно утрамбовуючи кожен з шарів. «Листковий пиріг», що таким чином утворився, поливають вапняним розчином або розчином хлориду кальцію, все це ретельно перемішують, а потім знову утрамбовують. В результаті цих маніпуляцій така підкладка здатна практично вічно утримувати в собі постійний необхідний відсоток вологи, що забезпечує дорожньому покриттю здатність не просідати і не «спухати».

Тільки після цього, на створену подушку укладають бетонне або асфальтне покриття. Бетонне полотно німці додатково покривають спеціальною невидимою захисною плівкою, яка запобігає розтріскування бетону від сонця і вологи.

А якщо під час укладання асфальту піде дощ, німецькі будівельники, на відміну від наших, в обов’язковому порядку повністю зупинять свої роботи, і відновлять їх тільки після повного висихання ділянки.

 

При цьому, німецькі дороги будують таким чином, щоб вони не заважали людям, що проживають поблизу них. З цією метою їх покривають спеціальним звукопоглинальним матеріалом, товщина якого іноді може доходити до 10 см.

Кожна дорога в Німеччині має свій термін гарантії - мінімум 30 років, упродовж якого дорожня компанія, що її побудувала, зобов’язана безкоштовно підтримувати технічний стан і справність траси. Даний момент є своєрідною гарантією якості початкового будівництва. Кому ж сподобається надалі по декілька разів на рік проводити ремонти за власні гроші?

Стати свідком проведення ямкового ремонту в Німеччині практично неможливо - така методика тут неприпустима, перш за все тому, що латання асфальтних дірок призводить до нерівностей на дорогах. А будь-яка поломка машини або аварія, що виникли в зв’язку з цим, можуть вилитися німецькій автодорожній компанії в серйозні судові позови і штрафи.

До всього іншого, значна частина доріг Німеччини побудована ще за часів Третього рейху. Свого часу їх проектували з розрахунком на рух колон важкої військової техніки. Так що, сьогодні ці дороги без проблем витримують звичайний автомобільний трафік. Однією з найстаріших доріг Німеччини сьогодні виповнилося вже більше 80 років і вона до цих пір знаходиться в чудовому стані.

Сьогодні, враховуючи всю педантичність і німецьку копіткість у виконанні завдань, а також застосування найсучаснішої спецтехніки та технологій (найкраща дорожно-будівельна спецтехніка в світі виробляється саме німецькими компаніями), будівництво 1 км німецького автобану в середньому обходиться майже в 6 млн. євро, що, зрозуміло, дуже немало.

 

Однак, якщо згадати, що побудована якісно дорога багато років не потребує до себе уваги, не викликатиме необґрунтованих заторів і аварій, то це зовсім небагато. При цьому, що цікаво, згідно з офіційними даними «Укравтодору», будівництво 1 км нашої дороги обходиться також в $ 5-6 млн., - ось тільки її якість з німецькою якось і порівнювати не хочеться...

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.