Роми за свою історію мали дві держави — Ельзот і Циганію!

Автор/джерело -  © Іван Жирош, головний редактор газети “Вісті Ужгородщини” 



Дата публiкацiї - 2.10.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=387

...Розкішно прикрашена кибитка просто неба. Поруч - жалюгідна халабуда з тентом, сплетеного з лози. Хоч запрягай вороних І мандруй у світ за очі! Це подвір'я Ужгородського етнографічного ромського музею.

Таке враження, ніби ти опинився у великому циганському таборі, який, кочуючи дорогами, на годину-другу зупинився на відпочинок. Аж тут, як у кіно, витанцьовуючи «циганочку» з виходом, вибігають яскраво вбрані роми з гітарами.

«Зате він вольний, як козак»

Цей афоризм, присвячений психології ромів, належить перу великого Тараса Шевченка. Так він у поемі «Відьма» висловив своє ставлення до кочового народу. Божевільна українка, згідно з сюжетом твору, якій не знайшлося місця у жорстокому світі, знаходить притулок у кочовому циганському таборі. Проживаючи у надзвичайних злиднях, ромам не було жодного зиску брати її до себе. Та, побачивши бідолаху, яка заговорювалась, циганка табору в душевному пориві мовить до українки «Будь ти з нами! У нас, їй Богу, добре жить». Отак божевільна протягом трьох років, доки не видужала, прокочувала з табором.

Утім, багато дослідників, хто знає цей народ не з книжок, відзначають його добру вдачу, готового завжди в тяжку хвилину подати «чужинцю» руку. До речі, під час війни у ромських таборах від нацистів переховувалися збиті англійські пілоти, в СРСР - партизани, що послужило окупантам офіційним підґрунтям для Голокосту проти ромів.

Ось унікальне фото караванних будинків на колесах 60-х років минулого століття. Табір із п'ятнадцяти кибиток, запряжених кіньми, мандрує рільським, розмитим дощами, ґрунтовим шляхом. Найдужчі, щоб візок не застряг у багнюці, підштовхують його. Ті, яким не знайшлося місця у фургоні, стомлено бредуть поруч. Є на фото й розкішні англійські вурдони й жалюгідні прості візки з лозяними тентами.

 

Вглядаюсь у світлину вулиці Мукачівської довоєнних часів, що в Ужгороді. Тоді вона йменувалась Циганською. А ось жалюгідна кибитка на фоні сучасних багатоповерхівок польського міста Кракова. Проте цей «кемпінг» можна побачити і в Лондоні, Парижі чи Берліні. Роми мешкають у всіх, крім Данії, європейських країнах. Найбільше - у Румунії (1,8-2,5 млн.), Іспанії (650-800 тис.), Угорщині (500-800 тис.), Болгарії (500-800 тис.), Словаччині (500 тис.), Сербії (400 тис.).

Ось фото групи циган, заточеної у концтаборі Бєльжец, що в Польщі. Як розповідають зібрані архіви музею, перших циганів разом з євреями гітлерівці насильно виселили з Німеччини й ув'язнили в концтаборах на окупованій Польщі ще 1940 року. В наступні роки концтабори смерті Освэнцім, Треблінка, Майданек, Ясеновац (Югославія) поповнили цигани з Угорщини, в тому числі й Закарпаття, Румунії та інших балканських країн. За деякими даними, під час Голокосту в світі загинуло від 500 тисяч до одного мільйона циган.

Загадкова країна Ельзот

Ось карта Євразії. На ній схематично відтворено шлях кочування ромів з Індії в Європу. "Кульмінація міграції ромів із Індійського півострова, — розповідає одна з активісток Закарпатського обласного культурно-просвітнього товариства «Романі Яг» , відомий ромолог Євгенія Навроцька, — припадає на початок другого тисячоліття нашої ери. Вона пов'язана з поразкою у міжусобній війні 1192 року під Тераімом, коли велика кількість народу, рятуючись від рабства, обрала вигнання. Хвиля ромської міграції продовжувалась аж до епохи Великих Моголів. Цьому сприяв і кастовий поділ. У кожній із каст існувала система різноманітних заборон, в тому числі — на освіту, релігійні обряди".

 

Членам каст раз і назавжди визначалися спосіб життя, професія, заборонялися міжкастові шлюби. Нині романологами доведено, що роми походять із касти "дом". Вона включала професійних танцюристів, співаків і музикантів. Між тим прамовою для ромів, як і всіх арійських народів, був санскрит. Якщо б про це дізнався Гітлер, то він тричі перевернувся б у труні!

Поява ромів у Європі вперше була зафіксована 1219 року в хроніці угорського короля Андраша II, коли він повернувся з хрестового походу до Єрусалима. На території Західної України, зокрема, у Львові, цигани вперше з'явилися в 1405-1408 роках.

Але мало хто знає (зрештою, з расистських міркувань це приховувалось від світової громадськості), що роми за свою історію мали дві державності. Перша — Ельзот, друга — Циганія. Про цей історичний факт уперше довідалися вітчизняні ромологи, за словами Євгенії Навроцької, працюючи зі стародавніми арабськими джерелами.

«Перша ромська держава Ельзот, — говорить Євгенія Навроцька, — знаходилась на березі Аравійського моря. Між іншим, одна з гілок ромів так і називається — "зоти". Повстання зотів у Багдаді за Арабського халіфату, як відомо з історичних джерел, було одним із найбільших. Друга країна — Циганія — була на узбережжі Чорного моря на території сучасної Туреччини, де нині — Курдистан. Отже, цигани мали всі атрибути своєї державності, карбували навіть свої монети».

 

У мене в руках унікальна, написана від руки, циганська книжка. Експонату — понад сто років. Вона знайдена в суто закарпатській циганській сім'ї. Інша експозиція присвячена таборам. Із майже шістсот населених пунктів краю у 128-ми — проживають роми. Найбільші табори — у Мукачеві, Ужгороді, Берегові, Чопі, Ратівцях Ужгородського району. Є в музеї навіть циганські вишивки. На них мало хто звернув увагу. Невже циганські жінки, мовляв, уміють вишивати? Серед циганських вишиванок — речі для продажу. Приміром, унікальні жіночі носовички, яким немає аналогів серед жодного наряду. Мені подають рушник, на якому вишито угорською: «Собака - гавкає! Мій коханий, поспішає до мене».

Хто не чув про всесвітньо відомих актора Чарлі Чапліна, письменницю Жорж Санд, колишнього президента Бразилії Жозеліна Кубічека, командира партизанського з'єднання Сидора Ковпака, чемпіона світу з хокею у складі Чехословаччини Яна Сухі, співаків Миколу Сліченка та Валерія Леонтьєва й багато інших особистостей? Та тільки після відвідин музею довідуєшся, що за походженням вони — цигани.

Є тут і ціла низка історичних світлин 30-х років минулого століття ромеьких поселень відомого закарпатського історика Петра Сови, краєвиди таборів «Шахта», «Радванка». Фото начебто відзняті сьогодні - мало що змінилося.

Мою увагу привертає колекція циганського одягу. Таку єдину одежу носять цигани з двох таборів, що у Виноградові, які належать до келдерарів — етнічної групи румунських циганів. Крім них, у краї мешкають етнічні групи словацьких та угорських ромів. Між іншим, Ужгородський етнографічний ромський музей — другий в Україні, де представлена культура, зразки мистецтва закарпатських ромів, розповідається про їхнє романтичне життя, важкі умови кочування, драматичні сторінки нацизму, предмети побуту, традиційні ромські вироби

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.