РНБО пропонує ввести воєнний стан на 60 днів

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 26.11.2018 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4022

РНБО запропонувала Верховній Раді розглянути питання про введення воєнного стану на 60 днів. Рішення про це парламент має розглянути на позачерговому засіданні у понеділок.

"Воєнний стан не означає оголошення війни", - наголосив президент України Петро Порошенко під час засідання Ради нацбезпеки.

Перед цим він відзначив: "Ми маємо в своєму розпорядженні всі неспростовні докази того, що ця агресія, напад на кораблі ВМСУ, був не помилкою і випадковістю, а цілеспрямованими діями щодо, у тому числі, застосування зброї проти українських моряків".

"Не виключаємо й інших операцій, у тому числі наземни, проти суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України", - додав він.

"Тому я, як президент, верховний головнокомандувач ЗСУ, відповідно до конституції, приймаю рішення підтримати пропозицію воєнного комітету винести на РНБО відповідне рішення і звернутися з ним до Верховної Ради України", - наголосив Петро Порошенко.

Петро Порошенко розповів, що відповідні консультації з керівництвом парламенту вже проведені.

Глава держави також відзначив, що введення воєнного стану "не означає, що Україна буде проводити наступальні дії".

Вся ситуація пов’язана з зіткненням українських та російських військових кораблів у Чорному морі неподалік Керчі.

Шестеро поранених

У неділю під час захоплення російськими прикордонниками військових катерів та буксира ВМСУ були поранені шестеро українських моряків. Про це повідомляє прес-служба українського флоту.

Віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко додає, що двоє поранених у важкому стані. Свої джерела інформації вона не уточнює.

"За оперативною інформацією, захоплено МБАК "Бердянськ" і рейдовий буксир "Яни Капу", які буксируються. МБАК Нікополь, заблокований та слідує у супроводі окупантів, катер не ушкоджено. Шестеро українських військовослужбовців зазнали поранення", - йдеться у повідомленні Військово-морських сил ЗСУ.

"Шість військових моряків поранено, двоє з них у важкому стані. Від цих новин розривається серце", - написала Ірина Геращенко.

Російська сторона підтвердила інформацію про трьох поранених українцях.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков опублікував відео тарану українського буксира кораблем російських прикордонників (відео містить нецензурну лексику).

За його словами, це відео МВС отримали за допомогою спецзасобів.

Що сталося

У неділю українська корабельна група у складі двох малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) "Бердянськ" і "Нікополь", а також рейдового буксира "Яни Капу" намагалися пройти через Керченську протоку до Маріуполя.

Під час проходження групи Чорним морем Росія оголосила про те, що українські кораблі "незаконно перетнули держкордон РФ" та "неправомірно увійшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації".

Згодом у ВМС України повідомили, що російські прикордонні кораблі типу "Соболь", "Дон", "Мангуст"та "Суздалець" "здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України".

"Прикордонний корабель "Дон" здійснив таран нашого рейдового буксира, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик. Диспетчерська служба окупантів відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами", - йдеться в повідомленні ВМС України.

Пізніше російська сторона заявила про те, що прохід Керченською протокою перекритий нібито через те, що там сів на мілину танкер.

Над українською групою були підняті у повітря російські ударні вертольоти Ка-52, а також військові літаки.

У підсумку українські кораблі розвернулися на вихід з Керченської протоки.

Російські кораблі і катери почали переслідувати українська групу та вимагали, щоб вона зупинилася. Група відмовилася.

Зрештою, близько 20:30 надійшло повідомлення про те, що росіяни відкрили вогонь по українським кораблям.

Після цього двоє українських кораблів були захоплені, за даними ВМС України - російським спецназом. Ще один корабель "МБСУ "Нікополь", заблокований та слідує у супроводі окупантів, катер не ушкоджено".

Внаслідок подій були поранені кілька українських моряків.

"Провокація ВМС України"

"Є неспростовні докази підготовки та проведення Києвом провокації силами ВМФ України в чорноморській акваторії. Ці матеріали незабаром будуть оприлюднені", - заявивли у ФСБ Росії, у віданні якого перебуває російська прикордонна служба.

"Судна ВМС України "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу", які сьогодні зранку порушили державний кордон Росії", о 19:00 за Москвою 25 листопада здійснили чергову спробу незаконних дій в межах територіального моря РФ", - додали згодом у ФСБ.

Там також відзначили, що українські кораблі не зупинялися "на законні вимоги".

"З метою примусової зупинки українських військових кораблів застосована зброя", - підсумовують у ФСБ.

Там також стверджують, що надали медичну допомогу трьом пораненим українцям.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.