Люди в чорному по-українськи

Автор/джерело -  © Дмитро КОНЮШОК, Експрес 



Дата публiкацiї - 11.10.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=405

Це - не гра в розвiдникiв. Серед нас цiлком реально працюють люди, якi виконують особливi й дуже специфiчнi агентурнi завдання. Вони - агенти вiддiлiв зовнiшнього спостереження. У народi їх ще називають “наружкою”. Такi iснують при МВС та СБУ...

Якi завдання вони виконують? Кого беруть на цю роботу? Де вчать стежити? Про це "Експрес" розпитав одного з ветереанiв служби зовнiшнього спостереження Венiамiна Щелчкова (iм'я i прiзвище змiнено. - Авт.).

-Якi завдання у служби зовнiшнього спостереження?

- Завдань лише два. Перше - стежити за людиною, встановити маршрут її руху, коло знаймств, спосiб життя. Друге - виконання так званої "оперативної установки". Тобто з'ясувати, як саме живе об'єкт, що є у нього в хатi, яких вiн дотримується поглядiв i принципiв. Для цього агент повинен потрапити до помешкання об'єкта i провести розвiдувальне опитування. Звісно, працiвнику служби слiд готуватися до такого вiзиту i мати приблизний сценарiй своєї поведiнки та розвитку подiй.

- Де ж навчають таких примудростей?

- Є спецiальний навчальний заклад. Звісно, я не можу сказати, анi як вiн називається, анi де розмiщений. Iз власного бажання туди не потрапити. Працiвниковi МВС чи СБУ пропонують там навчатись. За звичай, перед пропозицiєю кандидатуру ретельно вивчають, адже вона повинна вiдповiдати певним вимогам.

- Яким саме?

- Їх багато. Починаючи вiд професiйних якостей i закiнчуючи акторськими здiбностями. Звісно, кандидат не повинен мати яскраву зонiшнiшнiсть, що легко запам'ятовується, або якiсь особливi габарити. Одне слово, це повинна бути непримiтна людина зi звичайними рисами обличчя, спокiйної вдачi та з аналiтичним розумом.

- Якщо людина погоджується на пропозицiю...

- Це дуже вiдповiдальний крок. Людина повинна усвiдомлювати, що працюватиме решту життя пiд чужими документами. Окрiм того, вона має виїхати з того мiста, де навчалася i носила мiлiцейську форму.

Агенти бiльше нiколи не одягають її i ходять на роботу не у примiщення СБУ чи МВС а, примiром, у якесь проектне бюро, науково-дослiдний iнститут чи меблеву майстерню. Але, розумiєте, це все прикриття. Насправдi там вивчають завдання, розробляють операцiї та готують звiти. В агентiв дуже багато паперової роботи.

- Чи знає родина, ким саме працює їхнiй батько чи чоловiк?

- Нi, це - таємна iнформацiя. Для близьких вiн - науковий працiвник чи бухгалтер...

- Просто люди в чорному якiсь... А хто вирiшує, за ким потрiбно встановити спостереження?

- Це вирiшують оперативнi працiвники. I через керiвництво дають завдання у вiддiл зовнiшнього спостереження. Там чiтко визначено, яка саме особа (об'єкт) цiкавить правоохоронцiв, на який час необхiдно встановити спостереження.

Якщо необхiдно здiйснити оперативну установку й провести розвiдувальне опитування, про це повiдомляють додатково. Оперативну установку проводять найдосвiдченiшi працiвники.

- А як вони потрапляють до помешкання об'єкта?

- Пiд виглядом сантехнiка, працiвника соцiальної служби, лiкаря. Зрештою, кого завгодно. Агент готується до цього вiзиту i визначає, кого саме може впустити об'єкт. Вiдповiдно й одягається.

- А якщо агента не впустили у хату?

- Такого бути не повинно. Якщо агент усе розрахував фахово, вiн обов'язково потрапить до помешкання i виконає завдання.

- А чи є агенти-жiнки?

- Звичайно, i досить багато. Є ситуацiї, у яких чоловiк просто не дасть раду. Окрiм того, жiнкам значно легше схилити когось до вiдвертої розмови.

- Агент на все життя агент?

- Нi. Агенти виходять на пенсiю. Однак їм заборонено розголошувати - ким, iз ким i як вони працювали. I це виправдано, адже досить часто така вiдвертiсть може коштувати агентовi життя.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.