Володимир Рижков: “Брехні про Україну до непристойності багато”

Автор/джерело -  © “Оглядач”  



Дата публiкацiї - 20.10.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=421

Путін не піде на третій термін. Кремлю загрожує фашизація. Росіяни упевнені, що оранжева революція організована Соросом. На телеканали розсилаються чорні списки. Такою змалював свою країну російський політик.

17 жовтня депутат Державної Думи РФ, співголова Республіканської партії Росії Володимир Рижков поспілкувався з читачами «Оглядача». Відповідаючи на питання, російський політик змалював нинішню картину політичного життя Росії, яка, за його словами, далека від ідеалу.

- По російському телебаченню йде дуже великий потік брехні і ненависті про Україну й українців. Звичайні люди теж так до нас відносяться?

- Брехні про Україну до непристойності багато. Мільйони громадян Росії щиро вірять, що демократичні зміни на Україні - справа рук ЦРУ й Сороса, а не самого народу. Проте, українці і Україна сприймаються росіянами в переважній більшості позитивно - не дивлячись на всі зусилля кремлівської пропаганди посварити нас із найближчими нам народами - українцями, грузинами, Молдавією.

- Чому в російському політикумі зараз практично немає яскравих особистостей?

- Навряд чи така оцінка справедлива. Просто немає навіть мінімуму необхідних політичних свобод.

- Росія - скована країна. Як Ви думаєте, до якого часу вона буде такою залишатися?

- Нам багато що сплутали високі ціни на нафту й газ. Вони дали владі так багато грошей, що можна було зупинити реформи, скрутити свободи і підкуповувати народ. Ті ж процеси йдуть сьогодні у всіх сировинних регіонах - від Персидської затоки і Західної Африки - до Латинської Америки. Тим часом реальні проблеми країни тільки посилюються. Щорічно населення скорочується в середньому на мільйон, падає тривалість і якість життя, корупція при Путіні виросла в 10 разів, відтік капіталу в 2005 році склав понад 70 млрд. доларів, економіка стає все більш примітивною, темпи її зростання невисокі. Небезпека фашизму дійсно росте, на ксенофобських настроях почала грати сама влада. Фашизація влади в багатонаціональній Росії з її 21 національною республікою може мати один результат - розпад країни. Сподіваюся, ми зуміємо цього не допустити.

- У чому Ви бачите основні помилки і досягнення правих сил у Росії? Чи є в Росії ліві демократи? Скільки у Вас однодумців у Держдумі?

- Головна помилка демократів у Росії - нездатність рухатися вперед і ухвалювати сильні рішення. Подивіться - ми всі сидимо в тій же калюжі, в якій опинилися після провалу в грудні 2003 року. За три роки - не створено нічого нового! Кремль грає всіма, як пішаками - підтримуючи старі партії і старих лідерів (даючи реєстрацію, не заважаючи на виборах) - але старі програють всі вибори в регіонах! І одночасно Кремль не дає виникнути нічому новому (Касьянов не зміг очолити ДПР, Хакамада - зареєструвати "Наш вибір", Рижков - мучиться з реєстрацією РПР, Глазьєв три роки не може зареєструвати свою партію "За гідне життя" і т.д.) Ми самі багато в чому винні у тому, що не в змозі грати свою гру, а не бути пішаками в чужій. У Думі сьогодні у прихильників Путіна - 85% місць, у демократів - не більше 10 мандатів з 450. І звичайно, Ви маєте рацію - режими суперпрезидентства (як у Росії, Казахстані, Білорусії і т.д.) сприяють авторитаризму. У цьому сенсі я вважаю конституційну реформу на Україні в цілому правильним кроком.

- Чи є у Вас проблеми з доступом до засобів масової інформації, в першу чергу, на телебачення?

 

- Я п'ять років не можу виступати на ОРТ і РТР, більше 2 років - на НТВ. Дуже рідко - на РЕН-ТВ і ТВЦ. Неофіційно теленачальники визнають, що існують списки заборонених до показу політиків. Я там незмінно - у верхніх рядках.

- Вам подобається дивитися російське телебачення? І з яких джерел (ЗМІ) Ви черпаєте для себе інформацію?

- Сучасне російське телебачення в своїй суспільно-політичній частині брехливе й огидне. Повною мірою відроджене пропагандистське радянське ТБ із його обслуговуванням виключно інтересів правлячої групи. Наприклад, ось вже два тижні розповідається про те, який поганий народ грузини (бариги, злодії, торгаші і т.п.). Або ось вже два роки ліпиться відштовхуючий образ України. Проте, дивитися його треба. Адже що у російського ТБ на язиці - те у Кремля на розумі. Якщо Медвєдєв-Іванов - це майбутні "наступники" -, то вони і на екрані кожен вечір. Отже я дивлюся всю цю пропаганду, щоб зрозуміти поточну політику Кремля, її акценти. А інформацію отримую з 2-3 газет, які ще залишаються ("Вєдомості", "Комерсант", "Нова газета", частково все ще "Нєзавісімая" і ще кілька інших), радіо "Ехо Москви" і "Свобода", Інтернет. Це все, що залишилося від свободи слова в Росії.

- Ким буде Путін після наступних виборів президента РФ? Президентом?

- Навряд чи Путін піде на третій термін. Хоча частина оточення його умовляє продовжити. Він може, наприклад, очолити Суспільну палату, увійти в Раду безпеки, і тим самим залишитися в керівництві країни. Важливо розуміти, що влада в Росії сьогодні персоніфікована, але не одноосібна. Править згуртована група (корпорація) - з політичними і економічними інтересами -, яка планує залишатися при владі якомога довше. І Путін - один із них.

- Схоже, що проста російська людина як і раніше інфантильна і бажає, щоб нею правив цар (українці в більшості своїй від цього вилікувалися). Що потрібно зробити, щоб перебудувати її мислення?

- Я б не спрощував так. По-перше, 2/3 вже не ходять на вибори, і не тільки тому, що ледачі або їм не цікаво. У багатьох - це форма протесту проти влади і її махінацій. По-друге, останні роки швидко зростає свого роду "державне рабство" - число людей, зайнятих в держсекторі економіки, тобто прямо залежних від держави (бюджетники, працівники держпідприємств). Таких вже 37% від загального числа зайнятих (десять років тому було 25%), До речі, у Лукашенка таких - 85%! Недавно на виборах в Астрахані я дізнався немало історій, як людей залякували й примушували голосувати за "Єдину Росію". Третій спосіб, який застосовує влада, - підкуп, - благо, нафтогрошей у бюджеті неміряно. Четвертий - промивання мізків за допомогою ТБ. П'ятий - прямі фальсифікації підсумків виборів. Так підтримується нинішня "стабільність". Але реально у влади немає підтримки серед більшості народу, і тримається вона швидше за інерцією.

- Яке майбутнє чекає Росію й Україну в найближчих 10 років?

- Росію у разі продовження поточного курсу на нафтовий корупційний авторитаризм чекає системна криза протягом 3-5 років. Україна будуватиме сучасні інститути і розвиватиметься впевненіше, зближуючись з ЄС.

- Чи розумієте Ви українську мову, і якщо розумієте - то наскільки добре?

- На жаль, не володію українською, хоча хотів би.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.