У Білорусі затримали суперника Лукашенка Бабарику, інший опозиціонер порізав себе в карцері

Автор/джерело -  © Тетьяна Мельничук BBC News, Мінск 



Дата публiкацiї - 19.06.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4341

Опозиційний білоруський політик Павло Северинець порізав руку на знак протесту проти умов у карцері ізолятора, де утримують арештованих активістів протестних мітингів. Тим часом, влада затримала для свідчень і основного суперника президента Олександра Лукашенка на виборах - колишнього банкіра Віктора Бабарику.

"Мене тримають в карцері ЦІП (Центр ізоляції правопорушників. - Ред.), де відключена вода, мене позбавили всіх речей. І так вже десять днів. На знак протесту мені довелося різати руку", - заявив Павло Северинець в залі суду Фрунзенського району Мінська і показав порізану руку.

Прессекретар білоруського МВС Ольга Чемоданова пізніше прокоментувала цю травму: "Конвоїр на моніторі відеоспостереження ще тиждень тому побачив, як Северинець терся рукою об грати в камері. Дії були припинені міліціонером й викликали медпрацівника, тільки допомога не знадобилася".

"Будь-яку іншу інформацію слід розцінювати як хибну", - написала Чемоданова в телеграм-каналі МВС.

У чому звинувачують Северинця

Северинця звинувачують в участі у двох мітингах, в Мінську і Вітебську, де він, згідно з оголошеним протоколом, викрикував гасла: "Жыве Белорусь" ("Слава Білорусі"), "Сыходзь" ("Йди"), "Стоп тарган", "Свабоду палітвязням" ("Свободу політв’язням").

Політика затримали 7 червня після пікету зі збору підписів за висунення кандидатом на посаду президента (вибори в Білорусі призначені на 9 серпня) і він, відповідно до попереднього судового рішення, повинен відбути 75 діб адміністративного арешту.

У суді Павло Северинець заявив, що не розуміє, за що його судять, адже на нинішньому етапі виборчої кампанії пікети дозволені.

"Це привід дати ще 15, і ще 15, і ще 15 діб, щоб я не міг брати участь у виборчій кампанії, не був з сім’єю, все літо провів у карцері?" - запитав Северинець.

(Тут і далі слова Северинця - у перекладі з білоруської. Судове засідання, за клопотанням арештованого, велося білоруською мовою. - Ред).

"Нари в карцері відкидаються з 22-х вечора і до 6 години ранку. Карцер - бетонна кімната розміром 3 на 2 метри, сонця не видно, на прогулянки мене не виводять. Якщо ніч холодна, не спиш, а відтискаєшся від підоги, щоб не замерзнути", - розповів про умови утримання Северинець.

Так само, за його словами, відбуває адміністративний арешт й інша активістка Ольга Ніколайчик.

Павло Северинець неодноразово відбував багатодобові адміністративні арешти; двічі був у місцях обмеження волі за звинуваченням в організації акцій протесту проти висування у президенти Олександра Лукашенка. Після президентських виборів 2010 року його утримували у слідчому ізоляторі КДБ.

Затримання Бабарики

З початку виборчої кампанії в Білорусі десятки людей були затримані й арештовані за участь у вуличних акціях та "стрімах" з критикою білоруської влади.

За участь у пікетах з висунення кандидатів у президенти за останні півтора місяці (з 6 травня до 16 червня) засуджені 97 людей - загалом на 1246 діб адміністративного арешту; 105 людей оштрафовані на загальну суму близько 90 тисяч рублів (приблизно 40 тисяч доларів), повідомляє позбавлений реєстрації, але діючий в Білорусі правозахисний центр "Весна".

Правозахисники звертають увагу на повідомлення про погрози Світлані Тихановській, претендентці у кандидати на посаду президента Білорусі, переслідування членів її ініціативної групи, а також тиск на головного суперника Лукашенка на виборах Віктора Бабарику - у його колег, друзів і членів ініціативної групи провели обшуки.

Затримано 15 людей, їх звинувачують у фінансових зловживаннях у Белгазпромбанку, яким керував Бабарика.

Самого Бабарику 18 червня затримали разом з сином для надання свідчень.

Віктора Бабарику намагаються долучити до кримінальної справи про Белгазпромбанк - зокрема щодо звинувачень у відмиванні грошей та ухилянні від сплати податків.

Штаб зі збору підписів за висування Віктора Бабарики кандидатом у президенти повідомляє, що його балотування підтримали понад 400 тис. людей по всій країні.

Заяви правозахисників

Білоруські правозахисники заявляють, що дії влади - політично вмотивований тиск на претендентів на посаду президента.

Білоруський Гельсінський комітет і правозахисний центр "Весна" звернулися до Верховного комісара ООН з прав людини й кількох спеціальних тематичних доповідачів організації з проханням вжити заходів "для поліпшення ситуації з правами людини в Білорусі, а також проведенні чесних і справедливих виборів".

"Умови відбування покарання в мінському Центрі ізоляції правопорушників (ЦІП), де перебувають більшість заарештованих, можна кваліфікувати як жорстоке і нелюдське поводження, яке принижує гідність", - йдеться в заяві правозахисників.

"Відро з хлоркою на підлогу"

Активіст "Молодого Фронту" (організація, яка не має реєстрації в Білорусі) Максим Урбанович, який після адміністративного арешту вийшов з ЦІП 15 червня, заявив про залякування, шантаж та знущання в ізоляторі.

За його словами, щодня на підлогу камери виливали відро води з хлоркою і повідомляли заарештованим, що такі заходи - "через політичних затриманих".

Уже кілька тижнів у ЦІП не приймають передачі для арештованих.

Оголошення на дверях установи свідчить, що такий порядок ввели через епідеміологічну обстановку.

Ольга Северинець, дружина заарештованого опозиціонера Павла Северинця, просить про допомогу.

"У Павла забрали всі речі, зокрема зубну щітку, теплий одяг, засоби гігієни, і вже два рази відправляли в КПЗ, де дуже холодно. Паша просить, щоб передали передачу хоч якусь, а ми не можемо це зробити, тому що передачі не приймають. Я дуже прошу, якщо якось можна вплинути на те, що з ними там роблять, - допоможіть! А то його там вб’ють ", - написала жінка у Facebook

"Порушень не виявлено"

Речниця МВС Ольга Чемоданова каже, що розповіді заарештованих і їхніх родичів неправдиві.

А передачі не приймають "виключно через епідеміологічні заходи".

"Оскільки інформація (про умови утримання заарештованих. - Ред.) вже не перший день в соціальних мережах, керівництво Управління внутрішніх справ Мінміськвиконкому виїжджало в ЦІП. Перевірки проводили в усіх напрямках.. Жодних порушень не виявлено ", - запевнила пані Чемоданова 16 червня у коментарі виданню "Наша Нива".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.