Затримання бійців ПВК “Вагнера” у Білорусі. Маневр Лукашенка, чи російський сценарій?

Автор/джерело -  © Голос Америки 



Дата публiкацiї - 29.07.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4363

У Білорусі заявили про затримання бійців ПВК “Вагнера”, які, буцімто, прибули до країни для дестабілізації ситуації під час виборчої кампанії.

Правоохоронці повідомили ЗМІ, що загалом до країни прибуло понад 200 бойовиків, затримано 32. Влада оприлюднила списки затриманих. Експерти підтвердили, що у списку щонайменше деякі відомі як бійці ПВК "Вагнера". При цьому повідомляється, що люди, яких затримали носили однострої, жили групою, тощо.

Раніше президент Білорусі Александр Лукашенко говорив, що бойовики приватних військових компаній можуть бути використані для дестабілізації ситуації в Білорусі.

9-го серпня у Білорусі відбудуться президентські вибори. Їх наближення супроводжується значними протестами у країні. Влада переслідує опозиційних кандидатів.

Затримання бійців ПВК "Вагнера" активно коментують західні журналісти, експерти, оглядачі.

На можливі паралелі зі спробою державного перевороту у Чорногорії восени 2016-го року звертає увагу Александр Кларксон з Королівського коледжу Лондона.

"Якщо це правда, то це дуже схоже на те, що відбулось у Чорногорії", - пише Кларксон. Восени 2016-го року громадяни Сербії, Чорногорії і Росії змовились з метою відсторонення від влади прем’єр-міністра країни Джукановича. Як повідомляла "Європейська правда", Верховний суд Чорногорії довів підозру у тому, що росіяни готували зміну влади у цій державі з метою зупинення процесу євроатлантичної інтеграції Чорногорії.

Затримання прокоментував директор аналітичного центру Карнегі у Москві, Дмитро Тренін, відзначивши, що подібні дії завдають шкоди Росії.

"Якщо повідомлення правдиві, то це переходить будь-які рамки. Найгірший ворог Росії не зробив би гірше", - пише Тренін.

Між тим чимало оглядачів, ЗМІ ставлять під сумнів офіційну версію влади Білорусі.

Російська служба "Радіо Свобода" наприклад вважає, що затримані у Мінську люди, яких влада Білорусі називає "найманцями ПВК "Вагнера" прямували до Судану. Там звернули увагу, що на відео затримання помітна банкнота у 20 суданських франків та телефонна картка із зображенням мечеті Хатмія у місті Кассала.

Значна кількість оглядачів звернула увагу на повідомлення у Телеграм каналі WarGonzo, де повідомили, посилаючись на російські спцеслужби, що Мінськ мав роль перевалочного пункту для ПВК "Вагнера" звідки бійців перекидали до інших країн. Заявляється, що влада Білорусі була поінформована про схему на найвищому рівні.

Скептично до заяв влади Білорусі поставився Максим Сучков з російського МГІМО. "Звучить комічно та сюрреалістично, але схоже, вони серйозно", - пише Сучков.

"Не знаю, який тут план. Якщо він (Лукашенко - прим. ГА) прагне проштовхнути версію про "Вагнера" для Заходу, щоб його врятували від Путіна то це сюрреалізм (зважаючи на масові протести всередині країни), але як показав приклад Януковича, подібні люди вважають, що вони настільки розумні, що можуть всидіти одночасно на кількох стільцях, але зрештою усвідомлють, що це не так", - пише Сучков.

Жуналіст-розслідувач Хрісто Грозєв називає можливим, як варіант, що "вагнерівці" прибули до Білорусі для дестабілізації, так і те, що вони прямували до іншої країни.

"Обидва варіанти зараз видаються можливими. У "Вагнера" кажуть, що вони прямувались "кудись", Білорусь каже інше. Можливо Лукашенко просто перелякався, але я не можу уявити, щоб перевалочну базу у Білорусі не було узгоджено з ним", - твітує Грозєв відомий за розслідуваннями російських спецоперацій.

Напередодні виборів у Білорусі державні ЗМІ країни повідомляють, про буцімто високу підтримку президента Лукашенка.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.