“Хіба переможець виборів так себе поводить?” - коментатори про насильство у Білорусі

Автор/джерело -  © Голос Америки 



Дата публiкацiї - 13.08.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4368

Міжнародні організації, оглядачі, ЗМІ звертають увагу на насильство з боку державної влади проти протестувальників у Білорусі.

У той же час в уряді Білорусі повідомляють про координовані напади на правоохоронців, затримання координаторів протестів.

"Вибори у Білорусі не були ні чесними, ні справедливими. Замість скоювати насильницькі акти проти власних громадян, включно із арештами журналістів та активістів, уряд має розпочати діалог, щоб вирішити цю кризу”, - заявила Делія Феррейра, яка очолює напрямок боротьби із корупцією у міжнародній організації Transparency International.

"ЄС розглядають санкції через насильство після виборів у Білорусі. Поліцію звинувачено у "брутальності" після повідомлень про побиття правоохоронцями протестувальників та сутичок у Мінську", - повідомляють Бі-Бі-Сі.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявляє, що "демократичний світ має моральний обов’язок відреагувати на репресії проти людей у Білорусі". Лінкявічюс також наголошує на "необхідності генерувати потужну європейську відповідь, щоб добитись правосуддя щодо відповідальних за насильство".

Раніше США засудили насильство проти протестувальників та затримання прихильників опозиції.

10-го серпня високий представник ЄС з міжнародних справ та політики безпеки Жозеп Боррель назвав насильство з боку правоохоронців проти мирних протестувальників "непропорційним та неприйнятним".

У Мінську та інших містах Білорусі пройшла третя ніч протестів: демонстранти блокували рух, сигналили автомобілями і влаштовували марші. Однак, у порівнянні з двома попередніми ночами, число учасників акцій протесту скоротилася, повідомили інформагентства. Повідомляється, що ОМОН застосував проти демонстрантів гумові кулі, світлошумові гранати і кийки, зробивши численні затримання. Заяву про "вогонь на ураження" у відповідь на напад на правоохоронців зробили у МВД Білорусі.

"Наявні численні докази того, що поліція вчора використала бойові набої у Білорусі. Медики із різних міст повідомляють, що офіційна кількість постраждалих (250) може бути значно занижена", - твітує Франак Вячорка, аналітик Агенції США із глобальних медіа.

Повідомляється, що правоохоронці затримали тисячі учасників протестів.

Кадри насильства проти затриманих у Білорусі коментує Олівер Керрол, кореспондент британського видання The Independent.

"Нові жахливі кадри показують умови утримання (тортури) в’язнів у Мінську. Важко побачити, як після таких сцен Лукашенко може утримати якусь реальну підтримку. Хоча він зберігає досить міцний контроль над безпековим ядром - чого поки може бути достатньо", - твітує Керрол.

Між тим редакторська колонка The Washington Post вийшла під заголовком "У Білорусі знову вкрали майбутнє".

"Чи лідер, який легітимно отримав 80% на виборах повинен відключати Інтернет та вдаватись до кийків? Ні. Але так і зробив пан Лукашенко”, - відзначає колонка.

У виданні стверждують, що Лукашенко "пограбував виборців" і завершують матеріал словами про те, що "рано чи пізно вони (білоруси - прим. ГА) здобудуть світанок за який вони проголосували у 2020-му році".

Уряд Білорусі покладає відповідальність за назильство на провокаторів. Як повідомляє державна інформаційна агенція Білорусі "БелТА", протягом двох днів у країні відбулося 8 умисних наїздів на правоохоронців. "Правоохоронці називають це добре спланованою акцією", - повідомляє "БелТА". Державна інформаційна агенція також публікує заклики громадських лідерів до миру, порозуміння у суспільстві тощо.

Як повідомляє "Німецька хвиля", Міністерство внутрішніх справ Білорусі заявило про затримання "координаторів протестів". Один із затриманих, буцімто, віддавав накази із готелю.

10-го серпня міністр внутрішніх справ Білорусі заявив, що його відомство не допустить дестабілізації ситуації у країні.

"Очевидно, що організатори використовували людей як витратний матеріал, залучаючи до участі у незаконних масових заходах", - йдеться у його заяві.

За повідомленнями з місць, заклики опозиції до загального страйку привели до розрізнених невиходів на роботу. Доступ до Інтернету у великих містах був серйозно обмежений.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.