Наркоманія і чиновницький оптимізм

Автор/джерело -  © Дєло 



Дата публiкацiї - 7.11.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=458

Згідно даними Української національної обсерваторії по алкоголю і наркотикам, створеної Мінохоронздоров'я України, яка проводила опитування молоді, яка навчається в учбових закладах, дістати наркотичні речовини не становить особливих труднощів для широкого круга підлітків і молоді. За наслідками опитування серед 16-річних підлітків, 29% хлопців і 12% дівчат вживали наркотичні речовини.

За офіційною інформацією, в Україні близько 20 тис. наркозалежних, по неофіційній — більше 200 тис. Згідно даними Української національної обсерваторії по алкоголю і наркотикам, створеної Мінохоронздоров'я України, яка проводила опитування молоді, яка навчається в учбових закладах, дістати наркотичні речовини не становить особливих труднощів для широкого круга підлітків і молоді. За наслідками опитування серед 16-річних підлітків, 29% хлопців і 12% дівчат вживали наркотичні речовини, як правило марихуану або гашиш, хоч би один раз в житті. Основним мотивом першого «сеансу» підлітки називали «інтерес», 2% — оскільки «було нудно». Опитана молодь найпоширенішим джерелом отримання наркотиків називала найближче оточення — друзів і знайомих. Для міських підлітків вживання наркотиків характерніший, ніж для їх сільських ровесників. ...

За даними Міністерства охорони здоров'я, на початок 2006 року на наркологічному обліку в Україні знаходилися 116 988 осіб з наркотичними проблемами 84 325 з них знаходилися на диспансерному обліку, 32 663 перебували на профілактичному наркологічному обліку. І якщо в 1990 році, згідно офіційній статистиці, таких людей було порядка 20 тис. чоловік, то до 2005 року їх число збільшилося вчетверо — 84 325. Зараз на 100 тис. українців доводяться 248 наркозалежних. Більше всього їх в південно-східних областях — Дніпропетровською (13 446), Одеською (7 500), Донецькою (10 163) і в столиці — 9 097 осіб.
Але це офіційна статистика.

Альтернативні незалежні оцінки говорять, що насправді таких людей в Україні може бути від 200 тис. до напівмільйона чоловік. Одночасно простежується постійна тенденція до збільшення числа наркозалежних серед молоді і підлітків.

Загальний підхід

Представництво Європейської комісії в Україні разом з Фондом народонаселення ООН (ФНООН) у вересні 2006 року запустили цільову програму «Підтримка в створенні комплексної системи соціальних послуг для споживачів ін'єкційних наркотиків серед молоді». Проект розрахований на три роки, впродовж яких буде виділено 3 млн. євро на профілактику наркоманії і допомогу залежним людям.

Експерти прогнозують, що в цільову групу потраплять близько 50 тис. людей, що потребують допомоги.
За словами Світлани Толстоухової, директора Державної соціальної служби сім'ї, дітей і молоді, допомога необхідна не тільки фінансова, але і організаційна. На сьогоднішній день українська система боротьби з наркоманією налічує десятки різних організацій і фондів, але їх діяльність часто мало зв'язана між собою. В Україні функціонують 48 територіальних наркологічних установ, 25 з них — на обласному рівні; чотири наркологічні лікарні і 28 спеціальних амбулаторних наркологічних кабінетів для підлітків. Толстоухова сподівається, що єдина мережа установ, створення якої заплановане в програмі, Європейською комісією, що фінансується, і ФНООН, дозволить досягти ефективних результатів.

«Погано, що ми до цих пір не маємо міжгалузевої або міжвідомчої програми надання первинної і вторинної допомоги наркозалежним. Не позначений єдиний координатор. Як немає і єдиного національного підходу, відсутня первинна і вторинна профілактика. Доступ до багатьом послугам, як, наприклад, обміну шприцов, у багатьох обмежений. Допомога в рамках проекту направлена на розробку єдиних стандартів щодо надання допомоги наркоманам, яка повинна також включати системну і якісну освіту працівників соціальних служб, проведення наукових семінарів, тренінгів, покупку необхідного устаткування і широку інформаційну кампанію. Список послуг повинен бути стандартизований і відповідати європейським стандартам», — переконана Толстоухова.

Наркоманам допоможуть

На початок 2007 року буде створено більше 200 соціальних служб комплексній допомозі молодим наркоманам. Служби розміщуватимуться в окремих приміщеннях. Планується видання довідника по всіх службах на території України. Адреси і контакти нових служб будуть доступні в соціальних службах, також можливо буде знайти інформацію про них в міських виконкомах. Служби включатимуть весь комплекс соціальних послуг — консультації нарколога, гінеколога, юриста, первинну медичну допомогу, створення груп самодопомоги.

Акцент ставитиметься не тільки на стаціонарному лікуванні, але також на оперативних виїздах мобільних груп соцработников, індивідуальній і груповій роботі з членами сімей, близькими наркоманів. Подібні центри комплексної допомоги наркозалежним українцям вже діють в Києві на вул. Довженко, 2 і вул. Новодарніцкой, 13.

В рамках освітніх програм вже підготовлено більше 400 професіоналів і близько 800 волонтерів. Центри соціальної допомоги налічують більше семи тисяч співробітників, по суті, створений великий резерв соціальних працівників. В цілому на створення нових служб в 2006 році з бюджету була виділена субвенція у розмірі 9 млн. грн. У проекті бюджету наступного року не передбачена субвенція, тому грант у розмірі 3 млн. євро від Єврокомісії і ФНООН, ймовірно, буде основним джерелом фінансування.

Обережний в своїх прогнозах щодо подальших результатів проекту координатор програм ФНООН в Україні Борис Ворник: «Немає сенсу створювати мережі соціальних послуг для споживачів наркотиків серед молоді без системи первинної профілактики. Оскільки виходить, що ми лікуємо тільки наслідки — а необхідна первинна профілактика. Молодь не вірить дорослим, і так було століттями. І інформування про наркоманію, її профілактика повинні проходити за принципом «рівний — рівному». Одним семінаром не обійдешся, потрібно працювати з думками, змінювати поведінку».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.