Плата за громадянство

Автор/джерело -  © Олександр Доронін 



Дата публiкацiї - 7.11.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=459

В Україні знову поміняють паспорти. І хтось знову на цьому заробить.

Кабінет Міністрів Віктора Януковича відрізняється від попередніх українських урядів масштабністю проектів. Якщо раніше злиття державного і приватного капіталу на побутовому рівні відбувалося майже непомітно для громадян, осідаючи лише на банківських рахунках і в кишенях державних мужів, то нинішня ініціатива Кабміну виглядає масштабно.

Мова йде про законопроект Кабінету Міністрів «Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України», направленому до Верховної Ради.

Згідно з проектом, пропонується ввести новий перелік документів, які засвідчуватимуть особу і громадянство України.

Тепер пропонується ввести посвідчення громадянина України, свідоцтво про належність до громадянства України, паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажа, посвідчення особи на повернення до України.

Міністерство юстиції, яке ініціювало такий законопроект, вважає, що тепер основним документом громадянина України має бути не паспорт, а посвідчення громадянина України.

Логіка Мін’юсту дивовижна: змінити всю паспортну систему країни треба тільки тому, що першим значенням етимології слова «паспорт» є «пропуск у порт». Згідно ж із загальноєвропейською практикою, паспортом є документ для поїздок за кордон. Ініціатива Мін’юсту є прямим запозиченням зарубіжної практики. Так, наприклад, у Німеччині діє посвідчення громадянина, яке є основним документом.

Проте в Україні, згідно із законопроектом, пропонується вносити до посвідчення громадянина України таку інформацію про особу, як прізвище, ім’я, по батькові; дата і місце народження; стать; громадянство; сімейний стан; місце мешкання (перебування); особливі відмітки з питань реалізації окремих прав. Показово, що до документа, який називається «Посвідчення громадянина України», вноситься графа «громадянство». Але найдивовижніше в цьому документі – графа «термін дії». Напевно, за задумом уряду, громадянам необхідно буде регулярно міняти посвідчення, щоб не втратити громадянство, або ж вносити плату у вигляді держмита. Поки що залишається загадкою, чи втрачає людина громадянство України по закінченні терміну дії документа.

Також загадковим видається документ, що називається «Свідоцтво про належність до громадянства України». За задумом Мін’юсту, такий документ видаватиметься особам до 16 років. Проте видається, що така ініціатива Кабміну входить у конфлікт з чинною Конституцією України. Адже на сьогодні в Україні діє право вільного вибору громадянства після досягнення встановленого законодавством віку. Кабмін же пропонує ввести «право крові», згідно з яким дитина автоматично отримує громадянство батьків. Але при цьому документ, як говориться в законопроекті, є основним документом, що засвідчує особу людини, котра не досягла 16-річного віку, а отже – дублює Свідоцтво про народження. Згідно ж зі статтею 19 законопроекту, такий документ особам до 7 років видаватиметься на строк до 3 років, що знову вимагатиме заміни Свідоцтва по закінченні строку його дії.

В цілому, як бачимо, особливої різниці в документах, окрім заміни закордонного паспорта на паспорт і паспорта на посвідчення громадянина, немає. Змінилися лише назви документів, хоча загальна концепція системи документів, що засвідчують особу, залишилася та сама.

Єдиною відмінністю нових документів, що засвідчують особу, від нинішнього паспорта є те, що вони друкуватимуться українською мовою. Ключовою зміною стає необхідність продовжувати документи з абсолютно незрозумілим поясненням наслідків їх непродовження і можливістю втрати громадянства, що протизаконно як таке.

Звичайно, Мін’юст обґрунтовує таку ініціативу європейськими стандартами, на які орієнтована Україна. Проте насправді підґрунтя законопроекту може бути банальнішим.

Сьогодні в Україні живе близько 48 мільйонів осіб.

Собівартість нинішнього паспорта громадянина України становить близько 1,5 долара. Якщо ж уряд надумає зробити біометричні паспорти, до яких заносилися б відбитки пальців та інші дані, то собівартість складе близько 12 євро. В сумі, шляхом нехитрих підрахунків ми отримаємо 52 – 72 мільйони доларів або 576 мільйонів євро (якщо введуть біометричні паспорти). Погодьтеся, цілком пристойна сума для вимивання з Держбюджету на рахунки підприємств, які здійснюватимуть друк документів нового зразка.

Також треба враховувати, що виготовлення документів – справа не одноразова, у зв’язку з чим державне замовлення буде постійним. Крім того, закордонні паспорти проходять іншу систему реєстрації, ніж чинні сьогодні в Україні внутрішні паспорти, а тому не можна виключати і те, що до всього задуму Мін’юсту необхідно буде додати і заміну закордонних паспортів.

Безумовно, багато хто пам’ятає, на скільки затягнувся процес заміни паспортів радянського зразка. Якщо взяти до уваги, що Кабмін вирішив, судячи з усього, провести заміну всіх документів, що засвідчують особу, то неважко уявити собі хаос, який пануватиме в країні в ході такого обміну.

Але пікантною деталлю є те, що документ вступить в силу з 1 січня 2008 року. При цьому перехідними положеннями законопроекту визначено, що видані до набуття чинності закону документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України, будуть дійсними впродовж термінів, визначених нормативно-правовими актами, відповідно до яких вони були видані, або до визнання їх недійсними, але не пізніше 1 січня 2015 року. Таким чином, Кабінет Міністрів готує прекрасний майданчик, на якому в 2009 році президентські вибори пройдуть за новою схемою голосування мінімум за двома документами. Плутанина, що пануватиме під час зміни документів, очевидно, дасть можливість реалізувати різні схеми, які можуть використовуватися для голосування «мертвих душ».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.