Питна вода отруєна!

Автор/джерело -  © Севастопольська газета 



Дата публiкацiї - 9.11.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=462

Отруєно джерело водопостачання Севастополя.

Ранок 9 листопада. м. Севастополь.

Ранок 9 листопада в Севастополі почався з НП: крупна аварія на водоводі. Городяни дзвонили один одному попередити, що воду з крана пити не можна, і чомусь посилалися при цьому на військових. Нібито інформація йде від Чорноморського Флоту: у 4 ранки моряків підняли по тривозі.
З відкриттям магазинів бутильованная вода була розкуплена вся. Потім населення ромело мінеральну. У чергах говорили про диверсію, про те що у водосховищі в Байдарськой долині потрапили отруйливі речовини: чи то бензол, чи то ДДТ. До того ж, телефонограмою, розісланою по військових частинах, наказано готовий сніданок - знищити, воду не можна не тільки пити, але навіть умиватися.

Повідомлення МНС по радіо і місцевому телебаченню про те, що із-за сильних дощів очисні споруди не витримали навантаження і воду в крані можна використовувати лише для технічних потреб, населення не заспокоїло, а тільки додало приводів для чуток. Відразу ж в чергах знайшлися ті, у яких “вчора племінник попив води, а сьогодні - вже в реанімації”. Прислухавшись до свого організму, більшість севастопольців знайшли у себе головний біль, розлад шлунку, ломоту в суглобах і т.д. А повідомлення про те, що будівлі міської Ради і Ленінської райадміністрації заміновані тільки сприяли розповсюдженню паніки.

“Сьогодні в три години ночі при аналізі відібраних проб води виявилось, що в ній перевищений зміст шкідливих речовин. Яких саме — поки невідомо”, — повідомив співробітник управління по надзвичайних ситуаціях Віталій Гузь. Через це було припинено водозабір. За даними головного інженера ГКП “Севміськводоканал” Миколи Перегуди, вода в Чернореченському водосховищі забруднилася із-за дощів й паводків, причому забруднення настільки сильне, що з ним не можуть впоратися очисні споруди.

Міськдержадміністрація настроєна оптимістичніше: У“ водопровід потрапили стоки з отрутохімікатами з довколишніх полів, але джерело зараження вже локалізоване, і до вечора севастопільці отримають якісну воду”, — повідомили в управлінні у справах преси СМДА. Дивно, на довколишніх полях в Байдарськой долині, вже років 10, ніхто нічим землю не удобряє.

У офіційній заяві міській адміністрації говориться, що причиною НП стало забруднення 227 тисяч кубометрів води в ставку-накопичувачі, розташованому в районі села Орлине. Поки не вдалося встановити, чим забруднена вода: міська СЕС визначити джерело забруднення не може, тому проби води відправлені до Києва, а до Севастополя, з Вінниці їде спеціальна мобільна лабораторія. Як можливі причини забруднення води в ставку, через який здійснюється водопостачання Севастополя, названо попадання у водоймище мінеральних добрив або каналізаційних стоків з села Орлине.

Зараз вода із ставка-накопичувача скинута, фахівці займаються промивкою дна.

Створений оперативний штаб для ліквідації наслідків НП. За оптимістичним прогнозом, водопостачання в Севастополі може бути відновлене вже сьогодні до вечора, по песимістичному — днів через три.

За даними міської прокуратури, забруднення води невстановленими речовинами на території гідровузла №3 ГКП “Севміськводоканал” відбулося вчора близько десяти вечора.

За цим фактом севастопольською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушена кримінальна справа у зв'язку з порушенням правил охорони вод, яке спричинило забруднення поверхневих джерел питних вод. Проводиться досудове слідство.

Як повідомили лікарі центральної станції швидкої допомоги, з ранку багато хто дзвонить, скаржачись на нудоту і блювоту після пиття водопровідної води. “Але отруєння — це не остаточний діагноз, — сумнівається старший лікар “швидкої”. — Такі симптоми бувають і при гіпертонічному кризі”.

Із 10 листопада, в міських школах і університетах заняття відміняються “у зв'язку з обмеженим запасом води для технічних потреб”, повідомив заступник начальника управління освіти Віктор Корнієц. За його словами, в учбових установах Північної сторони, Качи, Андрєєвки, Любімовки і школі-інтернаті №5 уроки не припиняться, оскільки ці райони харчуються водою з Вілінського водоводу. Будуть закриті й дитячі сади.

Злякавшись, що залишаться без води і їжі, городяни кинулися розкуповувати хліб, молоко і соки. Але, як повідомляє оперативний черговий управління по НС, хлібозавод і всі пекарні міста забезпечені водою в повному об'сязі, так що зупинки роботи, а значить і дефіциту хліба, в місті не буде. Підвезення питної води до житлових будинків організоване не буде, повідомив начальник управління по НС Мирослав Сагайдак. За його словами людям вистачить бутилированної і набраної з джерел води.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.