Народження нової коаліції?

Автор/джерело -  © Андрій Косовський 



Дата публiкацiї - 29.11.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=494

Комуністи, здається, готуються на вихід.

Ось вже два дні в парламенті проходять вельми цікаві голосування щодо вельми актуальних питань. Проте в цих голосуваннях цікава навіть не так суть, як формат їх підтримки з боку депутатських фракцій.

Нагадаємо, що вчора парламент підтримав «Закон про Голодомор». Ухвалення його стало можливим через злагоджене голосування «за» «Нашої України», БЮТ і СПУ. Загальна кількість відданих за законопроект голосів склала 233. «Регіони» виглядали засмученими. Ще б – соратники по коаліції об’єдналися зі своїми старими бойовими товаришами. Комуністи ж взагалі навіть нагадали Олександру Морозу, яка коаліція «рухала» його на спікера.

Сьогодні Верховна Рада підтримала «за основу» «Проект Закону про орієнтовний перелік об’єктів державної власності, які підлягають приватизації в 2007 році». Документ, правда, пройшов через сесійний зал, так би мовити, «впритул». 228 народних обранців проголосували «за». Привертає увагу, що не підтримали проект комуністи. Проте голосів «Регіонів», соціалістів, кількох депутатів, що прилучилися, з інших фракцій і чотирьох позафракційних вистачило для ухвалення рішення.

Ці два голосування наочно показали тенденції, які визначатимуть життя «під куполом» найближчим часом. По-перше, соціалісти вже отримали і мають намір активно використовувати на практиці горезвісну «золоту акцію» при голосуваннях. Це, в свою чергу, призведе до ускладнення взаємин СПУ з «Регіонами», а також збільшить вплив партії і фракції на корпоративні розклади у владі. Звичайно, самостійна гра дуже небезпечна в нових умовах, але соціалістам в нинішній ситуації залишається лише одне – атакувати і намагатися не перетворитися на філію «біло-блакитних». Інакше вони будуть зім’яті могутнім урядово-коаліційним катком.

 

По-друге, в парламенті «де-факто» народилася нова коаліція у складі двох фракцій «Партія регіонів» - СПУ спільно з частиною позафракційних і депутатів від БЮТ і «Нашої України». Більш того, навіть оперативний аналіз поіменного голосування показує, що новий альянс має в запасі ще мінімум чотири голоси (два з «Партії регіонів» і близько двох з БЮТ, де голосували не всі депутати, що «співчувають» коаліції).

Тобто у «Регіонів» відпала практична необхідність спиратися на комуністів. Це у свою чергу означає бонуси в іміджевому плані, а також «зайві» місця в уряді. Звичайно, соціалісти з їх двоякою позицією аж надто ненадійні союзники, і поки що від послуг КПУ «Партія регіонів» не відмовиться. Але це не означає, що в майбутньому, коли «перебіжчиків» з «Нашої України» і БЮТ стане більше, а соціалісти будуть міцно «підвішені» за бізнес-схеми в уряді, комуністів не попросять на вихід. Формальний привід може знайтися достатньо швидко – той же вступ України в СОТ або якийсь хід в зовнішній політиці.

По-третє, самі комуністи почнуть активно «грати» в самостійність. Вже сьогодні депутатами від КПУ в інформаційний простір «закидаються» месиджі щодо можливого виходу з коаліції. Дійсно, гарний відхід з «вічно антинародної» української влади був би хороший для даної політичної сили в іміджевому плані. Комуністам практично нікого втрачати у виконавчій владі. Призначення за їх квотою Юрія Мельника вже й так принесло їм все, що могло принести. Подібний вірогідний відхід не означає припинення співпраці з коаліцією.

Просто КПУ зможе знову грати в свою улюблену опозиційну гру, за попередніми домовленостями голосами підтримуючи те, що потрібно. Тобто комуністи надалі зможуть виконувати роль своєрідної «страховки» для «Регіонів» на випадок, якщо соціалісти вкотре вирішать підтримати опозиційний табір.

Повномасштабне переформатування парламентських розкладів може відбутися вже до весни наступного року. Причому нові альянси можуть серйозно відгукнутися не тільки у Верховній Раді, але й перенестися на всі політико-економічні процеси.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.