Отруєння Гайдара, Литвиненка та загибель Політковської можуть мати спільне коріння

Автор/джерело -  © Алла Лазарєва, ІМІ 



Дата публiкацiї - 4.12.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=506

Полоній таки був російським, і отруїли їм не лише Маріо Скарамеллу, але й члена родини колишнього спецслужбівця.

Розсідування про отруєння колишнього російського агента Литвиненка здобуло в п”ятницю іншого формату, коли відразу декілька британських джерел оголосили, що Скарамелла також має в своєму тілі “суттєву кількість полонію 210”. Імоворіно, що полоній 210 – дуже потужна отрута – спричинив 23 листопада 2006 року загибель Литвиненка, який розірвав стосунки з російськими спецслужбами в 1998 році. Один з членів родини загиблого також здобув опромінення, але вміст радіоактивного елементу не є небезпечним.

Мережа. Перед тим, як у свою чергу потрапити до лікарні, Маріо Скарамелла повідомив, що він розповів Литвиненку інформацію про вбивство Анни Політковської. Скарамелла є таємничою особистістю, він має репутацію гарного знавця системи російської рорзвідки, але невідомо, на кого працює він сам. Інші британські джерела повідомили в п'ятницю, що полоній таки надійшов з Росії: нібито його було доставлено літаком до Лондону 25 жовтня.

Ця інформація підсилює підозри щодо команди трьох таємничих “російських бізнесменів”, котрі перебували в Лондоні в районі 1 листопада. Всі троє є випусниками одного й того ж московського вищого військового училиша, спеціалісти з питань безпеки. Вони пояснили, що прибули до Лондону з дружинами та дітьмми подивитися футбольний матч, але також на швидкоруч бучилися з Литвиненком після його зустрічі з Скарамеллою. Британська поліція також виявила полоній у готельних номерах, в яких зупинялися росіяни. По поверненні додому три росіянини надали інтерв'ю радіостанції “Ехо Москви”, де повідомили дивні алібі.

Андрєй Луговой – схоже за все, керівник цієї групи, заявив, що налагодив контакт із Литвиненком, бо той мав його познайомити з британськими підприємцями, котрі хочуть працювати на російському ринку. “Він супроводжував мене на зустрічі з уими підприємцями, бо сподівався в таккий спосіб заробити гроші,” – пояснив Луговой, колишній кегебіст та нинішній бізнесмен. Знаючи, наскільки Литвиненка ненавиділи в Росії, було б насправді дивним для “серйозного” британського бізнесу намагатись вкорінитися на ринку за допомогою такого посередника. Два інші підозрювані, – Дмітрій Ковтун та В'ячеслав Соколенко, - які також бачилися з Литвиненком, представляються як “консультанти” та власник кількох “підприємств з безпеки”. Перший пояснив, що сподівався скористатися з “контактів” Литвиненка з “потужними підприємствами”, другий переконував аудиторію, ніби прїхав виключно заради футбольного матчу.

Змова. Луговой знав Литвиненка з 1996 року, коли обидвоє оберталися в орбіті олігарха Бориса Березовського. Після вітечі Литвиненка в Лондон, в 2000 році, “контакт загубився та не відновлювався аж до минулого року”, - розповів Луговой. Тим часом він сам потрапив за грати за спробу організувати втечу одного з керівників “Аерофлоту”, якого звинувачували в фінансових махінаціях. Лугового звільнили раптово, що дозволяє підозрювати змову з спецслужбами. Інша деталь його біографії виглядає ще підозрілішою: Луговой є старим знайомим колишнього прем”єра Єгора Гайдара, який пережив цього тижня замах через отруєння. В 1992-1993 році Луговой керував службою особистої охорони пана Гайдара.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.