Доступне житло. “Тут” і “там”

Автор/джерело -  © Валерій КОЛОСЮК, «Аратта-Україна» 



Дата публiкацiї - 4.12.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=507

Кабінет міністрів вирішив перестрибнути досягення житлової політики Радянського Союзу. Європа нервово курить осторонь. Таких “прогресивних” досягнень не може навіть уявити не те що жоден європейський уряд, а й пересічний громадянин-виборець.

А ви отримали в 2000 році тут квартиру?

“Фігвам” – українською “не холопське це діло мати доступне житло”

Всі ми пам’ятаємо лозунг часів “розвинутого соціалізму”: кожній радянській сім’ї – окрему квартиру до 2000 року. Ті часи минули, але уряд Януковича вирішив продовжити благородну справу радянського керівництва – робити все можливе, щоб власне житло лишалося примарною мрією пересічного громадянина.

В кінці грудня Кабмін запровадив єдину компенсацію кредитної ставки банків за молодіжними кредитами незалежно від кількості дітей та обмежив дію таких кредитів п’ятьма роками.

Про це йдеться в Постанові Кабміну №1651 "Про внесення змін до Порядку часткової компенсації процентної ставки кредитів комерційних банків молодим родинам і громадянам на будівництво та купівлю житла" від 29 листопада поточного року.

"Часткова компенсація визначається розміром однієї облікової ставки Національного банку, що діє в день укладання кредитного договору", — зазначено в Постанові.

Раніше часткову компенсацію у розмірі однієї облікової ставки НБУ могла отримати сім’я, у якої немає дітей або одна дитина, 1,5 дисконтної ставки — для тих, у кого двоє дітей, подвійної дисконтної ставки — троє і більше дітей. Додатково в розмірі половини облікової ставки — для кандидата, який потребує поліпшення житлових умов.

Молодіжні кредити надаватимуть лише на 5 років. Раніше, в редакції Постанови про порядок надання часткової компенсації, термін не обмежували, і компенсація надавалася протягом усього терміну дії кредитної угоди.

“Eigenheimzulage” - німецькою “дотація на будівництво або покупку житла”

 

Так живе Європа...

Німеччина – одна з країн Європейської спільноти, куди наш “антикризовий” уряд вперто крокувати не бажає. Чим ще можна пояснити антисоціальну політику “універсального” уряду Януковича (у порівнянні з соціальною політикою Німеччини), як не жагою красти ще більше. На відміну від “капіталістичного і загниваючого Заходу”, де, окрім компенсації жертвам нацизму у роки Другої світової війни, існує ще й програма підтримки розвитку сім’ї.

Її сенс полягає в наступному: держава виділяє гроші для допомоги особам, що купили або побудували житло для власного проживання. Закон, що регулює встановлення розмірів цих дотацій, був прийнятий в кінці 1996 року і називається “Eigenheimzulagegesetz”. Згідно цього закону, платник податків із доходом, що не перевищує ліміт (81 807 ? для одинаків і 163 614 ? для одружених; для кожної дитини, що проживає з батьками цей граничний дохід збільшується на 30 678 ?), може розраховувати на фінансову підтримку держави. Цим правом може скористатися кожний, але один раз в житті (парадокс, - але це означає також, що подружжя в певних випадках може отримати таку дотацію двічі).

При купівлі або будівництві нової квартири чи будинку “Eigenheimzulage” нараховується з розрахунку 5% від вартості покупки / будівництва, але не більш 2556 ?. Для житла на вторинному ринку (старше 2 років) “Eigenheimzulage” нараховується з розрахунку 2,5% і не перевищує 1278 ? на рік.

Окрім дотації “Eigenheimzulage” в обох випадках нараховується також дотація на дітей “Kinderzulage”. Розмір Kinderzulage складає 1278 ? на кожну дитину ( у тому числі і прийомну) і є постійним в обох випадках.

“Eigenheimzulage” виплачуються впродовж восьми років з моменту заселення в куплену / побудовану квартиру, щорічно і однаковими частинами. Першу частину Ви отримуєте за місяць, після позитивного рішення фінансового відомства. Всі подальші виплати здійснюються до 15 березня кожного року.

Для сім'ї з 4 осіб, що купує / що будує нову квартиру, це означає наступне: “Eigenheimzulage”: 2556 ? x 8 років = 20 448 ? “Kinderzulage”: (1278 ? + 1278 ?) x 8 років = 20 448 ?.

Разом дотація на будівництво або покупку житла складає: 40 896 Євро.

У будь-якому випадку, це - істотна допомога (а точніше, подарунок) сім`ї від держави. З урахуванням середньої вартості.

Окрім того, держава виплачує окрему дотацію на дітей – “Kindergeld”. На першу дитину з перших трьох вона складає 154 ? на місяць, на 4-ту дитину і всі наступні по 179 ? на місяць. Що, для наведеного вище прикладу, складає додаткову допомогу від держави у розмірі 1 848 ? + 1848 ? = 3 696 ? на рік.

Умовно, стандартна схема придбання власного житла в Німеччині має наступний вигляд: для отримання кредиту ви повинні мати 20% власних коштів. Середня вартість стандартного будинку для сім’ї із 4 осіб (це 150-200 кв. м) – 400 тисяч євро. Кредит видається банком терміном на 20 років під 5%. Отже, ви маєте сплатити за житло власних 80 000 ?. Інші 320 000 ? вам надасть банк (з поверненням впродовж 20 років), якому вам необхідно буде сплатити 160 667 ? загальної суми відсотків по кредиту.

Якщо співставити схему державної допомоги “Eigenheimzulage”, то четверту частину відсотків по кредиту за вас сплачує держава (без урахування окремої дотації на дітей).

На жаль, порівняти німецькі схеми з українським сьогоденням і “світлим майбутнім”, куди з упевненістю камікадзе прямує уряд проФФесіоналів, не є можливим – цифри вийдут абсолютно не реальними для середньостатистичної української сім’ї... Якщо вона, звісно, не наближена до державного “корита”...

Наприклад, відсоткові ставки на іпотечні кредити українських банків складають 12-14%, а додаткові витрати часто-густо сягають п’яти відсотків від суми кредиту, що в перекладі доступною мовою означає: якщо ви бажаєте придбати нову квартиру, сукупний доход вашої сім`ї має бути не менше 25 000 гривень на місяць. Хоча б перші три роки...

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.