Орест Субтельний: “Ющенко наробив помилок, але в історію ввійде”

Автор/джерело -  © Світлана СЛАБІНСЬКА, «Газета по-українськи» 



Дата публiкацiї - 13.12.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=522

Професор Йоркського університету в Канаді Орест Субтельний, 65 років, вважає, що варто переписати історію перших років незалежності, а протистояння Президента і прем’єра шкодить державності.

Орест Субтельний: “Канадійські українці чітко знають, хто такий Янукович, а хто — Ющенко”

- Якою ви, як історик, бачите українську сучасність?

— Сьогодні варто переписати історію перших років незалежності. Бо стільки всього спливло на поверхню. Писати сучасну українську історію загалом дуже важко. Майже всі політичні лідери України — популісти. До людей зараз доходить лише частина правди. Вони не знають, хто про що і з ким домовляється. Усе вирішують в кулуарах. Основне ж від народу приховують.

- Помаранчеву революцію можна вважати історичною подією?

— Справжня історична подія викликає вибух у суспільстві, і потім не зникає, залишає по собі глибокий слід. Революція була саме такою. Вона назавжди змінила світогляд українців. Так, сьогодні є розчарування помаранчевими лідерами, проте шлях змін — незворотний.

Та поки що не можна оцінювати революцію в підручниках з історії. Бо ще неможливо передбачити, як вона вплине на майбутнє. Треба зачекати.

- Як ви сприйняли визнання Верховної Радою Голодомору геноцидом українського народу?

— Український парламент нарешті це зробив. Бо як це так: інші країни визнали Голодомор геноцидом, а Україна — ні? Рано чи пізно українська влада все одно мусила прийняти таке рішення.

- Як сприймає останні політичні події в Україні діаспора в Канаді?

— Там дуже розчаровані Віктором Ющенком як лідером нації. Зникло піднесення, що було під час революції. Та загалом діаспора досі ставиться до президента позитивно. Бачить суттєві помилки, але переживає за долю країни. Перші десять років української незалежності побоювалися повернення комунізму. Тепер бояться, що занадто багато часу заберуть реформи. Сподівалися, що завдяки революції Україна швидко піде вперед. Сьогодні надію на це втрачено.

Проте діаспора в Канаді не заглиблюється надто в українські події. Їй байдуже, яка зараз республіка — парламентсько-президентська чи навпаки. Канадійські українці просто чітко знають, хто такий Янукович, а хто — Ющенко. Вони за Ющенка, навіть тепер.

- Як сприймають те, що Президент і прем’єр не можуть поділити булаву?

— Це справжня проблема для України. Державність утвердилася остаточно, але таке-от протистояння їй шкодить. Проте в будь-якому разі майбутнє України є цивілізованим. Вороття назад немає. Уже вкорінюється європейський спосіб життя. І не конче Україні вступати в Європейський Союз. Вона ж не Словаччина, Естонія чи Латвія. Використовуючи всі наявні ресурси та потенціал, українська держава може розвинутися і без ЄС. Треба взяти Західну Європу за взірець та поступово самій досягти такого рівня.

- Але дехто з українських істориків порівнює сучасну політичну ситуацію з епохою Руїни...

— Я проти таких історичних паралелей. Для України зараз починається абсолютно новий, не схожий на попередні історичний етап. Ми вже незалежні. Другої Руїни не станеться.

Є люди, які наробили помилок. Проте Віктор Ющенко ввійде в історію як символ помаранчевої революції. Так само, як Лех Валенса в Польщі став символом “Солідарності”, антикомунізму. Хоч як провідники ідей і той, і другий були невдалими.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.