“Зважимося на брудершафт”. Фільми, без яких не приходить Новий рік

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна» 



Дата публiкацiї - 25.12.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=547

“Головна прикраса новорічного столу - це телевізор”, прояснив усім телеглядачам житель Простоквашино листоноша Пєчкін.

Зараз вже складно уявити, як зустрічали Новий рік наші бабусі й дідусі без традиційного набору новорічних комедій, настільки увійшло до звички, накриваючи святковий стіл, включати телевізор і дивитися “Іронію долі, або З легкою парою!”, “Чародіїв”, “Карнавальну ніч”...

Свої традиційно зимові, святкові фільми є і за кордоном. У США безумовний лідер - комедія “Один удома” і два її продовження; фільм про “нещасного”, але вельми войовничого хлопчика, який з підозрілою регулярністю залишається наодинці удома в Різдво. Успішна боротьба дитини з двома квартирними злодіями подарувала виконавцеві головної ролі Макколею Калкіну усесвітню славу.

 

Проте, "Іронією долі" англомовного світу все-таки варто назвати фільм “Це прекрасне життя” 1946 року, режисера Френка Капра. Картина висувалася на премію “Оскар” за 5 номінаціями, зокрема, за кращий фільм, актора, режисера, також отримала премію “Золотий Глобус” за кращу режисуру. Цей же фільм переміг в голосуванні на найкращий різдвяний поцілунок у фіналі, коли герой Джеймса Стюарта зворушливо возз’єднувався з сім’єю на Різдво.

Французький різдвяно-новорічний символ із недавнього часу – “Таксі-3”, який і знімали саме до свят 2003 року. Мабуть, основна його чеснота полягає у великій кількості снігу в кадрі, що, до речі, зовсім не є характерним для Франції.

Жоден Новий рік у Чехії не обходиться без фільму “Три горішки для Попелюшки”. Вацлав Ворлічек зняв чарівну казку, яка також стала символом свята, а з радянських картин найбільш новорічною була визнана “Морозко”. Або “Мразік”, по-чешськи.

 

У Росії до кожного Нового року з’являється відразу декілька нових фільмів-казок. Щодо недавніх картин, мабуть, скласти конкуренцію класиці можуть декілька: “Операція “З Новим роком!”, фантасгармонія про теплу компашку, яка зустрічає Новий рік у хірургічному відділенні лікарні на чолі з генералом в особі Олексія Булдакова і цілої обойми акторів, задіяних режисером Олександром Рогожкіним в своїх комедіях про особливості національного відпочинку; “Сирота казанська” з чарівною зустріччю молодої жінки і її трьох батьків в особах Валентина Гафта, Олега Табакова і Льва Дурова; “Бідна Саша”, що вирішила пограбувати банк своєї мами і заодно влаштувала її особисте щастя; “Француз”, про російську попелюшку-перекладачку Ганну, що познайомилася по листуванню із справжнім французьким бароном; “Приходь на мене подивитися”, про дивне щастя, що падає на голову немолодим вже героям Ірини Купченко і Олега Янковського. І, звичайно, все це під Новий рік, коли відбуваються чудеса.

І все-таки, не дивлячись на появу багатьох гідних новорічних фільмів, уявити Новий Рік без класики неможливо: редакція РІА “Новості” визначила п’ять найулюбленіших святкових картин.

 

5. “Джентльмени удачі”. Дія фільму хоч і не пов’язана безпосередньо зі святом, відбувається, проте, саме в кінці грудня – на початку січня.

Найвідоміші цитати:

- Цей Василь Алібабаєвич... ця нехороша людина... мені батарею на ноги гинула, падлюка!;
- Дівчина, а дівчина, а як вас звуть? - Таня. - А мене Федя. - Ну і дурепа;
- Ей, громадянина! Ти туди не ходи, - ти сюди ходи. А то сніг довбешка потрапить - зовсім мертвий будеш...;
- Хто ж його посадить, він же пам’ятник!;
- Слухайте... Стули пельку, будь ласка!;
- Все. Кіна не буде... Електрика скінчилася.


4. “Старий новий рік”, сатирична комедія про дві сім’ї - представників інтелігенції і представників робочого класу. При всіх відмінностях у них є одна схожість - і Петро Полуорлов, і Петро Сєбєйкін незадоволені життям і вирішують напередодні старого нового року корінним чином змінити своє життя.

Найвідоміші цитати:

- Довго не прийду, три дні не прийду;
- Ми, старі працівники культури, пам’ятаємо, які були булочки;
- Не нервуйте дівчинку;
- З дієза на бемоль, з бемоля на дієз;
- Собитієв у людей, собитієв...


3. “Карнавальна ніч”, фільм-експеримент, сценарій якого, як не дивно, не зміг зацікавити нікого протягом декількох років. Перша художня картина Ельдара Рязанова.

Найвідоміші цитати:

- Лектор готовий? - Лектор давно готовий;
- Є установка весело зустріти Новий рік;
- Сторонню Бабу-Ягу брати не будемо, - виховаємо у своєму колективі;
- Доповідач зробить доповідь, коротенько так, - хвилин на сорок...;
- Є життя на Марсі, чи немає життя на Марсі, - це науці невідомо.


2. “Чародії”, незвичайно чарівний фільм, який незмінно показують напередодні Нового року. По розповідях акторів у всіх залишилися незабутні спогади: наприклад, Еммануїл Віторган не може пробачити Михайлу Свєтіну того, що дубль сцени, де Хома Бриль катається на Коврові, знімався незліченну кількість разів.

Найвідоміші цитати:

- Головне - щоб костюмчик сидів!
- Тут були люди, і я їх знайду;
- Хто так будує?!
- Або уб’ється, або покалічиться;
- Він пройдисвіт, і ноги у нього криві!
- Йди, а то розвію за вітром!


1. Безумовно, лідером новорічних рейтингів є “Іронія долі, або З легкою парою”. У році, що йде, фільм святкував свій ювілей, крім того, готується продовження “Іронія долі, або З легкою парою-2”.

Найвідоміші цитати:

- У неї чарівне ім’я - Надія... – А головне – рідке;
- Вони обидва – можуть!;
- Підемо простим і логічним шляхом. - Підемо разом;
- Ну що ви мене весь час упускаєте?!
- Іполит, ну який же ви тупий!
- Що ви мене поливаєте?!! Я ж не клумба!..
- А у вас черевички на тонкій підошві;
- Тепленька пішла...;
- Яка гидота, ця ваша заливна риба;

 

Редакція “Аратти” вирішила розширити цей перелік двома фільмами на українську тематику. Один із них – фільм-казка, інший – новорічний мюзикл. Вони мають однакову назву – “Вечори на хуторі поблизу Диканьки” і обидва створені за мотивами повісті Миколи Гоголя “Ніч перед Різдвом”. Саме вони можуть нагадати нам як святкували наші бабусі з дідусями новорічні та різдвяні свята.

Перший фільм – режисера Олександра Роу з незабутніми - Георгієм Мілляром, Олександром Хвилею, Миколою Яковченко, Олександром Мартінсоном...

Наводити цитати з безсмертного твору Миколи Гоголя, ми думаємо, не варто.

 

Другий - музичний фільм українського режисера Семена Горова на музику Костянтина Меладзе. Головні ролі виконали відомі естрадні зірки та актори – Олег Скрипка, Ані Лорак, Філіп Кіркоров, Лоліта, Віктор Степанов, Анатолій Дьяченко, Андрій Данилко, гурт “ВІА Гра”, Олександр Пономарьов, Ольга Сумська.

Найвідоміші цитати:

- А я що, - як дурень тверезий сидіти буду?!;
- Це ми – шанувальники твоєї творчості! - Які ще шанувальники... Невже свататися?;
- Нині це називається контракт. Нині без контракту – ніяк!;
- Оксана... монамур...;
- Хто там мою доню обидив? – Вашу доню бог розумом обидив...



А давайте зважимося на брудершафт. А потім заспіваємо:

Ми не янголи святі, але струни золоті
У душах не мовчать.
Про кохання і вогонь, що бажаємо його
Співає нам печаль.
Доля згадує про нас
І на скронях сивина, неначе білий сніг.
І віків старовина, наче пісня неземна
Приходить уві сні.


 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.