Благонадійність майбутнього чоловіка можна визначити за декілька секунд

Автор/джерело -  © Костянтин Попадьїн, “Елементи”  



Дата публiкацiї - 27.12.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=553

На які ознаки звертають увагу дівчата під час вибору партнера? З еволюційної точки зору найбільш важливими є його здоров'я, яке визначається якістю його генів, і його готовність до турботи про потомство. Але як оцінити ці важливі характеристики заздалегідь?

Самці достатньо лише поглянути в обличчя самця, щоб оцінити його основні характеристики

Недавні роботи переконливо показують, що дівчата здатні розрахувати ці ознаки, дивлячись всього декілька секунд на фотографію обличчя хлопця.

Самки, вибираючи собі партнера, повинні орієнтуватися на якість його генів. Згідно теорії гандікапу, інформативним мірилом якості генома може бути тільки та ознака, яка шкідлива для виживання. Чим сильніше виражена така шкідлива ознака, тим якісніші гени носія даної ознаки. Наприклад, серед павичів тільки самець із якісними генами зможе дожити до статевозрілості з довгим хвостом, який заважає йому відлітати від хижаків. Таким чином, вибір довгохвостого самця гарантуватиме високий рівень якості генів. Такі ознаки, як роги, яскраве забарвлення опіріння, гучні пісні, роблять самців помітнішими і більш уразливими для хижаків, тому всі ці ознаки є маркером якості генів.

Саме по собі слово гандікап означає фізичний або розумовий недолік, що заважає життю. Звідси і спортивний термін "гандікап" - вид змагань, коли слабкішому гравцеві надається якась перевага перед сильнішим. Наприклад, на перегонах до коня-фаворита прив'язують додаткову вагу, щоб вирівняти його шанси перемоги з рештою коней. У шахах досвідчений гравець починає партію без декількох фігур (дає фору), що є гандікапом для нього. Ідею гандікапу використовував і Демосфен, коли вчився говорити з камінчиками в роті, щоб, виплюнувши їх, стати великим оратором.

Який же гандікап у самців Homo sapiens? Щоб відповісти на це питання, британські учені показували дівчатам фотографії молодих людей, серед яких дівчата повинні були вибрати найбільш уподобаних їм. Тут я пропоную повторити цей експеримент і всім читачкам вибрати один із двох рядів, представлених нижче на фотографії, - нижній або верхній. Не варто бентежитися, що всі особи чимось схожі, - припустимо, всі вони брати. Для чистоти експерименту не продовжуйте читання цієї статті до тих пір, поки не визначитеся зі своїм вибором. Отже, - нижній ряд або верхній?

 


 

Я поздоровляю 90% читачок із правильним вибором: у молодих людей з нижнього ряду повинно бути менше шкідливих мутацій, і більшості дівчат саме вони здалися привабливішими. Що в них особливого? Вони виглядають більш мужньо, у них ширші скули, тобто вони більш маскулинне (від лат. masculinus - "чоловічий"). Усі 6 представлених фотографій отримано в результаті комп'ютерної обробки однієї справжньої фотографії. В нижньому ряду трьома різними способами збільшена маскулинність (мужоподібність), а на верхньому - фемінинність (жіночоподібність, від лат. femina - "жінка").

Отже, експеримент показує, що мужоподібні чоловіки мають якісніші гени. Чому? За розвиток вторинних статевих ознак, так само як і за ступінь маскулинності у мужчин, відповідає гормон тестостерон. Якщо підвищена концентрація цього гормону збільшує привабливість для протилежної статі, то, згідно концепції гандікапу, високий рівень тестостерону повинен бути шкідливим для мужчин. Справді, підвищений рівень тестостерону надає іммунознижуючий ефект, роблячи мужчину більш уразливим до багатьох інфекцій. Проте, не дивлячись на цей ефект, мужчини з високим рівнем тестостерону здоровіші.

Ситуація здається парадоксальною, але насправді повністю відповідає концепції гандікапу - як і у випадку з хвостом павича, приниження рівня свого імунного захисту можуть дозволити собі лише ті мужчини, у яких імунний захист дуже високий через якісні гени. Мужчини з неякісними генами не зможуть винести негативний ефект високого рівня тестостерону і будуть елімінуватися в процесі еволюції, що приведе до того, що неякісні гени будуть зв'язані тільки з низьким рівнем тестостерону.

А що, коли мужчина з якісними генами знизить свій рівень тестостерону? Тоді він володітиме прекрасним здоров'ям, проте це не збільшить число його дітей, оскільки такий мужчина (із низьким рівнем тестостерону) не буде в належній мірі привабливий для протилежної статі. Отже, виходить, що вигідно витрачати трохи здоров'я (збільшуючи рівень тестостерону) на рекламу своїх генів, чим бути дуже здоровим, але без реклами.

На що ще, крім якості генів, звертають увагу дівчата при виборі свого партнера? На відміну від більшості тварин, мужчини, як правило, вносять певний внесок до турботи про своє потомство. Якщо можна було б заздалегідь оцінити, наскільки добре буде чоловік піклуватися про своїх дітей, то це була б дуже цінна інформація для дівчат. Чи володіє жіночий рід здатністю оцінювати потенційні батьківські якості мужчини?

Щоб відповісти на це питання учені з каліфорнійського університету сфотографували декілька мужчин і провели з ними психологічний тест, метою якого було виявити, наскільки сильно вони хочуть мати дітей. Передбачалося, що якщо мужчина хоче завести дитину, то і піклуватися про неї він буде добре. Також у цих мужчин був узятий аналіз на рівень тестостерону. Потім їхні фотографії показали дівчатам, які оцінювали кожне фото за двома параметрами: чи хоче цей чоловік мати дітей і наскільки він привабливий. Парадоксально, але факт: дівчата дуже добре вгадували бажання мужчини завести дитину! А привабливість мужчин добре корелювала з рівнем тестостерону. Ось тільки між собою ці дві ознаки, на жаль, пов'язані зворотною залежністю.

Отже, дівчатам необхідно оптимізувати вибір партнера за двома параметрами - за якістю генів і за батьківськими якостями. Проте це не просто, оскільки дані ознаки пов'язані одна з одною негативно - чим кращі гени (вище рівень тестостерону), тим гірша турбота про потомство, і навпаки. Іншими словами, завести дітей часто хочуть більш жіночоподібні мужчин, а ось якісні гени у мужоподібних. Що ж робити? Звернемося знову за допомогою до еволюції.

У наступному експерименті учених з каліфорнійського університету попросили дівчат охарактеризувати кожне фото ще за двома параметрами: привабливість з погляду короткострокового романтичного партнера й привабливість із погляду довгострокового романтичного партнера. Напевно, ви вже здогадалися, що на роль короткострокових партнерів вибиралися більш маскулинні мужчини (тобто з якіснішими генами), а ось на роль хороших довгострокових партнерів частіше вибиралися мужчини, охочі завести дитину (нагадаю, що справжні бажання мужчин дівчата не знали - вони дивилися тільки на їхні обличчя на фотографії).

Більш того, в ще не опублікованій роботі показано, що жіночі переваги кардинальним чином змінюються протягом менструального циклу - маскулинні мужчини здаються привабливішими у стадії овуляції, коли є вірогідність запліднення яйцеклітини, а в частину циклу, що залишилася, привабливішими здаються феміноподібні мужчини, більш відповідні для виховання дітей.

Отже, дивлячись на фотографію обличчя хлопця всього декілька секунд, дівчата здатні оцінити його ключові характеристики. А що, якщо вони ще зустрінуться і поговорять кілька хвилин? Напевно, після цього для слабкої статі ніяких невирішених питань не залишиться.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.