Ви ще маєте житло? Держава йде до вас!

Автор/джерело -  © Андрій Косовський, ProUA 



Дата публiкацiї - 19.01.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=582

Примара податків ходить по країні - річний податок на квартиру, скажімо, вартістю в 220 000 доларів складе 11 000 гривень.

- Кому там платити податок?

Варто було Віктору Ющенку в грудні цього року заявити про те, що він «великий прихильник введення податку на нерухомість і віднесення його до місцевих податків», як депутати від «Нашої України» внесли відповідні законопроекти. Авторів двоє – Сергій Бичков і Володимир Стретович. Законопроектів також два – «Про податок на майно юридичних осіб» і «Про податок на майно фізичних осіб». Тобто, після ухвалення даних документів ображатись не буде ніхто. Тому що платити будуть всі.

Коротко про запропоновані нововведення для юросіб. Автори законопроекту пропонують включити в об’єкти оподаткування всю нерухомість та інші основні і невиробничі фонди, зокрема майно, яке передане в тимчасове користування. Базою оподаткування встановлена середньорічна балансова вартість майна. Податковий період складає квартал для нерезидентів і рік для резидентів України. Ну а сам податок складає 1,5% від бази оподаткування і платиться до загальнодержавного бюджету.

Фізособам «пощастило» не менше. На відміну від гучного законопроекту Цушка, автори вирішили не встановлювати мінімальну планку вартості. Тобто платити будуть всі без винятку: і бабуся в Тернопільській області з загальною ринковою вартістю житла в 500 доларів, і мільйонер з Києва. Однак в нинішньому варіанті законопроекту нарешті виписаний достатньо свідомий диференційований підхід до ставки податку.

 

Ринкова вартість майна

Ставка податку

До 100 тис. грн.  до 0,05 %
Від 100 до 400 тис. грн. від 0,05 до 0,2 %
Від 400 до 1000 тис. грн.  від 0,2 до 0,5 % 
Понад 1 000 тис. грн.  від 0,5 до 1,0 %

 

Власнику цього “маєтку” теж платитиме податок

Як і в минулому проекті, від сплати податку не звільнятимуться пенсіонери. Пільги будуть надані лише різним категоріям інвалідів, чорнобильцям, ветеранам і т.п. Причому звільнятися від сплати податку дані категорії населення будуть лише в тому разі, якщо вартість їх майна складе не більше 400 тис. гривень. Тобто, на практиці, пільговик платитиме податок на нерухомість, якщо в його володінні знаходиться однокімнатна квартира десь на Оболоні. В цілому ж розцінки виглядатимуть приблизно таким чином.

Власник халупи, скажімо, десь на Черкащині, вартістю в 3 000 доларів щорічно буде зобов’язаний заплатити максимально 7,5 гривень. Житель райцентру з двокімнатною квартирою вартістю в 30 000 доларів – максимально 300 гривень. Киянин, що володіє двокімнатною квартирою вартістю 120 000 доларів, – максимально 3000 гривень.

Ну а хто має пристойнішу квартиру ближче до центру, скажімо, вартістю в 220 000 доларів, платитиме 11 000 гривень. Податок платиться щороку, не пізніше за 11 березня і йде до місцевих бюджетів, нинішній рівень наповнення яких бажає бути кращим. Його введення торкнеться також і тих, хто свого житла не має. Адже компенсувати фінансові втрати власники квартир, що здають житло в оренду, будуть за рахунок орендарів.

В цілому, законопроект для фізосіб, не дивлячись на майбутні очевидні фінансові проблеми більшості платників, поки що являє собою один з найбільш соцорієнтованих із запропонованих варіантів і може бути підтриманий депутатським корпусом і підписаний Президентом. Адже «регіонали» навряд чи будуть проти. Уряд планував ввести податок на нерухомість, правда, з 2009 року, а не з 2008, як пропонують Бичков із Стретовичем. Проте навряд чи парламент встоїть перед спокусою ввести новий податок і наповнити хоч чимось місцеві бюджети. Адже до виборів ще далеко, а значить, населення ще не перетворилося на електорат і час подачок і соціальних подарунків поки що не настав.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.