Кредит на житло вчителям і лікарям не світить

Автор/джерело -  © Ольга МЕДВЕДЄВА, Yтро.ua 



Дата публiкацiї - 26.01.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=596

Кредити на житло здаються нині все більш і більш доступними. Дійсно, – та чого там, – згідно з рекламою, досить зайти на 5 хвилин в банк, підписати папери і можна святкувати новосілля. Проте, насправді, люди, яким дійсно потрібний кредит, ніколи його не отримають.

Ідеальний портрет сучасного позичальника приблизно такий: людина віком від 25 до 40 років, з вищою освітою, сім'єю, дітьми, перспективною професією і стажем на останньому місці роботи не менше півтора роки, що має у власності квартиру, дачу, машину і акції-облігації, що приносять додатковий прибуток. Ви впізнали себе? У такому разі ласкаво просимо в банк. Утім, якщо ви впізнали себе, навряд чи вам буде потрібно кредит.

Виявляється, у банкірів існує загальноприйнятий і відомий в професійному середовищі список небажаних професій. Отже, спершу – перелік "безнадійних" посад:

– Всі співробітники державних структур/організацій, які одержують альтернативний дохід, а також особи, наближені до державних структур, які надають послуги, виконання яких залежить від наявності зв'язків.

– Засновники, топ-менеджери і співробітники, що відповідають за формування ідеології громадських організацій з навколополітичною або релігійною діяльністю.

– Роздрібні торговці продуктами харчування, одягом та іншими товарами народного споживання на ринках, а також власники подібного "бізнесу", не підтвердженого офіційними документами, дрібні гуртовики будь-якого товару з оборотом до 10 000$ на місяць.

– Працівники ресторанного і грального бізнесу – офіціанти, бармени, кухарі (окрім шеф – кухарів, які можуть документально підтвердити рівень кваліфікації), співробітники казино низького рівня за ієрархічними сходами грального закладу, інші категорії обслуговуючого персоналу.

– Працівники будівельної сфери (дрібні компанії, що займаються ремонтом квартир офісів, будівництвом дач) – засновники (у випадку відсутності управлінської бухгалтерії, офісу, складу), виконроби, робочі будівельних спеціальностей;

– Лікарі, вчителі, художники, танцюристи, дизайнери (окрім випадків непрямого підтвердження доходів: рекомендаційні листи, оренда офісів, діючі контракти). Виняток – широко відомі своєю діяльністю потенційні позичальники.

– Співробітники компаній, діяльність яких будується за принципом мережевого маркетингу – незалежно від рангу в структурі компанії.

– Водії, охоронці, прибиральники, робочі.

Утім, деякі банкіри ще більше розширили "чорний список". Туди потрапили також всі види робіт, пов'язані з небезпекою для життя, – охорона, міліція та інші. Дуже неохоче внаслідок небезпечної роботи кредитують інкасаторів – за статистикою, у них дуже висока смертність. Також багато банків не люблять юристів – це складні клієнти, є побоювання, що свої професійні навички людина пустить на тяжбу з банком. Практично неможливо отримати кредит фрілансерам, що живуть на гонорари: їхні заробітки хоч і великі, але нестабільні, і банки вважають за краще не ризикувати.

Природно, просто заявити, що банк не приймає заявки від людей таких-то професій, неможливо – рівність прав закріплена в Конституції. Так само як і не можна відсікати і деякі інші категорії. Наприклад, якщо людина мала судимість, але вона знята – згідно з законом вважається, що її вже немає. Але деякі банки все одно не хочуть працювати з такою категорією позичальників. А як мотивувати відмову? Це простіше простого. У банку є скоринг – система анкетування, де за відповіді претендентам нараховуються бали. Система закрита, тобто перевірити, за які відповіді що нараховувалося і скільки саме балів треба було набрати, клієнт не може. "Не пройшов скоринг" – і вся розмова...

Утім, на запитання про "чорний список" банкіри відповідають ухильно, мовляв, це не "остаточний вердикт", а всього лише загальні рекомендації. Але, проте, кожній розсудливій людині зрозуміло, що вчитель середньої школи в 90% випадків – неплатоспроможний, оскільки навіть не може подолати бар'єр входу в іпотеку. Ось і виходить, що на ділі кредитування доступне вельми обмеженому прошарку населення. Але навіть якщо потенційний позичальник працює в крупній компанії, оформлений за всіма нормативами і має солідний дохід, все одно немає гарантії на те, що він отримає кредит. Банк ретельно перевірятиме отриману інформацію: його співробітник поїде на місце роботи клієнта, поговорить з його працедавцями і керівництвом. Крім того, аналізуватиметься місце компанії на ринку – не виключено, що хорошу кар'єру чоловік робить у фірмі, яка скоро розвалиться. Отакий собі старший помічник капітана на "Титаніку"...

Одним словом, іпотека нагадує айсберг – існує видима всім надводна частина, але велика частина прихована від сторонніх очей.

Від “Аратти”. Як бачимо, деклароване “покращення життя вже сьогодні” так і лишилося видатною проФФесійною мильною булькою. Адже перерахований “чорний список” небажених клієнтів - це на 90 відсотків ті, хто періодично навідується до виборчих дільниць і щось там вкидають у скриньки, віддаючи свої голоси за достойних “слуг народу”, з надією на поліпшення свого життя. Хоча б у досяжному “завтра”...

Під час Помаранчевої революції на Майдан вишли саме ці небажані клієнти банків. Не прихильники чи противники того або іншого кандидата, а саме ті, хто бажав достойного існування для себе і своєї родини.

Можновладцям варто було б замислитися над цим...

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.