Британські слідчі переконані - Литвиненка вбили на замовлення російського уряду

Автор/джерело -  © ВВС 



Дата публiкацiї - 27.01.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=600

Слідчі Скотланд-ярду мають достатньо доказів для судового позову про екстрадицію підозрюваного в умисном вбивстві Литвиненка. Головним підозрюваним є колишній (чи офіцер діючного резерву- “Аратта”) співробітник ФСБ, бізнесмен Андрій Луговий. Британська сторона впевнена, що до вбивства причетний російський уряд.

Слідча справа по вбивству Олександра Литвиненка найближчим часом буде направлена Скотленд-ярдом в судові органи.

Про це пише “Guardian” з посиланням на представника уряду.

За даними газети, в справі міститься достатньо доказів щодо Андрія Лугового, щоб Королівська прокурорська служба розглянула питання про необхідність запиту на його екстрадицію.

Британський уряд, пише газета, готується до подальшого похолодання у відносинах з Москвою, яке вважають неминучим наслідком такого клопотання.

Запит може бути зроблений вже в лютому, і урядовці упевнені в тому, що натомість Кремль зажадає екстрадиції Бориса Березовського, якому гарантований політичний притулок в Британії.

Скотленд-ярд відмовляється від коментарів в зв'язку в цією справою і не повідомляє, якими конкретно докази має в своєму розпорядженні проти Лугового. Не ясно також, визначений чи ні мотив злочину.

Сам Андрій Луговий, пише Guardian, неодноразово відкидав звинувачення у вбивстві. Він заявив газеті: "Я не винен. Я не маю ніякого відношення до вбивства Літвіненко".

Всі спроби екстрадиції Лугового, пише газета, упруться в російську Конституцію, що гарантує захист своїм громадянам від насильницького видворення з країни.

Але представники британського уряду, додає “Guardian”, говорять, що їх російські колеги вже натякали їм: вони готові укласти угоду про обмін, якщо натомість буде виданий Березовський.

Проте Березовського не можна примусити покинути Британію, оскільки британський суд ухвалив, що звинувачення проти нього політично вмотивовані і що в Росії йому не буде гарантовано справедливого судового розгляду.

 

Урядовці говорять, що стикаються з труднощами в спілкуванні з своїми російськими колегами, коли намагаються пояснити їм, що суд в Британії абсолютно незалежний і що Березовського неможливо вислати до Росії після того, як суд ухвалив рішення в його користь.

В результаті, як пише “Guardian”, в уряді росте стурбованість можливим дипломатичним конфліктом і його економічними наслідками.

Прямі інвестиції британського бізнесу в Росії в 2005 році склали майже 2 млрд. фунтів стерлінгів, а експорт наблизився до 3 млрд. (4 і 6 млрд. доларів відповідно).

У подібних випадках Кремль регулярно застосовував економічні важелі в дипломатичних конфліктах.

“Guardian” згадує недавні конфлікти Москви з Києвом і Мінськом, в результаті яких було припинено постачання енергоносіїв до Європи, а також проекту "Сахалін-2", в якому англо-голландская Shell була вимушена поступитися і зменшити свою частку на користь "Газпрому", і тиску на “British Petroleum” з метою примусити її відмовитися від частини своєї частки в спільному підприємстві ТНК-BP.

Тим часом органи охорони здоров'я повідомили, що 129 осіб у Британії отримали різні ступені ураження плутонієм-210, використаним для вбивства Літвіненка. У 13 випадках у медиків є побоювання у зв'язку з можливими захворюваннями, які можуть з'явитися в довгостроковій перспективі.

Сліди зараження, пише Guardian, знайдені в 20 місцях Лондона. Деякі з них як і раніше, ще закриті для публіки.

 

Головний підозрюваний у справі Андрій Луговий

Тим часом, пан Луговой заявив Бі-Бі-Сі, що він не читав статті в п'ятничному числі газети “Гардіан” про те, що Скотланд Ярд буцімто зібрав зібрав достатньо доказів, аби притягти його до суду в Британії.

Досі він наполегливо спростував будь-яку причетність до вбивства. У п'ятницю він відмовився коментувати можливість екстрадиції до Британії чи можливість його обміну на опального російського олігарха Бориса Березовського.

Матеріали по справі Литвиненка ще не передані до британської прокуратури, а тільки вона може ухвалювати рішення щодо вимоги про екстрадицію.

Останні звинувачення з Лондона спонукали пана Лугового ще раз заговорити у засобах інформації після тижнів мовчанки.

Однак сказав він небагато, лише відмовився коментувати можливість своєї екстрадиції Британії та свого обміну на опонента президента Путіна, Бориса Березовського, який живе в екзилі в Лондоні.

Пан Луговой заявив, що він перебуває на відпочинку. Минулого місяця в одній із московських лікарень його перевіряли на радіаційне зараження. Його перебування в лікарні співпало з прибуттям до Москви британських слідчих, які розслідують убивство Литвиненка.

Втім, посланці Скотланд Ярду таки зустрілися з ним двічі, коли російські офіційні представники допитали його від їхнього імені. Пан Луговой і ще одна людина, Дмітрій Ковтун, є основними дійовими особами в британському розслідуванні через те, що вони зустрічалися з паном Литвиненком в одному з лондонських готелів в день, коли його, як вважають, отруїли полонієм 210.

Зараженими поліонієм виявилися також вісім співробітників готелю і ще один гість. Агентство новин Інтерфакс цитує одне з джерел у російській Генеральній прокуратурі, яке заявило, що екстрадиція громадян Росії суперечить її Конституції.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.