Столичні ЖЕКи тишком повернули старі тарифи

Автор/джерело -  © Максим Камєнев 



Дата публiкацiї - 30.01.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=606

Як стало відомо Київська міська адміністрація негласно доручила ЖЕКам збирати плату за комунпослуги за старими тарифами, бо причиною тому — масові неплатежі.

«До мене в квартиру в суботу вранці постукала двірничка і поцікавилася, чи платив я за комунпослуги по нових тарифах. Я відповів, що поки -ні. У відповідь жінка запропонувала внести правки до квитанції з новими тарифами і сплатити по старих ставках», — розповів киянин. Того ж дня йому принесли виправлені платіжку, скріплену печаткою ЖЕКу і написом «виправленому вірити». Ми поцікавилися, що примусило керівництво Києва позадкувати в питанні введення нових тарифів.

Керівник ЖЕКу №1008 столиці, який обслуговує у тому числі і будинок вищезазначеного киянина, проведення «операцій» з мешканцями начисто заперечує. «Я не хочу розмовляти, такого немає», — сказала начальник. У інших ЖЕКах столиці також заперечують можливість компромісу і обіцяють стояти до останнього. Бухгалтер ЖЕКу №512 Світлана завірила, що не має права вносити зміни до квитанцій з оплати послуг ЖКХ. «Ми не маємо права такого робити. Я можу замінити квитанцію, якщо мешканець її втратив, але там все однаково стоятиме сума оплати по нових тарифах. Мені відомо, що відділення Ощадбанку можуть приймати платежі за старими тарифами, але ми такого не робимо», — розповіла вона.

За словами бухгалтера, попри масове оформлення киянами субсидій, відсоток оплати в порівнянні з іншими місяцями, залишається на надзвичайно низькому рівні — 15-20%.

План звалився

Згодні на те, щоб кияни заплатили хоч би по старих тарифах, і в «Київводоканалі». За словами прес-секретаря підприємства Ірини Ханущак, «Київводоканал» згоден, щоб кияни заплатили хоч би за старими розцінками. Причина прозаїчна — немає грошей. «Точно сказати складно, на сьогоднішній день підприємство отримало приблизно на 40% менше коштів, ніж минулого місяця. Зараз виникло питання, як виплатити зарплату співробітникам», — сказала Ханущак.

Зменшення надходжень від плати киян по нових тарифах констатують і в Київському обласному управлінні Ощадбанку, на рахунки якого поступає 64% від плати киян за комунпослуги. Директор управління Леонід Савіченко вважає, що цього місяця надходження від плати за послуги ЖКХ складуть пприблизно 60 млн. грн. «За станом на 26 січня кияни заплатили 50 млн. грн., до кінця місяця ми чекаємо надходження ще 7-10 млн. грн.», — сказав Савіченко. За його словами, за грудень-листопад 2006 року жителі столиці заплатили відповідно 66 і 68 млн. грн. «По наших підрахунках, якби кияни заплатили по нових тарифах, то навіть з урахуванням субсидій ми отримали б 180 млн. грн.», — резюмував Савіченко.

Позиція опозиції

Голова постійної комісії Київради по житлово-комунальних питаннях, депутат від БЮТ Олександр Клюс підтверджує наявність негласних домовленостей між Київською державною адміністрацією і керівниками ЖЕКів. «К мені також звертаються люди з «переробленими» квитанціями. Це свідчить про те, що, оскільки кияни майже не платять по нових тарифах, а розраховуватися з комунальними підприємствами якось треба, було придумано переробити квитанції», — сказав Клюс. Він запевняє — кияни повинні платити тільки по старих тарифах, оскільки вони на сьогоднішній день є дійсними. «Ми проаналізували багато документів, зокрема заяви міністра юстиції Лавриновича, і пришли до висновку, що з юридичного боку, на сьогоднішній день в Києві залишаються дійсними старі тарифи. Оскільки їх ніхто не скасовував», — поділився міркуваннями Клюс.

Юрист Тетяна Монтян, яка судиться з своїм ЖЕКом вже близько трьох років, вважає, що кияни взагалі не повинні платити. «З юридичного боку, квитанції не мають ніякої цінності, оскільки що старі, що нові тарифи значно перевищують витрати на комунальні послуги. Населенню ніхто не говорить, за що конкретно вони платять і скільки окремо йде грошей на конкретну послугу ЖКХ», — сказала Монтян.

Залягли на дно

У самій КГГА заперечують існування «виправлених» квитанцій. Проте ніхто конкретно не побажав прокоментувати цю ситуацію. Зокрема начальник головного управління житлового господарства Микола Стороженко весь день був зайнятий. За словами його секретаря, ніхто крім Стороженка, не володіє такою інформацією.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.