Замість яєць – дошкульні плакати...

Автор/джерело -  © Леся ФЕДІВ, “Високий замок”  



Дата публiкацiї - 1.02.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=610

Ще удосвіта Львів зарябів людьми у помаранчевих камізельках. Усі комунальники – від двірників до начальників жеків – вичищали Львів перед візитом прем’єра Віктора Януковича.

У палаці Потоцьких зустрічали оплесками, на вулиці кричали “Ганьба!”.

Як їм це вдалося – окрема тема розмови. Зрештою, Віктор Федорович не мав нагоди пройтися вулицями Львова. Чи не єдина його піша прогулянка – 10 метрів від авто до пікетувальників, які зібралися біля Львівської обласної державної адміністрації.

Бажання провести акції під час візиту Віктора Януковича виявили чимало організацій. Однак замість восьми пікетів вдалося провести лише один. Біля ЛОДА зібралося зо дві сотні представників ВО “Свобода”, БЮТ, КУНу, а також представники Львівської обласної лікарні відновного лікування. Кількість учасників акції дуже умовна, бо з ними змішалися десятки міліціонерів та охоронців у цивільному. Правоохоронці ретельно перевіряли вміст сумок пікетувальників – жодне яйце не вдалося б пронести непомітно...

Пікетувальники тримали в руках гасла: “Янукович, запрошуємо на полювання. ВО “Свобода”, “Янукович, проживи на мою пенсію”, “ЄС – так! НАТО – так! Януковичу – не так!”, “Янукович, Путін послав до Львова?”. Демонстранти скандували: “Бандитам – тюрми!”, “Ганьба п’ятій колоні – Регіонам України!”, “Януковичу, Олійнику – ганьба!”.

Зустріч Віктора Януковича з господарським активом області була основною подією його візиту і єдиним з проанонсованих заходів. Та й то до самого ранку не було офіційної інформації про перебування прем’єра. Кажуть, до пізньої ночі радник прем’єра Ганна Герман особисто вносила корективи в програму. Думаємо, що найбільшу несподіванку вона зробила керівництву заводу ЛОРТА, яке дізналося про приїзд високого гостя буквально напередодні. А от керівництву Львівського заводу комунального транспорту, який готувався зустріти Януковича, не пощастило – Ганні Герман ЛАЗ не дуже до душі...

Ні на ЛОРТА, ні на інший захід – зустріч з творчою інтелігенцією Львова – більшість ЗМІ не пустили. Львівські журналісти не пам’ятають більш “секретного” візиту, ніж цей. Щоб почути-побачити прем’єра, доводилося долати кілька міліцейських кордонів. І навіть на нараді слухати виступи в сусідній кімнатці за дверима.

Наступним пунктом перебування прем’єра був палац Потоцьких. Творча еліта, з якою зустрічався в палаці Віктор Янукович, зустрічала прем’єра оплесками і стоячи. Кажуть, що перелік діячів культури затверджували в Києві, тому й не дивно, що серед діячів опинився колишній керівник податкової адміністрації Львівщини Мирослав Хом’як, соратник Сергія Медведчука, – його представили “меценатом культури”. Зате, як стало відомо “ВЗ”, серед запрошених не було Ігоря Кожана, директора Національного музею у Львові, Романа Чмелика, директора Музею етнографії і художнього промислу НАН України, та інших людей, які, без сумніву, є елітою Львова.

За словами директора Національного драматичного академічного театру ім. Марії Заньковецької Андрія Мацяка, на зустрічі була десь сотня осіб, однак багатьох людей він не знає в обличчя.

У палаці Потоцьких було заплановано виступи мера Львова Андрія Садового та Андрія Мацяка, однак не обійшлося без експромту. Один із учасників зустрічі дорвався до трибуни, аби прочитати кілька поетичних рядків, інший – закликав до “єднання двох берегів Дніпра”.

Тему “єднання” вирішив поексплуатувати і сам прем’єр – під час наради в ЛОДА. “Я був у Львові як голова обласної адміністрації і не відчував розбіжностей між сходом і заходом України, про які говорили політики. Люди всюди мріяли про краще життя”, – сказав він.

Разом із Януковичем до Львова приїхали віце-прем’єри Володимир Радченко, Володимир Рибак та інші урядовці. Цікаво, що, окрім одіозного Мирослава Хом’яка, також з’явився на очі львів’ян ще один кучмівський кадр – Михайло Курочка, який працював начальником Управління міліції міста Львова.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.