Українці й влада: що думають одні про інших?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 8.02.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=625

Український народ й українська влада. Нібито, вони мають становти єдине ціле - українську націю, українську державу. Проте, насправді, в житті все інакше... Наприклад, у сприйнятті народних обранців..

Гості Свободи: народні депутати України Ярослав Сухий (Партія Регіонів) та Володимир Яворівський (БЮТ). З ними спілкуються Юлія Жмакіна, Кирило Булкін.

Кирило Булкін: Українці й влада. Що думають одні про інших? Чи взаємні їхні почуття? Чи правда, що люди втомилися від політичних сварок, і від цієї втоми стрімко падає довіра до політиків? Чи все ж хтось примудряється вигравати і на руїнах?

Володимир Яворівський: Ви сказали і точно сказали, що народ стомився від політики, він збайдужів до неї.

Я абсолютно переконаний в тому, що народ збайдужів і стомився від поганої політики, а не від доброї політики. Я б дуже хотів,щоб український звичайний обиватель стомився від доброї української політики, так як стомилися від неї американці, як стомилися німці.

Юлія Жмакіна: Пане Яворівський, а БЮТ і Ви, як Ви гадаєте, ви несете відповідальність за це зниження довіри?

Володимир Яворівський: Я про все зараз скажу, пані Юлю. Не забігайте вперед. Дайте мені можливість сформулювати свою думку.

Я маю на увазі, де люди навіть не знають дуже часто, хто там є президент, міністр який там і таке інше.

Через те, я хочу сказати, ми сьогодні просто демонструємо всі: і опозиція, і особливо влада — просто демонструємо погану політику, політику аморальну, ретрополітику, я б сказав. Звідси і втома. Ось і все. Через те нам треба запропонувати нову, свіжу, добру політику, гуманну, прозору, зрозумілу.

Але, вибачайте мені, коли повертаються на посади ті, кого вчора, власне кажучи, Майдан вимів мітлою з посад, як тріумфатори сюди, то хто від такої політики може мати насолоду.

Кирило Булкін: Чому народ розчарувався в політиках і у владі, зокрема?

Ярослав Сухий: Є декілька причин. Вони чисто політологічні. Завжди є певний спад рейтингів усіх партій, усіх політичних сил, які брали участь у виборах. Вибори закінчилися, що треба просто мати на увазі і миритися.

Але я хотів би сказати не про те. Рейтинг Партії регіонів останнім часом, дійсно, дещо знизився. Чому? Тому що, коли Партія регіонів йшла на вибори, то це була ніби як опозиційна сила, а Партія регіонів сьогодні при владі і змушена застосовувати ряд непопулярних заходів і тому подібне.

І останнє. Давайте ми всі пригадаємо мудрого Макіавеллі, який казав: народ простить владі, якщо вона дурна, якщо вона жорстока, яка вона якась не така, як хочеться, але вона повинна бути сильна.

Ми, на превеликий жаль, бачимо, що люди розчарувалися в тому, що немає стабільності тієї, яку вони очікували. Людям сьогодні потрібна стабільність! Буде стабільність – буде повага до влади!

Юлія Жмакіна: Зараз у “Вечірній Свободі” ми оглянемо регіони: Схід, Захід і Крим.

На жаль, в опитуванні “Фонду громадської думки – Україна” чомусь відсутній регіональний зріз.

Зараз з нами на зв’язку експерти з цих регіонів. Може, вони нам пояснять, яка ситуація з настроями українців?

І зараз з нами на зв’язку Олексій Антипович, директор Центру соціоінформ зі Львова.

Пане Олексію, у кому розчаровані чи ким зачаровані галичани насамперед? Очевидно, їм є ким зачаровуватися, оскільки, кажуть, на західній Україні, наприклад, в питанні тарифів влада була найбільш гуманною з-поміж інших регіонів.

Олексій Антипович: Якоюсь мірою це правда. Львів дуже задоволений міським головою, навіть незважаючи на підйом тарифів. І, звичайно, дивлячись на події, які відбуваюся в Києві чи в Донецьку, львів’яни, я думаю, мають певний оптимізм.

Що ж стосується оцінок львів’янами київських політичних подій, київських політиків, то насправді великих змін в електоральних уподобаннях львів’ян не відбулося після тих виборів, які були в 2006 році. Тобто, звичайно, зменшилися відсотки, але вони туди-сюди розподіляються між помаранчевими партіями.

Для прикладу: Партія регіонів у Львові, яка на минулих парламентських виборах не набрала навіть 3%, зараз у два рази збільшила свій відсоток, це становить 5-6%. Але це, зрозуміло, дуже незначні коливання, на які на даний момент можна не зважати.

Юлія Жмакіна: Зараз ми рушаємо в протилежний бік країни, в Донецьк. З нами експерт Сергій Гармаш.

Сергію, якраз на сході України найбільше підняття тарифів на ЖКГ. Чи розчаровані донеччани своїм лідером Януковичем?

Сергій Гармаш: Щоб не бути голослівним, просто наведу два порівняльних соцопитування. З 8 по 18 грудня було проведене в Донецьку соціологічне опитування, згідно з його результатами, 49% опитаних вважають, що ситуація в країні зараз погіршується. Для порівняння: в грудні 2003 року, тобто в перший термін Януковича прем’єра, погіршення ситуація відчували на 10% менше донеччан, 40%.

Юлія Жмакіна: Сергію, а симпатії до когось зросли чи це загальна, як і в Україні, тенденція в Донбасі зневіри, падіння рейтингу політиків?

Сергій Гармаш: Симпатії не зросли, тобто розчарування в Партії регіонів, Януковичу є. Але їх електоральна ніша залишається, так би мовити, зайнятою тільки ними, просто немає політичної сили, яка могла б скласти себе в цю електоральну нішу. Тобто, все рівно Янукович свій, Партія регіонів своя.

А хто може зайняти цю нішу? Ну хіба що Вітренко.

Кирило Булкін: Пане Сухий, що робить антикризова коаліція, що робить влада зараз у парламенті, зокрема, для того, щоб народ відчував, що він є джерелом цієї влади?

Ярослав Сухий: Головне, ключове слово в даному випадку, коли народ приблизити до влади, цієї відповідальності, – це люди повинні розуміти: ви голосували, ви обрали, ви делегували свою владу.

Є такий, я перепрошую, при Яворівському скажу, ленінський принцип: вчити маси на власному досвіді. Ми іншого шляху не маємо, ми повинні все це пройти.

Є інший шлях. Прийде черговий месія, зробить усіх щасливими за рахунок базових галузей народного господарства, і знов буде та сама біда.

- Пане Сухий, дуже загальні слова. Але конкретні шляхи, механізми цієї відповідальності?

Ярослав Сухий: Конкретний шлях цієї відповідальності – це залучення народу до влади через...

Юлія Жмакіна: Це знов загальні слова. Ви зараз при владі, ваш лідер, ваш уряд, ваша коаліція...

Ярослав Сухий: ... через імплементацію структурних елементів громадянського суспільства. Ми повинні політично структурувати суспільство. Перед вами сидить Сухий і Яворівський – це два затятих мажоритарники, ми до останнього були проти виборів на партійній основі. Немає іншого виходу, ніж політично структурувати, як обирати на партійних списках.

Дайте можливість народу зробити помилку! Дайте народу вивчити, хто брехун, а хто змушений був казати правду!

- Пане Яворівський, що треба зробити, щоб народ був залучений до впливу на владу?

Володимир Яворівський: Кириле, скажу так: владу не люблять ніде. Та й владу і не треба любити. Я думаю, найвище, що може бути, то це те, що її треба поважати, якщо вона робить щось добре. Це, власне, і відповідь, це рецепт, це діагноз.

Юлія Жмакіна: Пане Яворівський, що буде поворотним моментом до припинення падіння довіри українців до влади після того, як КСУ попрацює, ви внесете зміни, взагалі хаос припиниться, як кажуть оглядачі, що нині він є?

Володимир Яворівський: Я переконаний, що має бути якийсь катарсис обов’язково, який має все-таки людям... Українці, до речі, дуже довірливі. І як були закохані в Ющенка...

Кирило Булкін: Катарсис – це очищення через страждання...

Володимир Яворівський: Так. Я кажу, що як були закохані в Ющенка... Не можна закохуватися в політиків! Політикам треба або вірити, або не вірити. Любити їх не потрібно конче.

Мені здається, що після Ющенка – це було якесь останнє, можливо, навіть розчарування українців. Вони тепер будуть набагато тверезіші. Це треба було пройти. Через те я абсолютно переконаний, що треба просто формувати владу на зовсім інших принципах.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.