Богдан Осадчук: “Від однієї промови Путіна світ не змінився”

Автор/джерело -  © Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 12.02.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=631

Берлінський професор і публіцист Богдан Осадчук: “Від однієї промови Путіна світ не змінився. А Ющенко в Мюнхені виступив банально і нудно.”

Богдан Осадчук

Р. С.: Як Європа, зокрема, Німеччина сприйняла виступ Путіна?

Б. О.: Владімір Путін як колишній офіцер КДБ у Німеччині дуже добре знає психологію німців. Найкраще продемонструвати силу — і тоді німці, яким так імпонує сила, будуть готові не критикувати таких виступів. І так сталося в Мюнхені. Провідна трійка німецьких політиків — Канцлер Анґела Меркель, міністр закордонних прав Франк-Вальтер Штайнмаєр і міністр оборони Франц Йозеф Юнґ — абсолютно не відчинили рота. Не сказали ані критичного слова.

Р. С.: Але була критика з боку американців.

Б. О.: Так, але ми говоримо тепер про європейців, і передовсім про німців.

Р. С.: Чому була такою різною реакція німців та американців?

Б. О.: Про силу я вам уже сказав. Крім того, німці є надзвичайно залежні від поставок газу і нафти з Росії. Це також відіграє колосальну роль. Крім цього, русофільські настрої серед німців не змінилися. Візьміть екс-канцлера Ґергарда Шредера, який тепер є чиновником «Ґазпрому». То нечувана справа, щоб (колишній) глава уряду став чиновником чужої держави.

Р. С.: Чи варто тут було реагувати Україні?

Б. О.: Спершу Віктор Ющенко приїхав до Берліна і мав успіх у розмовах із Анґелою Меркель. Зате його перебування у Мюнхені було суцільним провалом. Він виголосив банальну, нудну промову, яка абсолютно не мала нічого спільного з виступом Путіна. Крім цього, передчасно покинув конференцію, коли там головні виступи відбувалися.

Р. С.: Але Путін також перервав участь, бо їхав на Близький Схід.

Б. О.: Так, але він своє зробив, а Ющенко нічого не зробив. Деякі думали, що, може, Ющенко щось скаже путнього. Не сказав. А скінчилося тим, що виступив із відважною промовою міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ, який сказав: «Не погрожуйте нам, бо це вже минулий період і вже немає ніякої зони впливу Росії». Так що чех врятував до певної міри честь європейців.

 

Р. С.: Чи може виступ Путіна підштовхнути європейців до формулювання спільної зовнішньої політики?

Б. О.: Я думаю, що це так скоро не буде. По-перше, треба почекати результатів виборів у Франції, потім — що буде у Великій Британії, там Тоні Блер майже вже у відставці. Так що Путін вибрав для виступу дуже вдалий час. Німці хотіли би випрацювати спільну доктрину, але з цього нічого не вийде. Все ж таки в Європі не можна накинути одного погляду. Колись (держсекретар США) Генрі Кіссінджер хотів мати змогу зателефонувати на номер телефону до Брюсселя, де відповість міністр закордонних справ ЄС. Я не думаю, що це буде.

Р. С.: Загострення полеміки між американцями і росіянами вже спонукало деяких оглядачів заговорити про відновлення холодної війни. Чи не може тут Україна знову стати розмінною монетою?

Б. О.: Від однієї промови Путіна світ не змінився. Всі знають, що є могутнє виробництво нафти і газу і армія, яка не становить ніякої загрози . Вони навіть у маленькій Чечні не могли виконати завдання. Ні. А крім того, промова Путіна викликала вже таку реакцію, що вона є абсолютно негативним явищем в сенсі рейтингу Путіна на Заході. Вона йому пошкодила.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.